- Det har vært tøft å høre på i dag

Den forvaringsdømte stefaren (64) og tre andre anket Alvdal-dommen på stedet.

DØMT TIL FORVARING: Stefaren (64) ble dømt til forvaring i 12 år med en minstetid på åtte år. Han sier han var overraska over at dommen ble så streng. Her sammen med sin forsvarer Sverre Næss. Foto: Tomm W. Christiansen
DØMT TIL FORVARING: Stefaren (64) ble dømt til forvaring i 12 år med en minstetid på åtte år. Han sier han var overraska over at dommen ble så streng. Her sammen med sin forsvarer Sverre Næss. Foto: Tomm W. ChristiansenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ELVERUM (Dagbladet): Det var en historisk streng dom som falt over de fem personene som har stått tiltalt i overgrepssaken i Alvdal i dag:

Stefar (64): Forvaring i 12 år med minstetid på 8 år.

Mor (46): Forvaring i 11 år med minstetid på 7 år og 6 måneder.

Nabopar (46): Fengsel i 4 år. Frikjent for 4 tiltaleposter.

Nabo (63): Fengsel i 1 år og 9 måneder.

De fire første anket dommen på stedet, mens 63-åringen tok betenkningstid. Han har to uker på å bestemme seg om han vil anke eller vedta dommen.

- Tøft Det domfelte ekteparet ble pågrepet rett etter dommen som ble avsagt i Nord Østerdal tingrett i Elverum i dag. Statsadvokat Iris Storås mener det vil forstyrre den alminnelige rettsfølelsen i samfunnet dersom de nå går fri etter å ha blitt domfelt i en så alvorlig straffesak.

- Det har vært tøft å høre på i dag, sier den forvaringsdømte stefaren (64) til Dagbladet etter dommen.

Han sier han var forberedt på at det kunne komme forvaring, men sier han er overrasket over dommen.

- Jeg er overrasket over at jeg ble dømtfor overgrep mot nabobarna. De har jeg aldri hatt noe med å gjøre, fastholder 64-åringen.

Mannen anket i retten dommen på stedet:

- Det blir å anke på det meste, men skyldspørsmålet er det mest sentrale også må vi vurdere om det er grunnlag å anke på saksbehandlingsfeil, sier 64-åringens forsvarer, advokat Sverre Næss til Dagbladet.

- Ikke langt unna det verste Mora (46), som har blitt omtalt som den hovedtiltalte i saken, anket også på stedet. Advokat Steffen Brandstad, som forsvarer den forvaringsdømte mora (46) sa før dommen falt at hans klient håpet på det beste men fryktet det verste.

Kvinnen ble dømt til 11 års forvaring.

- Det er ikke langt unna det verste, sier Brandstad til Dagbladfet.

- Hun reagerer på at hun har blitt dømt for en del som det ikke finnes bevis for, mener Branstad.

Brandstad forteller at idet dommen ble lest opp henvendte klienten hans seg til henne.

- Vi anker, hvisket hun da i øret mitt, sier Brandstad.

Han forteller videre at kvinnen også reagerer på at retten legger de sakkyndiges dom til grunn.

- Slik vi ser det er det en rekke mangler i de sakkyndiges arbeid.

- Skuffa og nedbrutt Advokat Frode Wisth forsvarer den domfelte nabofaren (46).

- Han er skuffa og sterkt nedbrutt, og ønsker å hevde sin uskyld, sier Wisth til Dagbladet.

Advokaten kommenterer at dommen er delvis riktig når det kommer til forholdet som gjelder hans datter, noe han ble frikjent for.

- Dommen er uriktig i forhold til det han blir dømt for når det gjelder han sønn. Min klient mener seg uskyldig når det gjelder disse forholdene, og det er derfor han valgte å anke på stedet, sier han.

Det gjorde også hans kone, nabomoren (46):

- Det blir en full anke på skyldspørsmålet. Hun har hele tida hevdet sin uskyld, sier advokat Lise Skaaraas, som forsvarer kvinnen.

Vurderer Det var bare den 63 år gamle nabomannen som tok betenkningstid etter å ha hørt dommen i dag. Han har tidligere i rettssaken gitt uttrykk for at han ønsker å bli ferdig med saken. Mannen har gitt en uforbeholden tilståelse i saken, noe han fikk rabatt for.

Retten ga også uttrykk for at han har vært samarbeidsvillig og møtt opp i retten selv om han ikke måtte av helsemessige årsaker.

Mannens forsvarer, advokat Johnny Christian Schill, synes dommen til tross for de formildende omstendighetene er streng.

- Vi skal gå grundig gjennom og så får vi se om han orker en ny runde i retten, sier Schill til Dagbladet.

Fornøyd med forvaring Påtalemyndigheten fikk nærmest fullt gjennomslag for sine påstander.

- Vi er godt fornøyde med at det ble forvaringsdommer. Retten er i all hovedsak enig i våre beviser og det vesentligste i straffereaksjonen, sier statsadvokat Iris Storås, som var aktor i saken.

Den ventende ankebehandlingen er allerede forhåndsberammet til 3. mai.

ANKER: Ekssamboerparet (46 og 64) og naboekteparet (46) anket alle overgrepsdommen på stedet. Her diskuterer de fire personenes forsvarere etter dommen. Fra venstre: Steffen Brandstad, Lise Skaaraas, Sverre Næss og Frode Wisth. Foto: Eirik Helland Urke.
ANKER: Ekssamboerparet (46 og 64) og naboekteparet (46) anket alle overgrepsdommen på stedet. Her diskuterer de fire personenes forsvarere etter dommen. Fra venstre: Steffen Brandstad, Lise Skaaraas, Sverre Næss og Frode Wisth. Foto: Eirik Helland Urke. Vis mer