Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Det har vært tøft å se stedene flere av vennene våre ble drept»

AUF-leder Eskil Pedersen var tilbake på Utøya i dag sammen med over 1000 overlevende og pårørende.

TILBAKE: AUF-leder Eskil Pedersen var tilbake på Utøya i dag. Han sier det var ufattelig sårt, men at det samtidig var godt å være der. Foto: Steinar Schjetne / Scanpix
TILBAKE: AUF-leder Eskil Pedersen var tilbake på Utøya i dag. Han sier det var ufattelig sårt, men at det samtidig var godt å være der. Foto: Steinar Schjetne / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LIEN GÅRD (Dagbladet):I dag har over 1000 mennesker besøkt Utøya. De besøkende har vært overlevende etter 22. juli og deres pårørende.

De fikk lov til å gå fritt rundt på øya, se de stedene de ønsket å se, og stille spørsmål til Kripos.

- Det har vært en dag full av ulike følelser, sier AUF-leder Eskil Pedersen.

- Det har vært ufattelig sårt og trist å være tilbake, men også godt. Det har vært godt å se AUF-ere sammen på Utøya igjen, sier han.

- Tøft å se stedene Han beskriver stemningen som stille og dempet, men forteller at innimellom tårene har det også vært latter og historier om de hyggelige tingene som er opplevd her.

- Det har vært tøft å se de stedene flere av vennene våre er blitt drept. For noen har det vært veldig tøft å komme ut hit, for andre har det gått bedre enn de fryktet, sier AUF-lederen.

Han understreker at det er ikke i dag de tar Utøya tilbake, men at prosessen har begynt for de som opplevde terroren. Flere av de han har snakket med sier at de ønsker å reise på sommerleir til neste år.

Stolterberg talte Samtidig er det mange som ble rammet av terrorangrepet 22. juli som valgte å ikke komme tilbake til Utøya i dag.

- Vi håndterer sorg ulikt. Noen ønsker aldri å komme tilbake, og noen vil vente før de reiser til Utøya igjen. Det må vi respektere, sier Pedersen.

Klokka 13 var det en felles samling i Bakken, der både Pedersen og statsminister Jens Stoltenberg sa noen ord til de besøkende.

- Stoltenberg snakket om sine opplevelser siden 22. juli, og om hvordan han har hatt det. Han lovet også å komme tilbake til Utøya neste år, sier Pedersen.

I dag er det nøyaktig fire uker siden statsministeren skulle holde tale på årets sommerleir.

Trampeklapp AUF-lederen var svært personlig i sin tale.

- Jeg sa jeg var stolte av dem, av alle AUF-erne, ikke bare de som var på Utøya i dag. De har vist et ufattelig mot. Jeg snakket dessuten om viktigheten av å oppsøke hjelp, og vi hadde ett minutts stillhet.

Etter talene ble det spontant sunget «Vi er AUFere». Det førte til trampeklapp som kunne høres over til fastlandet.

- Det har vært godt å se hvor godt AUF-erne tar var på hverandre. Og selv om det er veldig tøft å være tilbake, er de flinke til å huske de gode opplevelsene. Jeg håper at Utøya skal bli det den var før 22. juli, og jeg er overbevist om at vi skal tilbake på sommerleir, sier Eskil Pedersen.

Giske: - Godt å komme tilbake Også næringsminister Trond Giske deltok på Utøya i dag.

- Vi har forsøkt å være til stede fra regjeringen gjennom hele denne prosessen. Som gammel AUFer har jeg også en veldig sterk tilknytning til Utøya, og syns det var godt å komme ut her igjen i dag, sier Trond Giske.

Også han syns stemningen var dempet, og syns det var ufattelig trist å se blomster og lys som var lagt ned på stedene der ungdommer ble drept.

- Samtidig var det veldig godt å se samholdet og varmen, sier han.

- Jeg håper at Utøya igjen kan bli et levende sted, full av unge mennesker og engasjement, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media