- Det haster å få kontroll

WHOs hastekomité møttes i dag for å drøfte alarmnivået.

BRUKER MUNNBIND: Innbyggere i den meksikanske byen Aguascalientes beskytter seg med munnbind, men Verdens helseorganisasjon fraråder ingen til å dra til de influensarammede områdene. Foto:  EPA/LEOPOLDO SMITH/SCANPIX
BRUKER MUNNBIND: Innbyggere i den meksikanske byen Aguascalientes beskytter seg med munnbind, men Verdens helseorganisasjon fraråder ingen til å dra til de influensarammede områdene. Foto: EPA/LEOPOLDO SMITH/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det haster å få kontroll med utbruddet av svineinfluensa, fastslår talsmannen for Verdens helseorganisasjon (WHO). Men WHO anbefaler foreløpig ingen reiserestriksjoner.

- Det faktum at WHOs hastekomité møtes for å drøfte alarmnivået for pandemitrusselen i verden, er et tegn på at det haster, sa WHOs talsmann Gregory Hartl på en telefonoverført pressekonferanse i Genève mandag.

Hastekomiteen i WHO kom mandag sammen til sitt andre møte siden utbruddet av svineinfluensa i Mexico og USA før helgen.

Kan heve alarmnivå

Komiteen er sammensatt av en rekke internasjonale eksperter på områder som har betydning for å vurdere helsetrusselen ved utbrudd av nye sykdommer.

WHOs hastekomité kan komme til å heve alarmnivået til 4 eller 5, ifølge Hartl, men han skisserte det utelukkende som en mulighet.

WHO gir ikke spesielle reiserestriksjoner, understreket organisasjonens talsmann.

- WHO har ikke anbefalt noen reiserestriksjoner. Vi trenger å være meget klare på det, sa Gregory Hartl.

Han sa også veldig tydelig at antallet bekreftede tilfeller av det som kalles svineinfluensa, som trolig er et helt feilaktig navn på sykdommen, er ganske lave. Det dreier seg om 40 tilfeller i USA, 26 i Mexico, 6 i Canada og 1 i Spania. Med bekreftede tilfeller menes de som er bekreftet gjennom laboratorietester.

Vurderer å stanse Mexico by

Samtidig vurderer myndighetene i Mexico by å stoppe all virksomhet i millionbyen i noen dager om ikke antall smittede av svineinfluensa går ned.

I et radiointervju søndag kveld sa borgermester Marcelo Ebrard at den dramatiske beslutningen om å stanse all aktivitet, inkludert kollektiv transport, kan bli tatt mandag eller senest tirsdag.
Ebrard sa at på en alarmskala fra én til ti, er byen, som har 20 millioner innbyggere, allerede på åtte.

Hittil er det registrert 45 døde i storbyen, hvorav fem bare i løpet av søndag. Selv om det ikke er endelig fastslått at de døde av det fryktede H1N1-viruset, regner helsemyndighetene det som overveiende sannsynlig.
Metro, handel, industri
Dersom epidemien fortsetter og det blir bestemt å heve alarmberedskapen til ti, vil bussene stanse, og den internasjonale flyplassen og t-banesystemet, som daglig frakter 5 millioner passasjerer, vil bli stengt.
Mye av handelen og industrien i byen blir stengt fra mandag, i samråd med de forskjellige handels- og industrikamrene, trass i store økonomiske kostnader, gjorde Ebrard klart.

— Det første vi må tenke på, er å redde liv, sa Ebrard ifølge avisa La Jornada. Han sier at den kommende uka blir avgjørende for å stanse epidemien, siden det tar ti dager å kutte smittekjeden.
Folketommer gater
Allerede før helgen oppfordret myndighetene alle til å holde seg mest mulig hjemme og unngå kontakt med andre for ikke å bli smittet.
Alle skoler er stengt både i hovedstaden og i nabodelstaten Estado de Mexico. Gater, barer og restauranter var nesten folketomme i helgen, og de som var ute, brukte ansiktsmasker.
Søndag ble gudstjenesten i katedralen overført på TV mens kirkene var stengt for kirkegjengere. Alle dåpsseremonier og konfirmasjoner ble avlyst.

Hundrevis av tilstelninger som konserter og idrettsarrangementer er avlyst, og to av byens store kinokjeder avlyste alle forestillinger. En viktig fotballkamp gikk av stabelen på byens store olympiastadion uten publikum.
Domstolene, som daglig behandler saker for 30.000 mennesker, stanset mandag all virksomhet inntil videre.Likevel er det noen som ikke har noe valg. Gatefeieren Daniela Briseño sier at hun burde blitt hjemme, men at hun har en familie å ta seg av og derfor trenger sin beskjedne lønn.
NTB