- Det haster. Jeg har tre dager på meg

Den utkastede tolken Faizullah Muradi (22) frykter han blir sendt tilbake til Hellas og deretter Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MAGLIE, ITALIA (Dagbladet): - Det haster. Nå har jeg tre dager på meg til å få gjenopptatt saken min her i Italia. Skjer det ikke noe innen den tid, kan jeg bli sendt til Hellas, og deretter til Afghanistan, sier Faizullah Muradi (22) til Dagbladet.

Den afghanske tolken sitter på et katolsk senter utenfor byen Maglie i Sør-Italia. Der har hans norske støttespillere skaffet ham tak over hodet noen dager, etter at han tirsdag ble hentet av politiet i Mandal og sendt ut av Norge fordi norske myndigheter har avslått hans søknad om asyl. Dette til tross for at han har kjempet i den norske ISAF-styrken i Afghanistan.

- Nå bor jeg i det minste ikke på gata, som jeg gjorde den første natta, sier han.

- Ikke tatt på alvor Faizullah forteller at han to dager på rad har stilt opp på immigrasjonskontoret i den nærliggende byen Lecce, for å få i gang en byråkratisk prosess i Italia. Men med lite hell.

- Jeg blir ikke tatt på alvor, men får bare beskjed om å komme tilbake neste dag. Det på tross av at jeg i dag sto først i køen, med alle papirer. Det er en merkelig og håpløs situasjon, jeg fortjener ikke dette, sier han.

Faizullah har i utgangspunktet fem dager på seg til enten å søke om asyl i Italia på ny, eller søke om å få oppholdstillatelsen fornyet. Nå er altså to av de dagene gått uten at noe har skjedd.

- Jeg frykter å bli sendt tilbake til Hellas. Sist jeg var der, ble jeg banket opp av politiet tre ganger. Den ene gangen tok de også pengene mine, forteller han.

- Men helst vil nok Hellas sende meg til Afghanistan så raskt som mulig. De liker ikke utlendinger der.

- Truet på livet 22-åringen har søkt asyl i Norge fordi han tjenestegjorde som kjempende tolk i den norske ISAF-styrken. Han forteller at han ble truet på livet av Taliban og derfor måtte flykte til Norge - som altså har avslått hans søknad og sendt ham ut av landet, med henvisning til Dublin-avtalen, som sier at en asylsak skal behandles i det europeiske landet asylsøkeren først kom til.

Etter sterkt press ga statsminister Erna Solberg onsdag kveld etter og varslet en ny vurdering av om Faizullahs sak skal vurderes i Norge. Så langt har ikke 22-åringen hørt noe fra norske myndigheter.

- Men jeg har fått nytt håp nå etter at Solberg snudde, sier han.

Nå ønsker han å komme tilbake til Norge så fort som mulig.

- Det er alt jeg ønsker. Jeg føler at jeg tilhører Norge, og at jeg har ei framtid der. Jeg har gamle kolleger og venner i flere byer, venner som støtter meg hundre prosent. Her i Italia blir jeg behandlet veldig dårlig.

- Angrer ikke Han sier han ikke angrer på at han lot seg verve til den norske ISAF-styrken i Mazar-e Sharif, selv etter alle problemene han har fått i ettertid.

- Det var min innsats for fred i Afghanistan. Jeg visste hva jeg gjorde, og er stolt av det. Under Taliban hadde vi verken frihet eller demokrati, og led mye.

I morgen vil Faizullah igjen stille seg i kø foran skranken på immigrasjonskontoret i Lecce, i håp om å unngå utsendelse til Hellas.

Det er Justisdepartementet som legger føringer for hvordan Faizullahs sak skal behandles videre. Departementets pressevakt Trond Øvstedal opplyser at ingenting har endret seg siden onsdag.

- Det er ikke mulig å spekulere mer på den saken før vi har foretatt den varslede gjennomgangen, som også innebærer vurdering av viktige juridiske spørsmål. Således kan det ikke ventes at vi har mer å si i saken før gjennomgangen er klar, sier han til Dagbladet.

MIDLERTIDIG TAK OVER HODET: Afghanistan-tolken Faizullah Muradi (22) på rommet han deler med to andre på det katolske Agimi-senteret utenfor byen Maglie, der venner i Norge har sørget for at han kan sove. Hvor lenge han kan bli, vet han ikke. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MIDLERTIDIG TAK OVER HODET: Afghanistan-tolken Faizullah Muradi (22) på rommet han deler med to andre på det katolske Agimi-senteret utenfor byen Maglie, der venner i Norge har sørget for at han kan sove. Hvor lenge han kan bli, vet han ikke. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer