Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det haster med å handle

Presset statsminister på partiets 125-årsdag.

JUBILANT: Statsminister Jens Stoltenberg taler til rundt 400 partifolk i Folkets Hus i Oslo. Foto: Nina Hansen
JUBILANT: Statsminister Jens Stoltenberg taler til rundt 400 partifolk i Folkets Hus i Oslo. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens det stormer rundt statsminister Jens Stoltenberg og regjeringen, samler Arbeiderpartiet seg i dag for å feire 125-årsjubileum. Rundt 400 gjester var på forhånd ventet til Folkets Hus i Oslo, der væpnet politi holdt vakt utenfor.

Stoltenberg tok bare kort opp 22. juli fra talerstolen i Folkets Hus, som ligger få meter unna stedet der Anders Behring Breivik parkerte bombebilen for et år siden.

Statsministeren sa at samfunnet nå står overfor en stor utfordring i å lære av det som sviktet i beredskapen — og av det som var vellykket, for eksempel i helsevesenet.  

- Det haster å handle. Det haster å iverksette tiltak. Det er grunnen til at jeg vil gi en redegjørelse til Stortinget så raskt som mulig, og at vi har varslet en stortingsmelding.

Følg sendingen direkte i bildefeltet øverst i saken.

Krisetid
Jubileet kommer i en vanskelig tid for Arbeiderpartiet, som fortsatt sørger over tapene på Utøya og i regjeringskvartalet for et år siden. 22. juli-kommisjonens rapport inneholder knusende kritikk av regjeringens risikoforståelse og gjennomføringskraft i årene før terroren. Tidligere statsminister Kåre Willoch er blant dem som utvetydig har plassert ansvaret for svikten hos Stoltenberg.

Rapporten kan ende i Stortingets Kontroll- og konstitusjonskomité, og opposisjonen på Stortinget utelukker ikke å stille mistillitsforslag mot flertallsregjeringen. Også Øystein Mælands avgang som politidirektør har skapt sterke reaksjoner mot Stoltenberg og hans mannskap de siste dagene. 

Omstridte valg
Fra talerstolen gikk Stoltenberg til angrep på det han mener er forsøk på å nedvurdere Aps rolle i Norges historie:  

- Når noen nærmest forsøker å fremstille det som om velferdssamfunnet kom av seg selv, så er det feil. Velferdssamfunnet kom av politiske valg, og til dels omstridte valg. De som prøver å selvfølgeliggjøre velferdssamfunnet, begår en historisk tilsnikelse, sa statsministeren. 

- For mennesket er 125 år i beste fall problematisk, men for et parti er det også en utfordring å bli så gammel. Vi markerer jubileet i erkjennelsen av at det ikke er åpenbart at man etter 125 år er sterk, livskraftig og relevant som politisk parti, sa Stoltenberg.

- Det er vanlige folk som har brukt Arbeiderpartiet som redskap for å gjøre hverdagen bedre. Det er hovedprosjektet vi har drevet med i 125 år, å være et redskap. 

Tilbakeblikk

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland står også på talerlista i Arbeiderpartiets storstue. Det gjør også AUF-leder Eskil Pedersen og LO-sjef Roar Flåthen.

I Folkets Hus har artist Ingrid Bjørnov fått jobben med å fortelle historien på musikalsk vis.

Det var i et hus utenfor Arendal det hele startet for 125 år siden, skriver NTB. Der var 29 representanter for 19 fagforeninger samlet for å stifte partiet som skulle gi arbeidsfolk og fagforeninger politisk gjennomslag for sine krav.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media