Det haster med Bislett

Mister friidretten nå Golden League, vil den siste idretten på Bislett bli borte mens man diskuterer hva man skal gjøre med anlegget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jan Erik Vold er igjen ute i Dagbladet og kommenterer utviklingen rundt Bislett. Det gode sommerværet har tydeligvis smittet over på Vold og han varter denne gangen opp med en overraskende fiffig heading. Navnet Bislett kan komme av at det lå et bevertningssted der stadion i dag ligger. Bi-så-litt betyr at vi bør stoppe opp litt. Vold anbefaler at man stopper opp litt og ikke forhaster seg med hva man gjør med Bislett. Med unntak av en fiffig heading er retorikken den samme. Idretten prøver å lure politikerne til å bygge ny stadion. Normalt er det de kommunale politikerne idretten prøver å lure, denne gangen er det statsministeren idretten har lurt opp i stry, intet mindre. Bakgrunnen er at statsministeren på Bislett Games sa han skulle se på hvorvidt staten kunne bidra med mer penger til Bislett. Volds hovedpoeng er at Oslo kommune ikke har utredet hvorvidt man kan legge åtte løpebaner innenfor dagens arena.

Mistenker

Det triste med Volds artikler er at han mistenker idretten for å ha en egen agenda for å få en ny stadion. Dette er helt galt. Idretten ønsker en stadion med internasjonale mål, slik at det fortsatt kan være alle typer idrett på Bislett. For eksempel legger Bislett Alliansen ned tusenvis av dugnadstimer hvert år til glede for barn, unge og elite. Våre arrangement og treningstilbud er hovedårsaken til at Bislett er Norges mest brukte idrettsanlegg. Vi har vært med på å skape arrangementer som blant annet har medført at Sports Illustrated kåret Bislett til verdens femte mest berømte idrettsanlegg i verden. Bislett har ikke internasjonale mål verken for fotball eller friidrett. De som har funnet andre arenaer, har med tungt hjerte forlatt Bislett. Friidretten har ikke andre steder å gå. Dersom ikke Bislett Alliansen får en garanti i løpet av en ukes tid for at Bislett blir oppgradert til internasjonale mål, mister vi Golden League til Stockholm. Bislett Games er navlestrengen til friidretten i Norge og barn og unge vil miste et verdifullt tilbud. Når Vold hevder det ikke haster med Bislett, hvem representerer han da? Diskusjonen rundt Bislett har pågått i snart tjue år og tida er overmoden for å gjøre noe før det er for seint.

Åtte baner

Volds hovedspørsmål er hvorvidt det er mulig å lage åtte løpebaner innenfor dagens arena. Det er to måter å gjøre det på. Man kan legge to baner på innsiden eller på yttersiden av dagens seks løpebaner. Velger man å legge to løpebaner på innsiden, får man en radius på ca. 31 meter og løpebanen blir ca. 385 meter. Denne løsningen er da helt umulig. Skal man legge to baner på yttersiden, må man bygge banen opp ca. 2 meter og 4 meter inn på hver side. Da må man ta bort de fem nederste trinnene på hver side av tribunen og ca. 5000 plasser blir borte. Da blir det ca. 10000 plasser igjen, noe som gjør anlegget helt ubrukelig. Denne løsningen er det også tvilsomt om anlegget tåler rent teknisk. Volds forslag kan derfor avskrives.

Vold gjør også et nummer av at Norges Fotballforbund ikke ønsker å delta i planleggingen av Bislett. Det har imidlertid ingenting med saken å gjøre rent teknisk. Åtte løpebaner med standard radius 36,5 meter gir automatisk internasjonale mål for fotball. Jeg vil også minne om at Bislett skal være hovedanlegg for friidrett i Norge og hovedanlegg for fotballen i Oslo. Fotballen har som kjent sitt hovedanlegg på Ullevaal.

Skandale

Bislett-saken er i ferd med å bli en skandale. Idretten, publikum og alle typer utøvere ønsker og fortjener å ha et anlegg også for de kommende generasjoner. Idretten har ikke behov for et museum. Mister friidretten nå Golden League, vil den siste idretten på Bislett bli borte mens man diskuterer hva man skal gjøre med anlegget. Dette må unngås og politikerne må derfor umiddelbart gi en garanti for at Bislett skal oppgraderes til internasjonal standard. Da må Bondevik på banen, slik at Oslo kommune kan gi den garantien som sikrer videre aktivitet på Bislett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer