Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det haster med innstramming i asylpolitikken

- Viktig med bredt forlik, men ikke tid til seminar, sier Erna Solberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den ekstraordinære flyktningtilstrømmmingen til Europa og til Norge var tema i spontanspørretimen i dag. Statsminister Erna Solberg (H) sa at regjeringen gjerne ser et bredt politisk forlik på Stortinget.

Men hennes svar tydet på at vilje til innstramming er viktigere enn et bredest mulig forlik.

Jonas vil ha forlik Ap-leder Jonas Gahr Støre skisserte fem punkter som bør ligge til grunn for et slikt forlik: Internasjonale løsninger, tiltak for at asylsystemet fungerer bedre, enighet om anstendige mottak, men ikke mer attraktive enn andre land, styrke integreringen slik at flyktninger kommer raskt i aktivitet og arbeid, støtte til kommunene slik at de settes i stand til å løse utfordringene.

Solberg svarte at punktene i stor grad samsvarer med regjeringens forslag. Signalene fra statsministeren og opposisjonslederen tyder dermed på at det kan være grunnlag for et forlik mellom de to største partiene.

- Må være tydelige på innstramming
Men Solberg var tydelig på at forliket forutsetter evne til rask handling. Det haster med å få ut signaler om at Norge ikke har en åpen dør for alle som vil hit, uansett beskyttelsesbehov.

- Men vi må være tydelig på innstramming. Vi kan ikke framstå som gunstigere enn andre land. Informasjons spres raskt. Forutsetningen for et bredt forlik er at vi må være åpne for flere innstrammingstiltak og bli strengere på retur.

Det er et inntrykk av åpenhet i Europa for tiden. Vi må støtte EUs arbeid, sørge for at EU og Schengen-grensene respekteres. Og vi må treffe kortsiktige og innstrammende tiltak som gir beskjed om at bare de med et beskyttelsesbehov får bli, sa Solberg.

Jobber med Storskog-løsning Hun sa at situasjonen ved Storskog er særlig krevende, og at mange som kommer, har oppholdstillatelse i Russland. Hun sa at utenriksminister Børge Brende har hatt samtaler med kollega Sergej Lavrov for å få til en løsning med Russland.

- Det er viktig å understreke at vi er i ekstraordinær situasjon. Tallene på asylsøkere øker, særlig i nord. Det kommer en strøm fra konfliktområder, men også fra områder der de har vært i trygghet en stund.

- Vi må stramme inn for å sende signaler om at Norge ikke tar i mot alle, uansett beskyttelsesbehov. Men det krever også relativ hurtighet i beslutningene. Hvis vi skal endre endre utlendingsloven, må vi gjøre det raskere enn tidligere, sa Solberg.

- Ikke tid til seminar KrF-leder Knut Arild Hareide sa at KrF er innstilt på å være med på en dugnad, og spurte om regjeringen vil være med på et bredest mulig forlik.

- Det vil være bra med en effektiv dugnad. Men vi må gå fra seminar og diskusjon til handling. Et bredt forlik forutsetter vilje til å iverksette tiltak. Vi må gi tydelige signaler til de som kommer. Kan vi innføre raskere saksbehandling? Det kan kreve at vi ikke kan ha alle de samme rettssikkeretsgarantiene som vi vanligvis har, sa Solberg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media