«Det haster. Vi dør.»

Rusavhengige Helge Ivar Pettersens beskjed til Bjarne Håkon Hanssen.

KLAR BESKJED: Tre uker etter at han ble fratatt metadon er Helge Ivar Pettersen (41) redd for at han dør før han får hjelp. I dag møtte han Bjarne Håkon Hanssen, sammen med Arild Knutsen (til venstre), lederen i Foreningen for human narkotikapolitikk. Foto: Steinar Buholm
KLAR BESKJED: Tre uker etter at han ble fratatt metadon er Helge Ivar Pettersen (41) redd for at han dør før han får hjelp. I dag møtte han Bjarne Håkon Hanssen, sammen med Arild Knutsen (til venstre), lederen i Foreningen for human narkotikapolitikk. Foto: Steinar Buholm Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I går møtte syke og rusavhengige Helge Ivar Pettersen helse- og omsorgsminister minister Bjarne Håkon Hansen under åpningen av Kirkens Bymisjons nye døgnåpne rustiltak 24SJU i Oslo sentrum. Hans beskjed til helseministeren er klinkende klar:

- Det må gjøres noe, og det haster. Vi dør mens vi  venter på plass. Dette er det samme som å stå i hjertekø - vi dør vi også. Og kanskje i enda større omfang, sier Pettersen.

Mistet metadon
Etter sju uker på sykehus med virus på hjerteklaffen ble Helge fratatt sin daglige dose metadon. Han ble sendt rett på gata uten nedtrapping og uten noe tilbud.

Nå er legene i tvil om helsa hans tillater å begynne på metadon igjen, og tre uker etter at han ble skrevet ut fra sykehuset aner han fortsatt ikke om han får den hjelpen han trenger.

- Jeg er sjuk, og i dag må jeg skaffe meg min egen medisin. Disse ukene har jeg brukt opp alle pengene mine på å holde meg på beina, sier Helge Ivar.

Han viser fram en tommel som er i ferd med å gå i oppløsning. Kroppen hans tåler ikke mer.

- Helge kommer til å dø før han får hjelp. Og han er ikke den eneste, sier leder Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk.
Han mener terskelen for å få legemiddelassistert behandling, som metadon, er for høy.
Flere steder i Norge er ventetiden flere uker for å komme inn i LAR - enkelte steder flere måneder.

I fjor døde en person av overdose annenhver dag. I 2001 var overdosedødstallet over 300 - det vil si nesten en person hver dag.

Helse-Norges pariakaste
Bjarne Håkon Hanssen innrømmer gjerne at rusfeltet har vært neglisjert altfor lenge.

- Der er vi for dårlig fra a til å. Vi har sviktet i alle deler av rusomsorgen. Før jeg ble helseminister kunne jeg gå gjennom Oslos gater og ønske at noen kunne gjøre noe for alle de menneskene på gata. Nå er det mitt ansvar som helseminister, sier Hanssen, og innrømmer at noe av det tøffeste med jobben er å møte de tyngste brukerne og deres pårørende.

- De er blitt Helse-Norges pariakaste. Vi har gjort noe, jeg har sett det, og jeg har hørt det. Men det kommer til å ta tid, sier Bjarne Håkon Hanssen.

Dagbladet skrev søndag at de fem siste årene har det blitt færre behandlingsplasser og lengre ventelister for å få hjelp. Flere private behandligssteder er nedlagt etter regjeringens innstramminger og priskonkurranse i det private markedet. Samtidig er behandlingstiden blitt kortere.

- Ja, det er for få behandlingsplasser. Noe av årsaken er at vi har hatt en økning i den polikliniske behandlingen etter at de rusavhengige fikk vanlige pasientrettigheter. Dermed er det blitt færre liggedøgn. Men ventetiden tyder på at det er for få plasser, sier helseministeren til Dagbladet.

Vil ha behandligsgaranti
- Venstre vil ha en 24-timers garanti der brukerne er garantert videre behandling innen en døgn etter avsluttet avrusning. Det er ikke en del av regjeringens opptrappingsplan?

- Nei, men vi skal huske at den bare varer til neste år. Da begynner arbeidet med en ny, og det bør være en del av den planen. Jeg er vedig opptatt av at behandlingskjeden skal henge samen, fra avrusning til behandling til ettervern, sier Bjarne Håkon Hanssen.

- Mange vil øremerke midler til kommunenes rusomsorg?

- Jeg har ingen tro på å øremerke penger til kommunene. I alle år har de rusavhengige blitt neglisjerte, og det blir ikke bedre før de blir behandlet som enhver annen gruppe syke. Det er ikke øremerket midler til andre sykdomsgrupper, sier Bjarne Håkon Hanssen.

- Men hvorfor har de narkomane vært neglisjert så lenge?

- Kanskje fordi de ikke har noen sterk stemme som taler deres sak. Og fordi det er et veldig komplekst problem, sier Hanssen.

Fikk 60 millioner
Det nye tilbudet til Kirkens Bymisjon er åpent døgnet rundt året rundt, og er et lavterskeltilbud som forener fysisk og psykisk helsevern.

Her skal de tyngste rusavhengige få øyeblikkelig hjelp når de trenger det, og de ansatte skal også jobbe oppsøkende på gata. 24SJU har blant annet en egen psykiater, samt lege, psykologer, sosionomer og sykepleiere - 27 ansatte i alt.

Det deles ikke ut medisiner på 24SJU, men målet er at brukerne her skal få hjelp til å komme seg videre i behandlingsapparatet.

Prosjektet er kommet i stand etter at departementet ga 60 millioner kroner over to år til Kirkens Bymisjon, som skulle brukes til tiltak for de mest utsatte rusavhengige. Deler av midlene skal brukes til å starte opp et lignende tilbud i Bergen.

Følg valget på Db.no

På Db.no følger vi debatten, skriver om de heteste temaene og vurderer politikerne.

Du kan i flere saker bidra ved å gi din støtte i duellene mellom de rødgrønne og opposisjonen eller stemme på de enkelte partiene i andre avstemninger.

Er du i tvil om hva du skal stemme ved valget? Ta vår valgtest.

I kommentarfeltet under vil vi høre hva du mener om de politiske sakene.

Send oss gjerne en epost til 2400@db.no om hvilke temaer du mener politikerne unngår å svare på eller dersom det kommer fram ting du mener vi bør sjekke nærmere. Merk eposten «Valg09»

Du kan også delta i Dagblad-redaksjonens karikaturkonkurranse der dere kan sende inn karikaturer, bilde- og fotomontasjer.

Hver uke får vinneren en signert karikatur av Finn Graff. Send bildet som vedlegg til 2400@db.no, merk eposten med «karikatur 09».

Du leser alle de siste valgnyhetene på db.no/valg09.

God debatt og godt valg!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer