- Det haster. Vi har ikke en dag å miste, vi har ikke noen å miste

Likestillings- og diskrimineringsombud sier at vold i nære relasjoner er en likestillingssak.

- HASTER: Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik sier at vold i nære relasjoner hovedsaklig rammer kvinner og barn, og derfor er en likestillingssak. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen
- HASTER: Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik sier at vold i nære relasjoner hovedsaklig rammer kvinner og barn, og derfor er en likestillingssak. Foto: Jon-Are Berg-JacobsenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vold i nære relasjoner og partnerdrap rammer særlig kvinner og barn, og er dermed en likestillingssak, derfor har likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik engasjert seg.

- Den ytterste konsekvensen av denne typen vold er partnerdrap, som vi har sett alt for mange av hittil i år, sier Ørstavik.

I hele 15 av 28 drapssaker i år er en daværende eller tidligere partner mistenkt gjerningsperson.

Tiltak Hun har skrevet en liste over tiltak som burde iverksettes for å få bukt med problemet.

- En egen undersøkelseskommisjon har for eksempel gitt gode resultater i Canada. Mange av tilfellene likner, og partnerdrap er ofte varslede drap, sier Ørstavik. Hun forklarer at en slik kommisjon skal gjennomgå hvordan ulike offentlige instanser har jobbet med de involverte personene i forkant av volden og dødsfallene, for å kunne lære og forbedre hvordan de møter personer som er i krise.

- Mye tyder på at mange har vært i kontakt med hjelpeapparatet, men ikke har fått den hjelpen de trengte. 

- Vi må også styrke krisesenterene, og de som er i kontakt med kvinner som er i voldsrelasjoner, og sørge for at de følger opp kvinnene som flytter, vi vet at det har effekt, sier hun, og legger til at tilbudet for menn i krise må bli bedre.

- Koster Hun sier at regjeringen leverte en god stortingsmelding tidligere i år, men gode forslag til tiltak og gode analyser. Men nå må de iverksettes.

- Dette er et felt der alle på tvers av partigrensene er enige. Vi må unngå at folk utsettes for alvorlig vold, og i versta fall drap, av sine nærmeste. Det koster, og det krever handling, sier Ørstavik.

Hun sier at det er viktig at alle vet at noe kan gjøres men antallet partnerdrap.

- Noe kan gjøres, og det haster. Vi har ikke en dag å miste, og vi har ingen å miste, sier Ørstavik.