KJEDELIG LØRDAG: Mellom 25 og 30 avganger fra Gardermoen har blitt rammet av det ekstreme snøværet. En rekke passasjerer har fått innstilt sine flyvninger, etter først å ha ventet i timesvis. Foto: Bjørn Langsem
KJEDELIG LØRDAG: Mellom 25 og 30 avganger fra Gardermoen har blitt rammet av det ekstreme snøværet. En rekke passasjerer har fått innstilt sine flyvninger, etter først å ha ventet i timesvis. Foto: Bjørn LangsemVis mer

- Det heftigste snøværet kommer nå

Usikkert om Gardermoen er åpen i morgen tidlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Den hardeste nedbøren på Gardermoen kommer fra nå og utover de neste timene. Det er relativt heftig, sier vakthavende flymeteorolog Hildegunn Foss Vorkinn ved Meteorologisk Institutt til Dagbladet.no.

Det kan bety dårlig nytt for den videre skjebnen til Gardermoen i kveld, etter at ekstremt snøvær lammet og stengte flyplassen på ubestemt tid i 18.00-tiden.

Er du på Gardermoen? Send mms/sms til 2400, epost til 2400@dagbladet.no eller ring 24 00 00 00.

Mellom 25-30 flyavganger er enten innstilt eller ekstremt forsinket til 23.30, når Gardermoen skal gjøre et nytt forsøk på å åpne en av rullebanene.

Roer seg til formiddagen
En rekke passasjerer står værfaste på Gardermoen, og flyselskapene sliter med å finne nok hotellrom til alle som er strandet på Østlandsområdet.

De første avgangene fra flyplassen starter så smått opp klokken 06.15, og flymeteorologen er litt mer optimistisk rundt værsituasjonen på formiddagen.

- Nedbøren vil nok roe seg ned utover natta og på morgenen. På formiddagen så vil det nok bli mer eller mindre oppholdsvær, sier Foss Vorkinn.

Les værmelding for Gardermoen på Dagbladets værsider.

FLAKSER IKKE MED VINGENE: Et Boeing 737-fly fra SAS er nedsnødd ved gaten. En av de store utfordringene er å rydde snø rundt parkerte fly. Foto: 2400-tipser.
FLAKSER IKKE MED VINGENE: Et Boeing 737-fly fra SAS er nedsnødd ved gaten. En av de store utfordringene er å rydde snø rundt parkerte fly. Foto: 2400-tipser. Vis mer

Sikten ved flyplassen er god, opplyser Meteorologisk Institutt, og det store problemet er de ekstreme mengdene snø og svært glatte rullebaner som er uforsvarlige for trafikk.

Tør ikke spå morgendagen
Informasjonssjef ved Gardermoen, Jo Kobro, tør ikke si noe om flyplassen vil være i drift til de første avgangene i morgen tidlig.

Han opplyser at brøyting vil foregå gjennom natta, mens det er vanskelig å fjerne snø som er samlet rundt parkerte fly ved terminalene.

- Det er vanskelig å spå hvordan det blir i morgen. Passasjerer må følge med på hjemmesiden vår og ha kontakt med flyselskapet, sier Kobro.

CANCELLED: En rekke avganger fra Gardermoen er innstilt. Foto: Bjørn Langsem
CANCELLED: En rekke avganger fra Gardermoen er innstilt. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Morgendagens første flyavgang fra Gardermoen er SAS' rute SK1461 til København.

Det har ikke lyktes Dagbladet.no å komme med SAS i skrivende stund, men selskapet gikk tidligere kveld ut med en oppfordring om at alle passasjerer må møte til oppsatt tid.

RADARBILDET: Snøvær lammer store deler av Østlandet i kveld. Foto: met.no
RADARBILDET: Snøvær lammer store deler av Østlandet i kveld. Foto: met.no Vis mer