Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Røykeforbud:

Det hele startet som en kampanje. Nå forbyr flere uteserveringer i Bergen folk å røyke: - Dette må alle gjøre

Bergenserne ville teste ut røykfri uteservering. Tilbakemeldingene har vært så gode at det gjøres permanent: - Alle må prøve dette.

STUMPER RØYKEN: Kreftforeningen spurte flere utesteder om de kunne tenke seg å ha røykfri uteservering i forbindelse med markeringen av «Verdens tobakksfrie dag». Flere ble med, og hos enkelte var opplevelsen så god at de har valgt å gjøre ordningen permanent. Illustrasjonsfoto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix
STUMPER RØYKEN: Kreftforeningen spurte flere utesteder om de kunne tenke seg å ha røykfri uteservering i forbindelse med markeringen av «Verdens tobakksfrie dag». Flere ble med, og hos enkelte var opplevelsen så god at de har valgt å gjøre ordningen permanent. Illustrasjonsfoto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En gang i året arrangeres «Verdens tobakksfrie dag». Kreftforeningen bruker anledningen til å sette fokus på spørsmål som er viktige for dem. I år spurte de serveringssteder over det ganske land om de kunne tenke seg å ha røykfri uteservering denne dagen.

I Bergen ble flere serveringssteder med, og enkelte var så fornøyd med resultatet at de har valgt å gjøre ordningen permanent, skriver Bergens Tidende (BT).

- Selv har vi tro på det. Folk som besøker oss må kunne drikke kaffe og spise bolle uten å forstyrres av røykende på nabobordet, sier markedsdirektør i Baker Brun, Kari Wulf, til avisa.

Anbefaler alle om å kaste seg på

Bakeriet testet ut konseptet ved to av sine tre uteserveringer. Tilbakemeldingene var ifølge Wulf så gode at de valgte å gjøre ordningen permanent ved en nyåpnet bakeriutsalg på Åsane senter.

- Vi startet det fra dag én ved den nyåpnede kafeen. Vi har sett at dette er noe som fungerer bra internasjonalt, og vi vet jo at nordmenn har satt pris på at man ikke lenger kan røyke inne, sier hun til Dagbladet.

I Bergen har allerede også Zupperia på Bryggen og Godt Brød blitt med på å teste røykfri dag.

- Er dette noe resten av landets restauranter og kafeer med uteservering burde prøve?

- Absolutt. Vi har ikke fått en eneste negativ tilbakemelding. Vi anbefaler at alle kaster seg på, sier hun.

I Kreftforeningen er de godt fornøyde med at det blir flere røykfrie utesteder, slik at folk har flere alternativer.

- Vi vet at røyk er den viktigste risikofaktoren for død hos folk under 70 år. Det er også hovedårsaken til lungekreft, som er den kreftformen som krever flest liv i Norge, sier Geir Vangnes, distriktssjef for Kreftforeningen i Bergen, til Dagbladet.

Tror på full røykestopp

Han er sikker på at alle uteserveringer i Norge vil være røykfrie i nær framtid.

- Alle vi har kontaktet har vært positive til å teste det ut, og flere har valgt å gjøre det permanent. Samtidig er det stadig færre røykere, noe som vil gjøre at det blir vanligere og vanligere å se røykfri uteservering, sier han.

Han understreker at det ikke bare er Kreftforeningen som ønsker røykfri uteservering, og viser til en undersøkelse organisasjonen gjennomførte i 2016.

- Den viste at 66 prosent av de spurte var helt- eller delvis enig i at de ønsket et røykeforbud som dette.

Forbud mot røyking på uteserveringer var ett av flere forslag fremmet av Arbeiderpartiet i 2011, da de ønsket å gjennomføre en innstramming i røykeloven. Forslaget ble den gang møtt med sterke reaksjoner, blant annet fra Høyre og KrF. «Røykelovens far», tidligere KrF-leder Dagfinn Høybråten gikk hardt ut mot tanken på å nekte folk å røyke på uteserveringer, ifølge NTB.

- Røykeloven gjelder inne, den gjelder ikke ute. Jeg stiller meg skeptisk til å forby røyking ved utendørs servering. Der har man tross alt et valg. Det er røykfrie lokaler inne, sa Høybråten den gang.

Trolig ikke forbud

I 2014 kom en innstramming, der det ble innført tobakksforbud i og ved barnehagers lokaler, tobakksfri skoletid for elever i grunnskolen og på videregående, samt et forbud mot å opprette særskilte røykerom. Det er imidlertid fortsatt lov å røyke for gjestene ved landets uteserveringer. Det kommer trolig ikke Kreftforeningen til å gå til kamp for å endre. Men ...

- Vi er tilhengere av alle tiltak som er med å redusere tobakksbruken, og vi synes det er positivt at restauranter velger dette uten at det er lovpålagt, sier Vangnes.

For ordens skyld kan det være greit å understreke at uteserveringene i Bergen har hatt begrensede muligheter til å teste ut røykenekten, all den tid mesteparten av årets første sommermåned regnet bort.

- Det er et godt poeng. Vi har hatt regn mer eller mindre hver dag i hele juni, så det har vært vanskelig å teste det ut i full skala. Men der vi nå har innført dette som en permanent ordning er uteserveringen under tak, og vi har foreløpig ikke fått noen negative tilbakemeldinger, sier Wulf.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!