Det hellige mausoleet skadd

De hellige relikviene i Najaf er skadet av maskingevær. Muslimer verden over raser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Byen amerikanerne ikke kan ødelegge

  Najaf er et av de helligste stedene for sjia-muslimer verden over.

  Hellig mausoleum


  Her finnes de aller største helligdommene for den sjiamuslimske delen av befolkningen i Irak, Ali-moskeen i med helgenskrinet etter storimam Ali er her. Skulle noe av dette bli alvorlig skadet vil det sette sinnene i kok blant muslimer over hele Irak. Og i dag raser de.

  I nabolandet Iran bor det 60 millioner sjiamuslimer som sammen med trosfeller over hele verden vil reagere kraftig. Sjiane mener Ali er profeten Muhammeds rette etterfølger, i motseting til sunniene. Ali var hans svigersønn.

  Amerikanske soldater har vært svært forsiktige i kampene mot opprørsleder al-Sadr som har satt seg fast i Najaf. Om noe blir ødelagt i denne hellige byen frykter de at hele sjiaverdenen reiser seg mot dem.

  Maskingevær


  Det var i kamper mellom amerikanske soldater og al-Sadrs milits domen over Alis relikvier ble skadd. Fire hull er godt synlige, hvert på rundt 30 centimeter lange og 20 centimeter dype.

  Det ser ut som det er maskingevær som har forårsaket hullene, men det er fortsatt uklart hvilken side som er ansvarlig. Tre soldater oppholdt seg på den ene siden av moskeen, mens en var på den andre.

  Skylder på USA


  Al-Sadrs talsmann Qays al-Khazali sier til nyhetsbyrået AP i dag at amerikanerne er ansvarlig. Han hadde med seg en kule pakket inn i papir som han viste fram.

  - Jeg plukket opp denne fra stedet. Det er bare amerikanerne som har slike kuler, sa han på utsiden av al-Sadrs kontor nær moskeen.

  - De er jøder, de er jøder, skrek medlemmer av militsen like ved.

  Nyheten om ødelggelsen har spredt seg over hele Midt-Østen av de arbaiske TV-stasjonene.

  Shawqi Mushtaq al-Khafajji, fra al Sadrs gruppe sier til Al Arabiya av moskeen ble truffet av amerikansk ild og at det fortsatt pågår konfrontasjoner i området.

  - Vi har tre martyrer og fem såret.

  Amerikanerne på sin side sier det er opprørerne som har ødelagt sitt eget, hellige sted.

  - Det er bare å se på hvor vi sto og hvor de avfyrte fra. Jeg vil sette penger på at de gjorde det, sier brigadegeneral Mark Kimmitt.

  Han sier militsen bruker religøse helligheter som dette omtrent som menneskelige skjold, og legger til at de amerikanske soldatene er svært forsiktige for ikke å skade bygningene.

  - Gå til militsen og spør hvorfor de bruker mausoleet til å lagre våpen. Hvorfor bruker de det som et sted å sette opp sine posisjoner på?

<B>DET HELLIGE MAUSOLEET:</B> Skadet av maskingevær. Det er usikkert hvem som er ansvarlig foreløpig.
AL-SADR: Opprøreren som har hatt kontrollen på store deler av Najaf raser mot amerikanerne, som han mener har skylda.