HAR SAMTALER: Men de hittil konstruktive samtalene mellom Liberaldemokratene og De konservative, her ved leder David Cameron, kan ha møtt et alvorlig hinder i dag. Foto: AP/Matt Dunham
HAR SAMTALER: Men de hittil konstruktive samtalene mellom Liberaldemokratene og De konservative, her ved leder David Cameron, kan ha møtt et alvorlig hinder i dag. Foto: AP/Matt DunhamVis mer

Det hemmelige brevet som kan knuse Camerons regjeringsdrøm

Lite beleilig lekkasje kan få Toryene til å skjelve.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Cameron hadde i går samtaler med Liberaldemokratenes Nick Clegg, om hvorvidt sistnevnte kan gå inn som enten juniorpartner i en koalisjonsregjering eller som støttespiller fra sak til sak i Underhuset.

Clegg sa i valgkampen at han ville diskutere regjeringssamarbeid med det partiet som fikk flest stemmer, det være seg Labour eller Toryene, selv om partiet hans står langt nærmere Gordon Browns menn og kvinner politisk.

Kommentatorer betegnet Clegg som «en politiker som faktisk holder ord» da han åpnet samtaler med Cameron, men nå kan Clegg måtte vurdere hardt hvorvidt han skal la sine politiske verdier seile helt sin egen sjø for å få regjeringsmakt.

I et brev The Guardian har fått tilgang til viser nemlig at David Cameron og mannen som trolig ville bli hans utenriksminister i en flertallsregjering, ringreven William Hague, allerede har lagt utenrikspolitiske planer som kan få Clegg til å snu seg vekk i vemmelse.

I brevet, hvor Hague optimistisk nok omtaler seg selv som utenriks- og Cameron som statsminister, gjør «utenriksministeren» det klart hvordan «Regjeringen» ville innføre en beinhard linje mot Europa, noe som skulle gjøres rede for allerede på et utenriksministermøte i Brussel i morgen, mandag.

Brevet ble skrevet i forrige uke, altså lenge før det ble klart at Toryene - kanskje - får regjeringsmakt, og tok det for gitt at partiet ville få det tilstrekkelige flertall for å regjere alene.

Full kontrollDen gang ei.

HAR PLANENE KLARE: Tory-ringrev og «utenriksminister» William Hague. Foto: EPA/Rob Evans
HAR PLANENE KLARE: Tory-ringrev og «utenriksminister» William Hague. Foto: EPA/Rob Evans Vis mer

- Storbritannias forhold til EU har endret seg med dette valget, skriver Hague.

«Utenriksministeren» ville videre gjøre det klart at det aldri ville være aktuelt for Storbritannia å innføre euro, og at britene allerede i første periode ville ta full kontroll over justis-, sosial- og sysselsettingspolitikken, og føre denne uten å forholde seg til EU.

- Vi skal være strenge, men rettferdige; spille en hovedrolle, men slåss fra vårt hjørne i ringen og si ting som de er, skriver Hague.

De konservative sa seint i går kveld til The Guardian at partiet ikke vedkjente seg brevet. Men det potensielt skjebnesvangre notatet skal være utarbeidet av Hague og nært betrodde medarbeidere, hvorpå en av de sistnevnte førte brevet i pennen.

Du kan lese hele brevet her.

Liberaldemokratene har markert seg som et sterkt pro-Europa-parti, og om Nick Clegg selv kan overse Toryenes skarpe motstand og allerede nedmeislede planer kan brevet bli en svært hard nøtt å svelge for grasrota i partiet.

En ikke navngitt talsmann ville ikke dokumentere lekkasjen, men sier til The Guardian at Liberaldemokratene er en sterk forkjemper for et samlet europeisk samarbeid.

KAN FÅ REGJERINGSMAKT: Clegg, her med kona Miriam Gonzalez Durantez etter å ha avgitt sin stemme i Sheffield i Nord-England. Foto: REUTERS/Phil Noble
KAN FÅ REGJERINGSMAKT: Clegg, her med kona Miriam Gonzalez Durantez etter å ha avgitt sin stemme i Sheffield i Nord-England. Foto: REUTERS/Phil Noble Vis mer

Men samtidig har partiet nå ifølge The Times begynt å se et lys i Tory-tunnellen for partiets fanesak, et nytt valgsystem i Storbritannia.

I motbakkeSaken vil nå ikke alene vil ødelegge for et regjeringssamarbeid, ifølge avisa. Avgjørelsen kommer etter samtalene de to partilederne imellom, der Cameron i tilstrekkelig grad skal ha kommet Clegg i møtet på nøkkelpunktet.

Et stridstema er det såkalte PR - proporsjonal representasjon i Underhuset, der mandatene utdeles til partiene i forhold til partienes stemmeandel i de forskjellige valgkretsene.

David Cameron foreslo først på politikervis at det skulle nedsettes en komite for å diskutere et nytt valgsystem, noe Liberaldemokratene var svært skeptiske til - grunnet dårlige erfaringer med lignende Labour-tåkeprat på 1990-tallet.

Søndagen vil vise hvor stor innvirkning den utenrikspolitiske lekkasjen får på det hittil konstruktive samtaleklimaet partiene imellom.

Gordon Brown og Labour lusker i kulissene, og Brown sa etter valgnederlaget at partiet var åpne for å snakke med Clegg. Brown har også gjort det helt klart at valgreform er i sikte.

Hvorvidt Brown selv blir med i eventuelle samtaler, er likevel ikke klart.

HAR MAKTA ENN SÅ LENGE: Men kun en av tre velgere peker ut Gordon Brown som mannen de vil ha i 10 Downing Street i en ny undersøkelse. Foto: REUTERS/Stefan Wermuth
HAR MAKTA ENN SÅ LENGE: Men kun en av tre velgere peker ut Gordon Brown som mannen de vil ha i 10 Downing Street i en ny undersøkelse. Foto: REUTERS/Stefan Wermuth Vis mer

I en undersøkelse The Times har gjennomført sier nå kun hver tredje velger, helt nøyaktig 28 prosent av de spurte, at de ønsker at Brown skal fortsette å holde hus i 10 Downing Street.