Det hendte faktisk i år 2000

Baren-tyven, konjakkfiskeren og 105-åringen som fikk barnehageplass i Oslo. Les de villeste norske historiene fra året som var!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagliglivets muntre innslag får sjelden de prangende overskriftene. Men også det siste året har vi sett «utenom-det-vanlige»-episoder som friskt krydder innimellom de alvorlige og hardere nyhetene.

Historier om talentløse tyver, om tabber, flaks og uflaks har bidratt til å kaste små smil over vår hjemlige mediehverdag i året som er gått.

«Kuriosa-året» startet med at Harstad Tidende lykkes å få bekreftet vandrehistorien om en eldre kvinne som tok med seg politiets radar, i den tro at det var en ovn som sto i veikanten. Politiet hadde inntil da tilbakevist episoden - inntil en 83 år gamle kvinne sto fram og fortalte at hun tok «ovnen» i aller beste mening fordi hun ikke likte at ting ble slengt igjen i naturen...

O, jul med din glede

Om ikke politiet gråt av glede over en tapt radar, så gjorde Anne Marie Våge på Sunnmøre det da den kjære gifteringen hennes - som symboliserte 58 års ekteskap - dukket opp i et sorteringsanlegg for papiravfall på Sunnmøre. Ringen var blitt borte blant fjorårets julepapir, så pass på!

Og siden det nå er jul og du kanskje savner en pakke fra en du kjenner, ripper vi opp i historien om Tromsø-kvinnen som 1. desember i fjor sendte en julegave til sin tante Oddbjørg Molund i Salangen. De 19 milene må ha vært kronglete for Posten. Først 25. juli kunne tante Oddbjørg hente pakken sin på postkontoret.

Gamle barnehagebarn

Datasystemets uberegnelighet ble demonstrert da en kvinne i Gamle Oslo ble oppsøkt av kommunen som ville vite hvorfor hun ikke ville ha barnehageplassen hun var forespeilet. Bydelen satt med en oversikt over alle femåringer, slik at alle som var uten barnehageplass kunne fanges opp.

Men barnehageplass var ikke nødvendig siden den aktuelle «femåringen» allerede hadde sykehjemsplass. Hennes fødselsdato var nemlig ikke 1994, men 1894 - og data'en hadde bommet med 100 år.

89-årige Olaug Roman fra Narvik i Nordland fikk på sin side beskjed om å møte i Forliksrådet til mekling fordi hun ikke hadde betalt for barnehage og skolefritidsordning for sin datter.

Også her var årsaken en kommunal blemme.

- Min datter er 53 år gammel, er høgskolelektor og underviser i marinbiologi, kunne Olaug Roman fortelle til avisa Fremover.

Og dermed ble kommunens krav øyeblikkelig frafalt.

Ærlighet varer lengst

Årets tabbe-tyv må nok sies å være 44-åringen som brøt seg inn i leiligheten til deltakerne i Baren på TV3 og stakk neven ned i pengebeholdningen.

Mannen blånektet først, men pipa fikk en annen lyd da han forsto at han hadde sneket seg inn i Norges mest overvåkede leilighet og var blitt foreviget av minikameraer fra alle tenkelige vinkler.

Fangst og fiske

Pinlig var det også for en ung mann som måtte løpe bukseløs gjennom Arendals gater etter at han var blitt fratatt buksa han hadde stjålet i en av stedets klesforretninger noen dager tidligere.

Han fikk valget mellom å betale for buksa eller levere den fra seg. Og siden tyven ikke hadde penger, gjorde butikkpersonalet kort prosess - dro av ham buksa og sendte ham på dør ut i en travel handlegate.

Utenfor Sotra ble en tyvfisker bokstavelig talt fanget i eget nett da han forsøkte å stikke av fra en politibåt som nærmet seg. Tyvfiskeren fikk nemlig det ulovlige garnet sitt i propellen og ble liggende bom fast. Og dermed ble det fangst på politifolkene i stedet for på tyvfiskeren.

Større flaks hadde Ørjan Nilsen (21), som kunne stille på dimmefest i militæret med ei flaske selvfisket konjakk. Ørjan fikk flaska på kroken da han og faren var ute i sjarken for å sette brosmeline.

På jordene til Anders Auen Grimnes i Lillesand i Aust-Agder sto det så mye flomvann i høst at han kunne sette garn midt på enga og hale inn fin-fin ørret.

Veddemål

At man må stå for sin brede kjeft hvis man inngår veddemål, kan både Brann-supporter Ove Mellingen og Nettavisens sjefredaktør Odd Harald Hauge bekrefte. Begge var litt for eplekjekke i sine offentlige uttalelser.

Mellingen måtte dermed gå de 14 milene fra Skien til Oslo, mens Hauge til sommeren må traske rundt 60 mil fra Oslo til Molde etter en dristig kommentar om Kjell Inge Røkkes eierskap i Aker Maritime.

Fra trafikken

- Æ fekk lov av pappa, sa den trønderske treåringen, og klamret seg fast til styret på terrengmotorsykkelen da han ble knepet av politiet på fylkesveien på Skatval i Stjørdal i Nord-Trøndelag.

Aldri før er en så ung fører av et motorkjøretøy blitt tatt av politiet her i landet.

Mer travelt hadde Drammen og Lier Brannvesen det på veien. Halvparten av brannfolkene måtte avbryte en bedriftsfotballkamp på grunn av en falsk brannmelding, og iført fotballdrakter raste brannmennene med blålys og fulle sirene tilbake til fotballbanen for å fullføre matchen.

Hengepuppelag

Endelig minner vi om at ti medlemmer i Farsund Undervannsklubb i år har satt ny verdensrekord i undervannsmonopol, etter 80 timers innsats.

Og Innherred og Namdal Hengepuppelag ble i år kåret til Norges artigste forening, i en uhøytidelig kåring i Nitimen. Bak det muntre navnet ligger en snev av alvor, nemlig et ønske om at folk skal få være seg selv uansett kroppsbygning - og en aldri så liten protest mot silikonpupper og moderne skjønnhetsidealer.

(NTB-Geir Magnusson)

PÅ JORDET: Bonden er ikke helt på jordet, men det er ørreten som går i garnet ute på den oversvømte marken till Anders Auen Grimnes i Lillesand i Aust-Agder.Foto: SCANPIX