BOMBET SYKEHUS: En ansatt ved sykehuset Al-Quds til Røde Halvmåne i Gaza står igjen med restene av en bombe. Bak ham står pasienter med masker som skal beskytte mot alt støvet i bygningen. Flere hundre gjemmer seg på sykehuset i frykt for flere israelske bomber. Foto:AFP/MEHDI FEDOUACH/SCANPIX
BOMBET SYKEHUS: En ansatt ved sykehuset Al-Quds til Røde Halvmåne i Gaza står igjen med restene av en bombe. Bak ham står pasienter med masker som skal beskytte mot alt støvet i bygningen. Flere hundre gjemmer seg på sykehuset i frykt for flere israelske bomber. Foto:AFP/MEHDI FEDOUACH/SCANPIXVis mer

- Det henger en udetonert bombe på sykehusveggen

Røde Kors-leder Ola Skuterud gråt da han fikk høre om sykehusbombingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ASKHELON/OSLO (Dagbladet.no): Ola Skuterud er delegasjonsleder for det internasjonale Røde Kors-forbundet til de palestinske områdene.

Han sier til Dagbladet.no at han gråt da han fikk høre at sykehuset til Palestinsk Røde Halvmåne i Gaza ble truffet av israelske bomber i dag.

- Totalt vanvidd
Det ble ikke bedre, da også to av UNRWAs to bygninger i Gaza nå står i brann etter flere israelske bomber.
 
- Dette er det totale vanvidd. Jeg er sjokkert og har ikke ord for det. Jeg har mange ganger sagt at situasjonen ikke kan bli verre her. Men så blir den bare det, sier Skuterud til Dagbladet.no.
 
Sykehuset Al-Quds til Røde Halvmåne ble truffet i morges. En rekke medisinske og humanitære hjelpeforsyninger ble bombet, og livene til rundt 100 pasienter og det medisinske personellet som passet på dem, ble satt i fare.
 
- Israel angrep en lagerbygning like ved sykehuset, hvor vi har mye hjelpemateriell. Våre folk ville bort og slukke brannen, men ble skutt mot, og måtte flykte tilbake til sykehuset, sier Skuterud og fortsetter:
 
- Så bombet de administrasjonsbygningen vår. Nå er vi også redd for drivstofflagre, som er like ved. Vi er redd for at de blir satt i brann, sier Skuterud.
 
Udetonert bombe på sykehuset
I tillegg til bombene som eksploderte på Røde Halvmånes lokaler, skal det ifølge Skuterud henge en udetonert bombe på en av sykehusets vegger.
 
- Vi måtte evakuere 35 pasienter, hvor de fleste var barn. De er nå evakuert ned til grunnplanet. Nå er rundt 500 personer der, hvor de føler det er sikrest å være, sier Skuterud.
 
- Vi i Røde Kors-bevegelsen er ganske sjokkert. Vi fryktet det verste i denne krigen, men dette er enda verre, sier han.
 
I dag ble tre av Røde Halvmånes sykebiler ødelagt. I løpet av den 20 dager lange krigen, er ti Røde Halvmåne-ambulanser ødeleagt, ifølge Skuterud. Å angripe sykehus, ambulanser eller helsepersonell bryter med alle internasjonale lover og regler hva krigføring angår.

Det er frykt for at drivstofftankene til sykehuset skal ta fyr også, og ikke minst er det frykt for at sykehusbygningen tar full fyr.

- Dette er et alvorlig budd på Genevekonvensjonene. Sivile og hjelpearbeidere skal beskyttes. Det at et sykehus er truffet, og et lager med humanitære forsyninger står i brann, og at man hindres i å stoppe brannen og evakuere mennesker er et klart brudd på internasjonal humanitær rett. Nå må det internasjonale samfunnet få stoppet kamphandlingene og sørge for at vi og andre kan gjøre hjelpearbeid, sier Sven Mollekleiv, president i Røde Kors i en pressemelding.

Røde Kors møtte Livni
Bombingen av Røde Halvmånes lokaliteter skjedde samtidig som presidenten i det internasjonale Røde Kors, Jakob Kellenberger møtte Israels utenriksminister Tzipi Livni.
 
Det er uakseptabelt at skadde mennesker som får behandling på sykehus blir utsatt for risiko, sier presidenten for det internasjonale Røde Kors i en pressemelding i dag. Kellenberger var i dag i møter med Israels forsvarsminister Ehud Barak og utenriksminister Tzipi Livni.
 
Igjen gjentok Kellenberger at partene i konflikten må følge humanitær lov og rett — og spare medisinsk personell og medisinske fasiliteter til all tid.
 
Livni på sin side ba Røde Kors om legge press på Hamas for å få frigitt den israelske soldaten Gilad Shalit, skriver Haaretz.

MØTTES I TEL AVIV: Presidenten i det internasjonale Røde Kors, Jakob Kellenberger møtte Israels forsvarsminister Ehud Barak i Tel Aviv tidligere i dag. Foto: REUTERS/Yehuda Raizner/SCANPIX
MØTTES I TEL AVIV: Presidenten i det internasjonale Røde Kors, Jakob Kellenberger møtte Israels forsvarsminister Ehud Barak i Tel Aviv tidligere i dag. Foto: REUTERS/Yehuda Raizner/SCANPIX Vis mer

Soldaten ble tatt til fange for over to år siden av Hamas. Livni ønsket at Røde Kors skulle få besøke Shalit for å se hvordan tilstanden hans er.

GRÅT DA HAN HØRTE OM ANGREPET: Ola Skuterud er delegasjonsleder for det internasjonale Røde Kors-forbundet til de palestinske områdene. Foto: Martin Skjæraasen / SCANPIX
GRÅT DA HAN HØRTE OM ANGREPET: Ola Skuterud er delegasjonsleder for det internasjonale Røde Kors-forbundet til de palestinske områdene. Foto: Martin Skjæraasen / SCANPIX Vis mer