Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det henger ikke sammen

Oljebransjen sier de vil være med og redde klimaet. Miljøbevegelsen er langt fra overbevist

- EN BRANSJE I SOLNEDGANG: Marius Holm, daglig leder i Zero, tror oljebransjen går en usikker framtid i møte, og sier det gjenstår å se om oljeselskapee klarer å endre seg like raskt som verden må endre seg dersom vi skal nå klimamålene. Foto: Roger Hardy / Samfoto / NTB Scanpix
- EN BRANSJE I SOLNEDGANG: Marius Holm, daglig leder i Zero, tror oljebransjen går en usikker framtid i møte, og sier det gjenstår å se om oljeselskapee klarer å endre seg like raskt som verden må endre seg dersom vi skal nå klimamålene. Foto: Roger Hardy / Samfoto / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Oljebransjen har omsider innsett at vi har et klimaproblem, men de nekter å ta innover seg hva som må til for å løse problemet. Nemlig at vi må kvitte oss med produktene deres.

Det sier Lars Haltbrekken, stortingsrepresentant for SV og tidligere leder av Naturvernforbundet, etter å ha lest Dagbladets artikkel der den norske oljemakta snakker om hvordan de mener norsk petroleumsvirksomhet passer inn i en verden som skal nå klimamålene i Parisavtalen.

Budskapet fra Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, direktør i Norsk olje og gass, er at selv i ei framtid der forbruket av fossil energi faktisk går ned i tråd med klimamålene, vil det være rom for gass og olje fra Norge i lang tid.

- Troverdighetsproblem

Både Schjøtt-Pedersen og (nå avtroppende) olje- og energiminister Terje Søviknes er krystallklare på at å trappe ned norsk olje- og gassvirksomhet, ikke er veien å gå.

At Norge skal gå foran og ta en «idealistisk posisjon», sier Søviknes i artikkelen, «vil ikke hjelpe klimaet noen ting».

Schjøtt-Pedersen, som har som forutsetning for debatten at verden skal nå klimamålene, sier han forventer at politikerne tar grep dersom forbruket av fossil energi ikke går ned raskt nok. Fortrinnsvis ved å innføre CO2-pris som får ned de globale utslippene.

Det imponerer ikke Lars Haltbrekken i SV:

- Alle som følger internasjonal klimapolitikk vet jo at dette ikke er innen rekkevidde overhode. Så oljebransjen er fremdeles problemet, selv om kompetansen deres kan bli svært nyttig dersom vi får dreid kompetansen over på fornybar teknologi.

- Oljebransjen har ikke bare et troverdighetsproblem på grunn av det de en gang har ment, men på grunn av at de rett og slett produserer produktet som skaper klimaproblemet, mener Haltbrekken.

- Lettvint

Ingrid Lomelde, miljøpolitisk leder i Verdens naturfond (WWF), sier at oljebransjens troverdighet i klimaspørsmålet må måles på hvor mye penger de planlegger å bruke på å utvikle fornybar energi.

- For Equinor kan vi da si at de er 20 prosent troverdige. Hvor går pengestrømmene? Det er det det handler om, sier hun.

Hun mener også at det er for lettvint av bransjen og olje- og energiministeren å vise til at kullkraftverk er den store klimaverstingen, og at gass fra Norge kan bidra til å fase ut kull i Europa.

- Vi ser at Europa rigger seg til for å bli fornybare, og at fornybar energi blir stadig billigere. At de markedene endrer seg vil ha betydning for vår gasseksport, og jeg synes det er leit at vi ikke har en skikkelig debatt om risikoen det innebærer for Norge, sier Lomelde.

Kritikk for gigantutbygging

Denne uka er det oljemesse i Stavanger, og der presenterte Equinor planene for den andre fasen av gigantutbyggingen Johan Sverdrup i Nordsjøen. De forventede årlige CO2-utslippene fra produksjonen har ifølge Equinor blitt redusert tilsvarende utslipp fra 230 000 personbiler.

Kritikken har likevel haglet fra miljøbevegelsen, som mener Johan Sverdrup-feltet uansett vil bidra til enorme utslipp, også etter at verden må ha nådd netto null utslipp i 2070.

I intervjuet med Dagbladet understreket Bjørn Otto Sverdrup i Equinor at verdens forbruk av olje er nødt til å nå en topp snarest mulig, dersom vi skal ha en rimelig sjanse til å nå klimamålene.

- Det er bra at Equinor forstår at vi må nå en topp, men da er det et paradoks at de planlegger felt og ny oljeleting som vil gi produksjon så langt inn i framtida. Det henger ikke sammen, sier Ingrid Lomelde.

GLOBAL OPPVARMING: Den finske klimaforskeren Antti Lipponen har blitt en internethit med videografikker som viser verdens temperaturutvikling det siste århundret. - Det jeg tenker på når jeg ser dette, er hvor raskt det er blitt varmere mot slutten av perioden. Det ser ikke bra ut, sa Lipponen da Dagbladet snakket med ham i juni 2018. Vis mer

Vil ha mer fornybar

- Klimaforskningen sier oss at det som sprenger karbonbudsjettet er ny produksjon fra rundt 2030 og framover. Det er særlig viktig for den norske diskusjonen, fordi investeringsbeslutningene som tas for norsk sokkel nå, handler om felt som skal drives flere tiår fram i tid.

Lomelde sier hun skulle ønske et Equinor heller brukte enda mer kompetanse og teknologi på å få større fart i utviklingen av fornybar energi.

- Der har Equinor vist at de er i verdenstoppen, men størstedelen av selskapet jobber fortsatt med investeringer som vil produsere store klimagassutslipp i lang tid, sier hun.

- En farlig myte

Arild Hermstad, talsperson for Miljøpartiet De Grønne, mener oljebransjen «lever i en farlig illusjon».

- For meg er det uforståelig at politikere og toppledere, som kjenner godt til modellene for hvor store kutt det må gjøres i verdens utslipp av klimagasser, samtidig tilsynelatende helt avslappet kan planlegge oljevirksomhet 50-70 år fram i tid, sier han.

KRITISK: Arild Hermstad, talsperson for Miljøpartiet de Grønne, mener oljebransjen lever i en farlig illusjon. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
KRITISK: Arild Hermstad, talsperson for Miljøpartiet de Grønne, mener oljebransjen lever i en farlig illusjon. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer

- Hvis de de innbiller seg at de kan fortsette, med de samme gunstige og stabile rammevilkårene de har i dag, så langt inn i framtida, har de skapt seg en strategisk farlig myte, mener Hermstad.

- Når vi vet hvor mye bruken av fossil energi må ned mot midten av århundret, kan jeg ikke forstå hvorfor det er akkurat vår olje og gass det kommer til å være plass til.

- Klarer de omstillingen?

Marius Holm, daglig leder i Miljøstiftelsen Zero, mener det er grunn til å tro på oljebransjen når de sier de vil aktivt bidra for å løse klimautfordringen.

- Det Equinor gjør på ny teknologi og fornybar energi står godt på egne bein, som viktige prosjekter. Det er ingen grunn til å tvile på det. Men så er spørsmålet hvor godt de lykkes med å omstille seg til en grønnere framtid. Greier de å endre seg like raskt som verden endrer seg, spør Holm.

- FORDØMT PLIKT: Dersom Equinor skal være på lag med framtida, er det deres «fordømte plikt» å satse tungt på fornybare løsninger, sier Marius Holm, daglig leder i miljøstiftelsen Zero. Foto: Zero
- FORDØMT PLIKT: Dersom Equinor skal være på lag med framtida, er det deres «fordømte plikt» å satse tungt på fornybare løsninger, sier Marius Holm, daglig leder i miljøstiftelsen Zero. Foto: Zero Vis mer

- Det gjenstår å se om de lykkes, men det er uheldig både for Equinor og for oss som samfunn hvis de ikke gjør det. Så vi må følge med, og se om det går fort nok, sier han.

Den store usikkerheten for oljebransjen, mener Holm, er hvor lønnsomt olje kommer til å være dersom etterspørselen faller like mye som klimamålene forutsetter.

- Det er det ingen som vet, for vi har aldri opplevd det, sier han.

- En bransje i solnedgang

Holm er enig med oljebransjen i at dersom det skal bli en markant nedgang i bruken av olje, må det skje gjennom lavere etterspørsel.

- Vi trenger politisk drevne teknologiskift som konkurrerer ut fossil energi, og vi jobber for at det skal skje. Å få fram nye løsninger for fornybar energi og elektrifisering av transportsektoren, er det mest effektive vi kan gjøre, sier han.

- Og hvis Equinor skal være på lag med framtida, og sier de vil være med og drive fram løsningene, er det deres fordømte plikt å satse tungt på det. Jeg synes ikke det er galt hvis de fortsetter å produsere gradvis mindre olje og gass, men det vil være en bransje i solnedgang, og skiftet vekk fra fossilt kan plutselig bli eksplosivt raskt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!