- Det henger ikke sammen

Oljebransjen sier de vil være med og redde klimaet. Miljøbevegelsen er langt fra overbevist

- EN BRANSJE I SOLNEDGANG: Marius Holm, daglig leder i Zero, tror oljebransjen går en usikker framtid i møte, og sier det gjenstår å se om oljeselskapee klarer å endre seg like raskt som verden må endre seg dersom vi skal nå klimamålene. Foto: Roger Hardy / Samfoto / NTB Scanpix
- EN BRANSJE I SOLNEDGANG: Marius Holm, daglig leder i Zero, tror oljebransjen går en usikker framtid i møte, og sier det gjenstår å se om oljeselskapee klarer å endre seg like raskt som verden må endre seg dersom vi skal nå klimamålene. Foto: Roger Hardy / Samfoto / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Oljebransjen har omsider innsett at vi har et klimaproblem, men de nekter å ta innover seg hva som må til for å løse problemet. Nemlig at vi må kvitte oss med produktene deres.

Det sier Lars Haltbrekken, stortingsrepresentant for SV og tidligere leder av Naturvernforbundet, etter å ha lest Dagbladets artikkel der den norske oljemakta snakker om hvordan de mener norsk petroleumsvirksomhet passer inn i en verden som skal nå klimamålene i Parisavtalen.

Budskapet fra Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, direktør i Norsk olje og gass, er at selv i ei framtid der forbruket av fossil energi faktisk går ned i tråd med klimamålene, vil det være rom for gass og olje fra Norge i lang tid.

- Troverdighetsproblem

Både Schjøtt-Pedersen og (nå avtroppende) olje- og energiminister Terje Søviknes er krystallklare på at å trappe ned norsk olje- og gassvirksomhet, ikke er veien å gå.

At Norge skal gå foran og ta en «idealistisk posisjon», sier Søviknes i artikkelen, «vil ikke hjelpe klimaet noen ting».

Schjøtt-Pedersen, som har som forutsetning for debatten at verden skal nå klimamålene, sier han forventer at politikerne tar grep dersom forbruket av fossil energi ikke går ned raskt nok. Fortrinnsvis ved å innføre CO2-pris som får ned de globale utslippene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer