«POPKORNMARKENE»: Ulykken skal ha skjedd ved de såkalte «Popkornmarken», ved brefallet Khumbu. Området ligger ikke langt fra basecamp, hvor klatrere fra en rekke nasjoner forbereder klatring i mai. ARKIVFOTO: NTB Scanpix / AP Photo / Pasang Geljen Sherpa
«POPKORNMARKENE»: Ulykken skal ha skjedd ved de såkalte «Popkornmarken», ved brefallet Khumbu. Området ligger ikke langt fra basecamp, hvor klatrere fra en rekke nasjoner forbereder klatring i mai. ARKIVFOTO: NTB Scanpix / AP Photo / Pasang Geljen SherpaVis mer

- Det her er en helt ekstraordinær ulykke

Den verste ulykken noensinne på verdens høyeste fjell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Elleve klatrere er bekreftet døde og tre savnet etter et snøskred på Mount Everest.

Ulykken er den verste noensinne på verdens høyeste fjell.

- Det er helt ekstraordinært, sier Everest-bestiger Erling Kagge til Dagbladet.

- Høyt kvalifiserte Skredet rammet en gruppe nepalske sherpaer som arbeidet med å sette opp tau og forberede ferden videre opp mot toppen av verdens høyeste fjell.

Sju er berget ut i live, opplyser Nepals turismedepartement.

- Sherpaene er som regel høyt kvalifiserte, og har trolig forsøkt å finne den tryggeste veien gjennom brefeltet, sier Kagge.

Kagge har tidligere ledet ekspedisjoner til Sydpolen og Nordpolen. I 1994 besteg han Mount Everest og ble dermed den første til å nå jordens «tre poler».

- Det er ikke uvanlig at det skjer ulykker på Everest. Men omfanget her er helt ekstraordinært. Det er en stor tragedie, og den berører svært mange mennesker, sier Kagge.

Han sender sin medfølelse til alle de barn og familiemedlemmer som nå har mistet sine kjære.

- Det blir så ufattelig mange tragedier for så mange, sier han.

Døde bringes ned Ifølge Lakpa Sherpa i den frivillige organisasjonen Himalayisk redningsforbund er elleve døde brakt ned til basecamp.

- Vi er blitt fortalt at vi kan vente ytterligere tre døde, sier han ifølge NTB.

Skredet rammet den mest populære ruten til fjelltoppen, som ligger 8850 meter over havet.

Farlig fjelltopp Ulykken er den dødeligste på fjellet noensinne, fastslår Elizabeth Hawley, som regnes som en av verdens fremste eksperter på fjellklatring i Himalaya.

Siden verdens høyeste fjell ble besteget første gang i 1953 har rundt 250 mennesker omkommet her. Flere enn 4000 klatrere har nådd toppen, som ligger i grenselandet mellom Nepal og Tibet.

Fram til nå har den verste enkelthendelsen på Mount Everest vært en ulykke i 1996 der åtte personer mistet livet. I fjor sommer mistet til sammen åtte personer livet i fjellet i løpet av klatresesongen.

Fredagens skred gikk i 5800 meters høyde i et område som kalles «popkornmarken», på veien til brefallet Khumbu, ikke langt unna basecamp. Skredet gikk rundt klokka 6.45 om morgenen.

HILLARY-TRINNENE: På dette arkivbildet fra 2013 ser en klatrer ned «Hillary-trinnene» og «Popkornmarken» nedenfor. Det er i dette brefall-området ulykken skal ha skjedd. Foto: NTB Scanpix / AP Photo / Alpenglow Expeditions, Adrian Ballinger
HILLARY-TRINNENE: På dette arkivbildet fra 2013 ser en klatrer ned «Hillary-trinnene» og «Popkornmarken» nedenfor. Det er i dette brefall-området ulykken skal ha skjedd. Foto: NTB Scanpix / AP Photo / Alpenglow Expeditions, Adrian Ballinger Vis mer

Området har trolig fått navnet fordi ismassene på avstand kan se ut som popkorn.

Nordmenn i god behold Over 300 klatrere fra en rekke land og om lag 400 lokale sherpaer ligger ved base camp på 5 300 meter og forbereder seg på å bestige fjellet i mai.

Blant dem er en norsk klatrer.

- Vi er i god behold i base camp og følger med på alle helikoptrene i sving for å ta ned levende og døde. Mest døde, sier nordmannen til VG.

- MANGE BERØRTE: Eventyreren Erling Kagge har erobret begge polene og toppen av Mount Everest. Han føler med de mange som rammes av en slik ulykke. 
Arkivoto: Kurt T. Pedersen / Dagbladet
- MANGE BERØRTE: Eventyreren Erling Kagge har erobret begge polene og toppen av Mount Everest. Han føler med de mange som rammes av en slik ulykke. Arkivoto: Kurt T. Pedersen / Dagbladet Vis mer