ANSVARSFRASKRIVELSE:  Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mener Trond Giske fraskriver seg ansvar. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ANSVARSFRASKRIVELSE: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mener Trond Giske fraskriver seg ansvar. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

- Det her er som at Høyre skulle sagt at vi ikke har ansvar for Norges økonomi

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) mener Trond Giske (Ap) fraskriver seg ansvar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det her er som at Høyre skulle sagt at vi ikke har ansvar for Norges økonomi, fordi det er Siv Jensen (FrP) som er finansminister, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til Dagbladet.

Han henviser til Arbeiderpartiets (Ap) nestleder Trond Giskes uttalelser om at det var en tabbe at ikke Ap tok kunnskapsministerposten i 2009. Isaksen reagerer på Giskes uttalelser, og mener det kan kalles en ansvarsfraskrivelse.

Mangel på innflytelse Selv om Sosialistisk Venstreparti (SV) hadde kunnskapsministeren, hadde Ap statsministeren, finansministeren og lederen av Stortingets utdanningskomité. Isaksen mener derfor at de ikke kan skylde mangelende innflytelse.

- Giske aldri ville akseptert det hvis Høyre sa at de ikke hadde ansvar for samferdselspolitikken, justispolitikken eller finanspolitikken, fordi statsråden er fra Fremskrittspartiet, sier Isaksen.

Til Dagbladet uttalte Giske at det bare er Ap som har tyngde nok til å ta kampen med Høyre om skolepolitikken.

To skolepartier - Vi, som Norges største parti, fikk ikke posisjonert oss i debatten om utdanning og skulle derfor hatt ministerposten i minst én av regjeringsperiodene. SV er et lite parti. Høyre er så mye større, og for å kunne stå imot dem trengs Ap, sier Giske til Dagbladet.

Isaksen på sin side mener det er en grunn til at det har vært to skolepartier i Norge, Høyre og SV.

- Dette er partier som har et oppriktig og brennende engasjement for skolen. Selvfølgelig har vi også veldig ulike løsninger for skolen, sier han.

Skittentøysvask Medlem av kirke-, utdannings- og forskningskomiteen for SV, Torgeir Knag Fylkesnes, mener Ap prøver å kaste skittentøyvasken sin over på SV.

- Giske tar nå et oppgjør med politikken som ble ført av den rødgrønne regjeringen. Men det som er interessant er at Ap i hele regjeringsperioden ikke ville ta et oppgjør med sentrale deler av Høyre-skolen.

 SKITTENTØY: Torgeir Knag Fylkesnes mener Trond Giske kaster skittentøysvasken sin på SV. Foto: Stortinget/Terje Heiestad.
SKITTENTØY: Torgeir Knag Fylkesnes mener Trond Giske kaster skittentøysvasken sin på SV. Foto: Stortinget/Terje Heiestad. Vis mer

Giske sin bok «la læreren være leder - veien til en skole der alle barn kan lykkes» utgis på mandag. Der skriver han blant annet at han vil ha en tillitsreform i skolen og gi lærerne og den enkelte skolen større frihet.

- Ut ifra det som kommer fram i boka, virker det som Giske kopierer SVs skolepolitikk. Han er en skikkelig snik. Men det lover godt for norsk skolepolitikk. Nå kan vi kanskje samle venstresiden om å slå ut Høyre-skolen, sier Fylkesnes.

- Hadde du ønsket Trond Giske velkommen som SV-medlem?

- Det er alltid plass til folk i SV, til og med til Trond Giske. Da trenger han ikke å stjele politikken vår, han kan få den gratis.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram