Det hersker fullt kaos i ferieparadiset etter påstått drapsforsøk på presidenten

Fant bombe ved presidentens hjem, etter en eksplosjon om bord på president-båten.

TRØBBEL I PARADIS: Maldivene er først og fremst kjent som ferieparadis for turister fra hele verden. Hendelser de siste månedene har snudd landet på hodet, nå har de erklært 30 dagers unntakstilstand. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TRØBBEL I PARADIS: Maldivene er først og fremst kjent som ferieparadis for turister fra hele verden. Hendelser de siste månedene har snudd landet på hodet, nå har de erklært 30 dagers unntakstilstand. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det hersker fullt kaos i ferieparadiset Maldivene etter at landets visepresident Ahmed Adeeb ble arrestert forrige måned, mistenkt for å ha forsøkt å drepe president Abdulla Yameen med en båtbombe.

Onsdag erklærte den tropiske øy-staten 30 dagers unntakstilstand, på bakgrunn av en trussel mot nasjonal sikkerhet - etter funn av våpen og eksplosiver som angivelig skulle brukes til et attentat mot øystatens leder.

Landets utenriksdepartement sier i en uttalelse at unntakstilstanden har blitt erklært som følge av at en stor mengde våpen og ammunisjon har forsvunnet fra to forskjellig steder i landet. 

- Vi frykter at noen planlegger å bruke disse våpnene i et angrep, heter det i uttalelsen.

Unntakstilstanden fjerner mange av landets 350 000 innbyggeres grunnleggende rettigheter. Videre gis landets sikkerhetsstyrker full frihet til å arrestere mistenkte før en planlagt protest mot myndighetene senere denne uka, skriver The Guardian.

- En grådig handling Yameens presidentbåt ble 28. september rammet av en bombeeksplosjon, da presidenten var på vei hjem etter en pilegrimsvandring i Saudi-Arabia. Presidenten ble ikke skadd i eksplosjonen, men kona hans og to av presidentens stab ble såret.

«GRÅDIG»: President Yaamin Abdul Gayoom sier eksplosjonen om bord i presidentbåten var en grådig handling for å overta makta i landet. Foto: AP / NTB Scanpix
«GRÅDIG»: President Yaamin Abdul Gayoom sier eksplosjonen om bord i presidentbåten var en grådig handling for å overta makta i landet. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

I en tale til landets befolkning tirsdag denne uka sa president Yameen at angrepet mot ham forrige måned var et eksempel på at det finnes folk som vil ødelegge freden i landet.

- Det farlige angrepet mot presidentbåten, er et eksempel på en slik grådig handling for å overta makta i landet, sa presidenten ifølge den britiske avisa Independent.

FBI ble hentet inn for å undersøke eksplosjonen i september, men har sagt at det ikke finnes noen bevis for at det var en bombe som forårsaket eksplosjonen om bord i presidentbåten. Visepresidenten har hele tiden nektet for å ha hatt noe med eksplosjonen å gjøre.

Fant bombe Mandag denne uka skal det ha blitt funnet en bombe i en bil som var parkert utenfor presidentens offisielle residens. Maldivenes innenriksminister Umar Naseer sa at dynamittbomben, var laget så den kunne fjerndetoneres. 

Militæret sperret av et stort område rundt huset før de klarte å uskadeliggjøre bomben.

ENGASJERTE SEG: Stjerneadvokat Amal Clooney har engasjert seg i kampen om å få frigitt Maldivenes tidligere president Mohamed Nasheed. Foto: Broadimage / NTB Scanpix
ENGASJERTE SEG: Stjerneadvokat Amal Clooney har engasjert seg i kampen om å få frigitt Maldivenes tidligere president Mohamed Nasheed. Foto: Broadimage / NTB Scanpix Vis mer

Maldivene er først og fremst kjent som et ferieparadis for turister som besøker noen av landets 1192 øyer. Det har vært politisk uro i landet, helt siden det første demokratiske valget ble gjennomført i 2008. 

Landets første demokratisk valgte president, Mohamed Nasheed, trakk seg i 2012 etter voldsomme protester i landets hovedstad Malé. Tidligere i år ble han dømt til 13 års fengsel etter landets anti-terror lov, noe som ble møtt med krass kritikk fra FN.

Hjelpes av stjerneadvokat Den britiske toppadvokaten, og kona til filmstjernen George Clooney, Amal Clooney har vært tydelig i sin støtte til landets tidligere president.

- FN har konkludert med at dommerne var partiske. Nasheed fikk ikke kalle inn egne vitner. To av de tre dommerne var vitner for aktoratet, sa Clooney den gang ifølge People.

Hun gikk så langt som å si at hun vurderer å anbefale en internasjonal turistboikott av staten, som følge av en urovekkende utvikling i landet.

- Man anslår at Maldivene har den høyeste andelen av rekruttering til Den islamske stat per innbygger av noe land, sa hun videre.

EKSPLOSJON I PRESIDENT-BÅTEN: En skadd kvinne blir båret ut av båten til Maldivenes president Abdulla Yameen etter en eksplosjon om bord da båten lå ved Male 28. september. Foto: Waheed Mohamed, Reuters/NTB Scanpix.
EKSPLOSJON I PRESIDENT-BÅTEN: En skadd kvinne blir båret ut av båten til Maldivenes president Abdulla Yameen etter en eksplosjon om bord da båten lå ved Male 28. september. Foto: Waheed Mohamed, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer