- Det hjelper å klage til mediene

De internerte asylsøkerne ble kroppsvisitert etter advokatbesøk. Nå er det slutt med den praksisen.

NY PRAKSIS:  Politiet har nå sluttet med å kroppsvisitere asylsøkerne som er internert på Trandum etter advokatbesøk.
Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix
NY PRAKSIS: Politiet har nå sluttet med å kroppsvisitere asylsøkerne som er internert på Trandum etter advokatbesøk. Foto: Thomas Winje Øijord / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet). Advokat Fridtjof Feydt skrev brev både til Politiets utlendingsenhet og Justisdepartementet, og klaget på rettssikkerheten til asylsøkerne og utlendinger som skal utvises og som er plassert i politiets lukkede forvaringssenteret på Trandum i Ullensaker.

- Først etter at jeg gikk ut i Dagbladet og fortalte hvor ille det var, ble det slutt på den nedverdigende praksisen med at asylsøkerne måtte kle av seg og sette seg over et speil etter møte advokat. Jeg reagerte på denne uverdige behandlingen av mennesker i nød, sier advokat Fridtjof Feydt til Dagbladet.

Ikke svar Til tross for at den kjente advokaten sendte brev både til Politiets utlendingsenhet - som bestyrer det som populært kalles Norges eneste  asylfengsel - og Justisdepartementet i august, har Feydt aldri fått svar.

- DA jeg gikk ut i Dagbladet og sa rett ut at jeg fryktet for rettssikkerheten ble det forandringer. En politiadvokat har bekreftet personlig over for meg at det er innført nye rutiner, noe jeg selv oppdaget da jeg var på klientbesøk på Trandum fredag. Men svar på min skriftlige henvendelse har jeg aldri fått, sier advokat Feydt til Dagbladet.

- Uverdig praksis - Det var rett og slett uverdig at de som er innelåst på Trandum måtte kle av seg og sette seg på en ramme over et speil, etter et advokatbesøk. Nå sjekkes de internerte bare når det er konkret mistanke om forsøk på å smugle noe inn på det lukkede forvaringssenteret for asylsøkere som skal sendes ut av Norge, sier advokat Fridtjof Feydt.

- Selvfølgelig skal politiet sjekke hvis det er mistanke om noe kriminelt. Men det er noe helt annet en fast kroppssjekk etter advokatbesøk, sier advokat Feydt.

- HJELPER Å KLAGE VIA MEDIENE:  - Først da jeg gikk ut i Dagbladet og fortalte hvor ille det var på Trandum, sluttet politiet med å kroppsvisitere asylsøkerne etter advokatbesøk, sier advokat Fridtjof Feydt.
- HJELPER Å KLAGE VIA MEDIENE: - Først da jeg gikk ut i Dagbladet og fortalte hvor ille det var på Trandum, sluttet politiet med å kroppsvisitere asylsøkerne etter advokatbesøk, sier advokat Fridtjof Feydt. Vis mer