- Det hjelper å tru

HALDEN (Dagbladet): Bifalt av hallelujarop og applaus fra nær tusen pinsevenner ga sosialminister Guri Ingebrigtsen i går sin støtte til Evangeliesentrenes arbeid for rusmisbrukere. - Det hjelper å tru, sa statsråden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sammen med flere andre stortingspolitikere, deriblant Carl I. Hagen, Valgerd Svarstad Haugland og Odd Einar Dørum, var hun invitert til å snakke om rusmiddelpolitikk på pinsebevegelsens store landsstevne i Østerbo ved Halden.

Tåredryppende

Tidligere alkoholikere og narkomane sto fram og fortalte tåredryppende historier om et liv i rennesteinen, og hvordan Jesus hadde løst dem fra fangenskapet. Én hadde fått ettergitt skattegjeld etter at han ble frelst. De gripende vitnesbyrdene gjorde sterkt inntrykk på både statsråden, de andre politikerne og den fullsatte stevnesalen.

- Jeg er imponert over det engasjementet Evangeliesenteret viser, og den omsorgen de gir klientene. Tru er sterkt, og kan hjelpe mange, men ikke alle. Vi må ha mange og ulike tilbud, sa en engasjert statsråd, som mente at tro på seg selv og på livet hjelper alle.

Farbar vei

Ingebrigtsen slo fast at et samarbeid mellom det offentlige og de frivillige organisasjonene var en farbar vei, men at rusmiddelomsorgen måtte knyttes nærmere helsevesenet. Hun etterlot ingen tvil om at Evangeliesenteret fortsatt skulle få støtte over statsbudsjettet. I år får de 23 millioner.

På tross av at statsråden ikke hadde konkrete løfter, utover en ordentlig handlingsplan for rusmiddelomsorgen innen år 2002, fikk hun solid applaus.

Klapp for Hagen

Men de sterkeste klappsalvene fikk likevel Carl I. Hagen. Han framsto som den reneste vekkelsespredikanten, der han roste innsatsen til Evangeliesenteret, og tok til orde for mest støtte til de frivillige organisasjoner som kunne vise til best resultater.

Han kunne ikke se behovet for byråkratiske, offentlige etater, dersom det fantes private som kunne gjøre jobben.

- Og på samme måte som at trygdekontoret betaler uføretrygd til rusmisbrukere, må de kunne betale for behandling og rehabilitering. Dette må finansieres av Rikstrygdeverket. På denne måten kan man nettopp spare uføretrygd, sa Hagen - og applausen lot ikke vente på seg.

Frp-formannen har fra før en solid skare av fans i pinsemenigheten, ble Dagbladet fortalt av folk på innsiden. Og færre ble det ikke etter denne opptredenen.

Jobbet i fengsel

Statsråd Ingebrigtsen fortalte til Dagbladet etter møtet at hun som lege hadde jobbet mye med rusmisbrukere, blant annet i Oslo kretsfengsel.

- Det er viktig å evaluere prosjekter, ikke alt virker like godt. Det som er viktig for å komme ut av rusmisbruk, er å se en mening med livet, og få være i et opplegg som viser enkeltindividet respekt og omsorg. Det er jo Evangeliesenteret et eksempel på, sier Ingebrigtsen.

  • Evangeliesenteret har til sammen 500 rehabiliteringsplasser for alkoholikere og narkomane. 20000 har til nå vært innom som klienter. Rundt en tredjedel av de som får plass, blir rusfri.
<B>HALLELUJA:</B> Guri Ingebrigtsen og Carl I. Hagen sang side om side med pinsevennene i Halden i går kveld.