- Det hjelper ikke at du heter Ali når du ringer ambulansen

Leder for Innvandrerrådet mener nødtelefonen har et problem med minoriteter.

OPPRØRT: Akhenaton De Leon, leder for Innvandrerrådet, mener AMK gjør langt flere tabber når det gjelder innvandrere enn de gjør med etniske nordmenn. Foto: HENNING LILLEGÅRD/ Dagbladet.
OPPRØRT: Akhenaton De Leon, leder for Innvandrerrådet, mener AMK gjør langt flere tabber når det gjelder innvandrere enn de gjør med etniske nordmenn. Foto: HENNING LILLEGÅRD/ Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no) Akhenaton De Leon, leder for Innvandrerrådet, er skeptisk til måten politi og ambulansepersonell håndterte situasjonen på Tøyen i går.

En 63 år gammel kvinne døde av hjertestans mens hennes nærmeste pårørende ble lagt i håndjern på bakken utenfor leiligheten.

- Må få høre nødanropetDe Leon krever at Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) offentliggjør telefonloggen av nødanropene til familien på Tøyen.

- Vi må få høre hva familien sa til AMK da de ringte. Bare på den måten kan vi få klarhet i om familien virkelig truet ambulansepersonellet, slik de hevder. Vi må også få vite om AMK fortalte politiet at det her gjaldt en hjertestans, sier De Leon.

TV2 har nå offentliggjort det som skal være lydfilen av politiloggen der politiet snakker med AMK. Politiet avkrefter overfor Dagbladet at de har gitt loggen til TV2. Loggen der familien på Tøyen snakker med AMK er så langt ikke offentliggjort.

- Har problemer med minoriteterAkhenaton De Leon mener AMK har et problem med minoriteter.

- Det hjelper ikke at du heter Ali når du ringer ambulansen. Det har skjedd mange ganger at personer med minoritetsbakgrunn blir misforstått. Jeg mener dette er et problem AMK må jobbe med og ta på alvor, sier De Leon.

Sammenligner med Ali FarahHan mener det er svært viktig at AMK er raske med å legger alle kortene på bordet i denne saken.

- Da Ali Farah ikke fikk hjelp i Sofienberg-parken var det en dekkoperasjon av AMK. Det håper jeg vi slipper i denne saken.

Han understreker at det handler om tillit.

- Tilliten som minoriteter har til legevakten er allerede tynnslitt. De føler at de blir misforstått. Hvis en svart mann veiver med armene, blir han oppfattet som aggressiv. Sånn er det ikke nødvendigvis, sier De Leon.

MISTET MOREN: Svigersønn Fedai Ucarli, sønn Kutluay Tulum og datter Canan Ucarli til den avdøde kvinnen sier de aldri drapstruet politi- og ambulansepersonell. De forteller at de ringte ambulanse tre ganger, men at det var politiet som kom. Da ble de lagt i bakken, forteller de pårørende. Familien er opprinnelig fra Tyrkia. Foto: HÅKON EIKESDAL
MISTET MOREN: Svigersønn Fedai Ucarli, sønn Kutluay Tulum og datter Canan Ucarli til den avdøde kvinnen sier de aldri drapstruet politi- og ambulansepersonell. De forteller at de ringte ambulanse tre ganger, men at det var politiet som kom. Da ble de lagt i bakken, forteller de pårørende. Familien er opprinnelig fra Tyrkia. Foto: HÅKON EIKESDAL Vis mer

Innvandrerrådet som De Leon leder har 200 medlemsorganisasjoner. De Leon er også leder for Organisasjonen mot offentlig diskriminelring.

De Leon etterlyser en gjennomgang av alle tabber AMK har gjort de siste årene, og hvor ofte personer med minoritetsbakgrunn er involvert.

- AMK bundet av taushetsplikt- Lydloggen med familiens nødsamtaler omfattes av vår taushetsplikt og gis ikke ut med mindre pasient eller nærmeste pårørende søker formelt om å få innsyn, sier Petter Reed, medievakten ved Oslo Universitetessykehus.

Han opplyser at ambulansesaken på Tøyen er til behandling og at Oslo universitetssykehus foreløpig ikke har konkludert. Reed vil på det nåværende tidspunkt ikke kommentere De Leons uttalelser ut over dette.

Politiet: Vi gjorde ikke noe galtVisepolitimester i Oslo, Roger Andresen, sier til Dagbladet at han har gjennomgått denne saken fra A til Å med de rapporter og lydopptak som foreligger.

- Vi har konkludert med at politiet ikke har gjort noe klanderverdig her. Ambulansepersonellet mente de trengte politiets ambulanse.Da politiet kom til stedet var de usikker på om legevakta var inne eller ute. For politiet gjaldt det å roe situasjonen ute for å få klarhet i situasjonen inne, forteller Andresen.

Han forteller at dette ble vanskeliggjort da situasjonen var kaotisk på utsiden.

- Politiet prøvde å roe ned personene som skrek. De forstod at dette var pårørende, men de måtte legge dem i håndjern i en periode for at politiet skulle få klarhet i situasjonen, sier Andresen.

Han opplyser at politiet foreløpig ikke har tatt stilling til om de vil gå videre med anmeldelsen av de pårørende i denne saken.

- Vi vil gjennomgå det som skjedde og ta en helhetsvurdering, sier Andresen.

DØDE: Døndu Tulum (63) var død da ambulansen endelig kom frem til leiligheten på Tøyen i Oslo sentrum. Foto: Privat
DØDE: Døndu Tulum (63) var død da ambulansen endelig kom frem til leiligheten på Tøyen i Oslo sentrum. Foto: Privat Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer