- Det holder ikke å si «nei, jeg har ikke barn». Da kommer bare nye spørsmål.

Etter fire år og åtte forsøk ble Rita Mamelund endelig gravid.

ØNSKEDRØMMEN: Jeg skulle ønske at man kunne trå noe mer forsiktig. det er stort sett alltid noen i enhver bekjentskapkrets som sliter med å få barn. Etter fire år og åtte forsøk ble Rita Mamelund (41) endelig gravid med tvillingene Petra og Teodor Mamelund (2 1/2). Her er de sammen med pappa Bjarne Rålm (51) Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ØNSKEDRØMMEN: Jeg skulle ønske at man kunne trå noe mer forsiktig. det er stort sett alltid noen i enhver bekjentskapkrets som sliter med å få barn. Etter fire år og åtte forsøk ble Rita Mamelund (41) endelig gravid med tvillingene Petra og Teodor Mamelund (2 1/2). Her er de sammen med pappa Bjarne Rålm (51) Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag er tvillingene Petra og Teodor to og et halvt år.

- Jeg husker ennå at jeg fortalte til mannen mitt at jeg hadde tatt flere tester som viste noen svake røde streker. Vi ble enige om å kjøpe slike dyre digitale tester. Da var det ikke lenger noen tvil: Vi var gravide. Men jeg turte ikke helt tro det før vi tok blodprøve hos legen, forteller Rita Mamelund til Dagbladet.

- Overveldende
I uke seks fikk de se to fostersekker med hver sin lille prikk inni på ultralyden.

- Det var ganske overveldende blanding av glede og sjokk. Det siste fordi det jo var to, forteller Mamelund til Dagbladet.

Etter fire år med prøving, testing og hormonkurer ved norske sykehus og private klinikker, måtte de helt til Danmark for å få til ønskedrømmen.

- Det var det til tider ganske tøft.Som vandrende hormonbombe lagde jeg litt liv i leiren hjemme, kan du si. Ikke minst etter stadig negative tester. Men det var håpet som holdt oss oppe.

- Kommer bare nye spørsmål
Vennene visste hva paret slet med. Likevel var det mange bekjente og andre som stilte tøffe spørsmål underveis.

- Det er noe av det verste som finnes å få slike spørsmål. Det holder nemlig ikke å si «nei, jeg har ikke barn». Da kommer bare nye spørsmål.

Rita og mannen Bjarne Rålm reiste masse mellom slagene. Alt for å holde oppe motet og, ikke minst, for å holde sammen. Nå forteller hun sin historie for å gjøre det lettere for andre som sliter med å få barn.

- Det er jo bare tankeløst. Men jeg skulle ønske man kunne trå noe mer forsiktig. Det er stort sett alltid noen i enhver bekjenskapskrets som sliter.