- Det høres helt sinnsykt ut

Breivik ble svært irritert på statsadvokat Holden da han leste opp utdrag fra kompendiet hans i retten.

AKTOR OG TILTALT: Anders Behring Breivik hilser på aktor Svein Holden i retten. Stemningen var noe dårligere i dag. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix POOL
AKTOR OG TILTALT: Anders Behring Breivik hilser på aktor Svein Holden i retten. Stemningen var noe dårligere i dag. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix POOLVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Massemorderne Anders Behring Breivik kranglet med aktor Svein Holden i retten i formiddag.

Etter å ha spurt Breivik om hva han mener er den perfekte Knights Templar-ridder, svarer Breivik at dette er en fotsoldat, en fotsoldat som setter sin kjærlighet til folket og sitt land høyere enn seg selv, og som velger å kjempe.

Holden spør om personlige ofre, hvorpå Breivik blir kraftig irritert.

- Jeg vet du bruker denne terminologien i et forsøk på å latterliggjøre meg. Men det jeg har beskrevet tydelig er at en perfekt ridder er en perfekt fotsoldat som er forventet å ofre alt for saken.

Martyrdøden Holden tar deretter for seg et kapittel i Breiviks kompendium hvor Breivik skriver om forskjellen mellom en agent og det han kaller en ridderjustitiarius. Breivik skriver i kompendiet at denne vil være villig til å lide martyrdøden og også fjerne sine genitalier som symbol på dette offeret.

- «En sann og ekte ridderjustitiarius er villig til å ofre alt for å tjene saken. Han er også villig til å skille seg av med sine nevnte kroppsdeler». Hva tenkte du når du skrev dette? vil Holden vite.

Breivik svarer flere ganger at han mener Holden er på et lavmål, at han ikke forteller sammenhengen dette er hentet fra. Han understreker at dette er et tenkt framtidsscenario der al-Qaida og militante nasjonalister samarbeider for å bekjempe de multikulturalistiske regimene i Europa. For at cellene skal avverge infiltrasjon fra politiet, er et slikt offer det eneste som kan skille en agent fra et cellemedlem.

Breivik sier dette ikke er representativt for kompendiet.

- Det er spesielt at du tar opp så spesielle temaer, sier Breivik tydelig irritert.

- Jeg leste opp ordrett det som sto i kompendiet. Er det å synke til et lavmål?

- Det er tatt ut av sammenhengen, konteksten, repliserer Breivik. 

- Det du sier i retten, påvirkes det av at det sitter fire psykiatere her? spør Holden etter å ha lest flere utdrag fra Breiviks manifest med svært påfallende religiøse utlegninger.

- Selvfølgelig gjør det det. Jeg risikerer å havne på galehus, og det vil jeg ikke. Da hjelper det ikke at du bidrar til at jeg virker sinnssyk ved å ta ting ut av kontekst, svarer Breivik.

Helgen? Det er utlegninger blant annet om kanonisering, en aksjonists mulighet for å oppnå status som martyr selv om han tar sitt eget liv, og kirkens lære om avlat Holden refererer til, og Breivik er svært defensiv når han bes om å kommentere det.

Breivik steiler når Holden spør om han ville fått status som helgen om han døde under aksjonen 22. juli.

- Nei, det burde jeg ikke. Det jeg har skrevet er for å understreke at vi mener kirkeledere i Europa bør anerkjenne militante kristne som kjemper for kristendommens overlevelse. Du tar det ut av kontekst, sier han.

Han sier også at han i manifestet prøver å overføre elementer fra militant islamisme til militant kristendom.

- Det er mye spesifikk informasjon. Det virker kanskje sinnssykt på de fleste, men det forutsetter at man til en viss grad har studert teologi. Når det tas ut av kontekst, så høres det helt sinnssykt ut, sier Breivik.

(NTB)