Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det høres jo skummelt ut

I 1983 stod hovedindeksen på Oslo Børs i 14 poeng. Ved årskiftet stod den i 549. Hva tror du den vil stå i hvis oppgangen fortsetter i samme takt i 30 år til?

AKSJER: Adm. dir. Lasse Ruud i Verdipapirfondenes Forening forteller hvor mye Oslo Børs kan stige de neste 30 årene. Foto: Berit Roald / SCANPIX
AKSJER: Adm. dir. Lasse Ruud i Verdipapirfondenes Forening forteller hvor mye Oslo Børs kan stige de neste 30 årene. Foto: Berit Roald / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Hovedindeksen gikk fra 14 poeng i 1983 til 549 ved utgangen av fjoråret.

Selv med en betydelig svakere utvikling de neste 30 årene, vil indeksen havne over 10 000, skriver Finansavisen i dag.

På morgenkvisten onsdag ble det satt ny rekord igjen, og det siste året er oppgangen på 21 prosent. De siste 30 årene er oppgangen på over 3821 prosent.

Den som satset 100 000 kroner på Oslo Børs i 1983, og har hatt samme oppgang som hovedindeksen, sitter nå med over 3,9 millioner kroner.

Børsen setter alltid nye rekorder - Nå er vi på all-time high, og det høres jo skummelt ut. Mange vil nok tenke at det kan være smart å innløse aksje- og kombinasjonsfond, sa adm. dir. Lasse Ruud i Verdipapirfondenes forening (VFF) under en presentasjon tirsdag.

Men han la til at en slik tankegang tilsier at børsen er et nullsumspill, noe den ikke er.

- Børsen må være en evigvarende rekke med nye rekorder, og har du lang sparehorisont er svaret på om man bør innløse et åpenbart «nei», sa Ruud også ifølge Finansavisen.

10 prosent realavkasting Hovedindeksen har siden 1983 gitt en nominell årlig avkastning på 13 prosent. Korrigert for prisstigingen har realavkastningen vært 10 prosent årlig.

Med en nominell avkastning på 10 prosent årlig de neste 30 år, vil hovedindeksen stå i 10 840 poeng i 2043, skriver avisen.

Hovedindeksen er av nyere dato enn 1983, men VFF har regnet seg tilbake i tid og gjort de nødvendige beregningene for at det skal være sammenlignbart.

Flere nyheter - Dette er helt tullete - det er høl i huet
Blodrødt for biotekaksje - men børsen spås til himmels
Berømt norsk kunstner står bak utskjelt stol

Hele Norges coronakart