Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det hørtes ut som torden

25 år siden en jumbojet ble sprengt over Lockerbie i Skottland.

EKSPLODERTE: B747 jumbojeten fra flyselskapet Pan Am ble sprengt og styrtet over Lockerbie i Skottland. Alle 259 om bord og elleve på bakken døde. Foto: AFP / NTB Scanpix
EKSPLODERTE: B747 jumbojeten fra flyselskapet Pan Am ble sprengt og styrtet over Lockerbie i Skottland. Alle 259 om bord og elleve på bakken døde. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det lød som et tordenskrall, men det kunne det ikke være - det var jo rett før jul. Lyden folk på bakken rundt småbyen Lockerbie sørvest i Skottland hørte, var fra en jumbojet som ble sprengt og styrtet.

Alle de 259 om bord i Pan Ams rute 103 fra Frankfurt via London til New York omkom, sammen med 11 mennesker på bakken. Libyeren Abdel Basset al-Megrahi ble i 2001 dømt for å ha plassert sprengstoff om bord i flyet som styrtet ved Lockerbie for 25 år siden lørdag.

- Det hørtes ut som torden, forteller Lesley Smith, som satt og spiste kveldsmat i den skotske byen da tragedien skjedde. - Det lød som en stålbjelke som skrapte langs bakken, husker David Gould ifølge BBC.

Sprengstoff Vrakrestene fra flyet, ble spredt over et stort område. Britisk og internasjonal gransking av restene viste ifølge det føderale amerikanske politiet FBI at det var en ladning på mellom 340 og 450 gram sprengstoff plassert i en koffert i flyets bagasjerom som hadde eksplodert.

Hvem kunne stå bak? Mistankene gikk fra begynnelsen av i flere retninger, men den radikale Folkefronten for frigjøring av Palestina (PFLP) var blant de første mistenkte, fulgt av folk med tilknytning til islamistregimet i Iran - og endog USAs etterretningstjeneste CIA.

Men ettersom den møysommelige etterforskningen fortsatte, pekte flere og flere piler mot Libya. Etter tre års arbeid, var etterforskerne så sikre i sin sak at det ble utstedt arrestordre mot de to libyerne Abdel Basset al-Megrahi og Lamin Khalifa Fhimah.

Motivet Et sentralt spørsmål i etterforskningen var hva som kunne være motivet for en slik ugjerning. Et vanlig svar er at Libya - av mange betraktet som en «skurkestat» utestengt fra det internasjonale gode selskap - ville ta hevn for angivelige provokasjoner fra USAs side.

I 2003 tok Libya formelt på seg ansvaret - men vel og merke ikke skylden - for aksjonen. Regimet i Tripoli tilbød seg å betale erstatninger tilsvarende i alt nærmere 16,5 milliarder kroner til de etterlatte etter dødsofrene.

Abdel Basset al-Megrahi og Lamin Khalifa Fhimah ble stilt for retten i år 2000, men Fhimah ble frifunnet. Megrahi ble året etter dømt til livsvarig fengsel, men benådet i 2009 fordi han led av uhelbredelig kreft, og sendt hjem til Libya der han døde i 2012.

(NTB)