<strong>KOH-I-NOOR:</strong> I over 150 år har diamanten Koh-i-Noor vært en sentral del av de britiske kronjuvelene. Nå vil en gruppe indiske aktivister gå til søksmål for å få den returnert til India. Her fra kroningen av Kong George og Dronning Elizabeth i 1937. Foto: NTB Scanpix
KOH-I-NOOR: I over 150 år har diamanten Koh-i-Noor vært en sentral del av de britiske kronjuvelene. Nå vil en gruppe indiske aktivister gå til søksmål for å få den returnert til India. Her fra kroningen av Kong George og Dronning Elizabeth i 1937. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det hviler en «forbannelse» over den legendariske diamanten. Nå hevder India den er stjålet

Verdt over én milliard.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De britiske kronjuvelene er langt på vei verdens mest kjente smykker og juveler, og et av midtpunktene i den glamorøse samlingen er uten tvil diamanten Koh-i-Noor.

Juvelen, som har sitt opphav i India, har vært regnet som Storbritannias eiendom i over 150 år, men nå vil en gruppe indiske aktivister ha den tilbake. De mener den ble stjålet fra dem, og truer dronning Elizabeth med søksmål. Det skriver The Times of India.

Søksmål En gruppe indiske forretningsmenn og skuespillere har organisert gruppa «Lysets Fjell» etter navnet på diamanten, og de har engasjert en rekke London-baserte advokater for å sette sammen et søksmål mot dronningen.

Ifølge den britiske avisa The Independent vil de forankre søksmålet i «The Holocaust Act» fra 2009. Denne omhandler tyveriet av stjålne kulturskatter av nazistene under deres plyndringer før og under andre verdenskrig.

- Koh-i-Noor er ikke bare en 105 karats stein. Den er også en del av vår historie og kultur, og burde utvilsomt bli returnert, sier Bollywood-skuespillerinnen Bhumicka Singh ifølge avisa.

- Latterlig David de Souza, en annen av initiativtakerne, mener at det å returnere diamanten vil være en litt oppreisning for tiden da India var en britisk koloni.

- Koh-i-Noor er en av mange gjenstander som ble stjålet fra India under tvilsomme omstendigheter. Koloniseringen tok ikke bare fra oss vår velstand, men ødela hele landets psyke. Man kan fortsatt se spor av den i dag i form av utbredt fattigdom, mangel på utdanning og en rekke andre faktorer, sier han ifølge The Times of India til Sunday Telegraph.

I Storbritannia er det derimot ikke stemningen like åpen for at diamanten, som skal være verdt godt over en milliard norske kroner, skal returneres. 

- De som er involvert i denne latterlige saken bør innse at kronjuvelene er det perfekte stedet for Koh-i-Noor-diamanten. Som et takknemlig symbol på Storbritannias tid i India - noe som ledet til modernisering, utvikling, beskyttelse, jordbruksrevolusjonen, språklig forening og demokratisering av hele subkontinentet, sier historiker Andrew Roberts ifølge Daily Mail.

Den indiske statsministeren Narendra Modi er i Storbritannia og skal møte dronningen på fredag, men da nyhetsbyrået AFP kontaktet kongehuset med spørsmål om diamanten ville være tema på møtet, avsto de fra å kommentere.

Lang historie Røttene til den forgjettede edelsteinen kan spores så langt tilbake som 1200-tallet. Deretter var en rekke ulike herskere i besittelse av juvelen, før den til slutt endte opp hos Dronning Victoria i 1851.

Ifølge historien fikk hun den i gave Duleep Singh etter at britene annekterte området, og den har siden vært en del av kronjuvelene.

Det heter også ifølge legendene at det hviler en forbannelse over steinen - at den bare kan bæres av Gud og kvinner da disse er immune mot forbannelsen. Menn derimot, er ikke like heldige.

<strong>HISTORIE:</strong> Røttene til den forgjettede edelsteinen kan spores så langt tilbake som 1200-tallet. Deretter var en rekke ulike herskere i besittelse av juvelen, før den til slutt endte opp hos Dronning Victoria i 1851. Foto: NTB Scanpix
HISTORIE: Røttene til den forgjettede edelsteinen kan spores så langt tilbake som 1200-tallet. Deretter var en rekke ulike herskere i besittelse av juvelen, før den til slutt endte opp hos Dronning Victoria i 1851. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Så langt er det i alle fall bare den kvinnelige delen av den britiske adelen som har tatt sjansen da den har blitt båret av dronningene Victoria, Alexandra, Mary og Elizabeth. I skrivende stund er den på utstilling i Tower of London.

«Blue Moon» Koh-i-Noor er heller ikke den eneste diamanten det er blest om i disse dager, da en sjelden blå diamant denne uka skal auksjoneres bort i Genève.

Den blå edelsteinen, som har fått navnet «Blue Moon», skal ha en prisantydning på 300 millioner norske kroner ifølge NTB, men det antas at den kan gå for så mye som 475 millioner.

Diamanten Graff Pink innehar rekorden for tidenes dyreste diamant da den for fem år siden ble solgt for 46 158 674 dollar. 

<strong>AUKSJONERES:</strong> Blue Moon kan sette prisrekord når den går under hammeren i Genève denne uken. Foto: Denis Balibouse / Reuters / NTB scanpix
AUKSJONERES: Blue Moon kan sette prisrekord når den går under hammeren i Genève denne uken. Foto: Denis Balibouse / Reuters / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer