- Det hviler et tungt ansvar på Jens

LO skuffet over at regjeringen går inn for vikarbyrådirektivet.

SKUFFET: LO-leder Roar Flåthen er skuffet over at regjeringen ikke følger LOs råd om å si nei til EUs vikarbyrådirektiv. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SKUFFET: LO-leder Roar Flåthen er skuffet over at regjeringen ikke følger LOs råd om å si nei til EUs vikarbyrådirektiv. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det hviler et stort ansvar på statsminister Jens Stoltenberg, regjeringen og stortingsflertallet for å sikre et seriøst arbeidsliv, sier LO-leder Roar Flåthen etter at Jens Stoltenberg i ettermiddag informerte om at regjeringen vil innlemme det omstridte EU-direktivet i norsk rett.

Mot LOs råd  - Vi er skuffet over at regjeringen, mot LOs klare råd, vil innføre vikarbyrådirektivet i norsk rett. Regjeringen må nå leve opp til sine forsikringer om at innleide arbeidstakere skal sikres like gode rettigheter som fast ansatte. Tiltakene som kommer, må sikre at utleievirksomheten begrenses til å dekke lovlige, reelle  vikariater gjennom seriøse aktører. Ut- og innleie skal ikke være en kanal for å omgå grunnelementene i vår arbeidslivsmodell, sier Flåthen i en pressemelding.

LO-lederen forutsetter at regjeringen følger opp LOs krav om solidaransvar og innsynsrett for tillitsvalgte. Han utfordrer nå både de partiene som sier ja og nei til direktivet.

Krever ny handlingsplan - Det verste som kan skje, er om direktivet blir implementert uten en omfattende tiltakspakke. Hadde vi hatt en regjering som hadde lyttet mer til arbeidsgiverne enn oss, hadde vi ikke fått slike tiltak. Når saken nå kommer til Stortinget, får vi se hvem som støtter fagbevegelsens krav. LO krever nå en Handlingsplan III mot sosial dumping, rettet mot useriøs inn- og utleievirksomhet.

- Kollektiv søksmålsrett og mer effektive tilsynsordninger er blant de tiltak må inn i en ny handlingsplan for å sikre håndheving av likebehandlingsprinsippet og regelverket for innleide arbeidstakere, sier Roar Flåthen.