Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det hviskes til dem at de jobber for den hvite mann

Opposisjonelle trues med at slektninger i Zimbabwe risikerer straff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hemmelige agenter for Robert Mugabes regime driver systematisk terrorisering av opposisjonstilhengere bosatt i Storbritannia.

4000 medlemmer av Morgan Tsvangirais opposisjonsparti, Bevegelse for demokratisk endring (MDC), blir overvåket og får telefontrusler midt på natta.

- Våre medlemmer blir filmet, det blir hvisket til dem at de jobber for den hvite mann, de mottar telefonsamtaler, som forteller at de står på en liste i Harare.

- Det er en type offensiv som bare komme fra regimet, sier Tendai Goneso til den britiske avisa The Independent.

Etterforsker flere episoder

Bak terrorkampanjen står Zimbabwes beryktede etterretningsorganisasjon Central Intelligence Organisation (CIO). Det bekreftet britiske sikkerhetskilder i går.

De sa også at britisk politi etterforsker flere av trusselepisodene.

Deriblant et tilfelle hvor et MDC-medlem ble oppringt og fortalt at hans foreldre i Zimbabwe kunne bli kastet ut av landet, dersom han ikke sluttet å kritisere Mugabe.

The Independent skriver også at det er en vanlig taktikk at etterretningsagenter fra Zimbabwe filmer demonstranter utenfor ambassaden i London.

DEN ENE SUVERENE: President Robert Mugabe under en tale i hovedstaden Harare torsdag. I går ble han gjenvalgt som eneste kandidat ved presidentvalget. Foto: AFP PHOTO / Alexander Joe/SCANPIX
DEN ENE SUVERENE: President Robert Mugabe under en tale i hovedstaden Harare torsdag. I går ble han gjenvalgt som eneste kandidat ved presidentvalget. Foto: AFP PHOTO / Alexander Joe/SCANPIX Vis mer

Deretter ringer de opp demonstrantene og sier at opplysninger om dem er oversendt Harare, og at deres gjenværende familie risikerer straffereaksjoner.

En annen metode er å sende ut hundrevis av e-poster og sms-er der møter blir avlyst eller feil tidspunkter blir oppgitt.

Det er også mistanke om overvåking av MDCs hovedkvarter i London. I forrige uke ble dissidenter som gjemte seg i en kirke i Harare arrestert, etter at deres skjulested ble oppgitt i en telefonsamtale med London dagen før.

Opposisjonstilhengere i eksil blir også tilbudt penger for ikke å gi penger til MDC.

Vil stanse pengestrømmen

Målet med disse tiltakene er å stanse pengestrømmen fra opposisjonstilhengere bosatt i Storbritannia til MDC i Zimbabwe.

Ifølge Goneso, ansvarlig for MDC-finansiering i England og Irland, ble det sendt mellom 5000 og 10 000 britiske pund (i overkant av 50 000-100 000 norske kroner) i måneden  for å støtte Tsvangirais valgkamp.

I et land der inflasjonen ved inngangen av 2008 var på 165 000%, er penger utenfra sårt tiltrengt.

- Pengene var helt nødvendig for å holde Tsvangirais valgkamp i gang. Vi kan kjøpe 10 000 liter besin hver måned og sørge for regelmessige forsendelser av mobiltelefoner. Det er det de forsøker å stoppe, sier Gendoso.

image: - Det hviskes til dem at de jobber for den hvite mann

Han sier at den velorganiserte framgangsmåten til de som overvåker og truer, tyder på at det er Mugabes regime som står bak.

- Mugabe har eksportert metodene han har brukt mot zimbabwere hjemme til hjertet av den tidligere kolonimakten, sier Gendoso.

Tas i ed i morgen

Zimbabwes ambassade i London ønsket i går ikke å kommentere opplysningene som Independent brakte.

En tidligere CIO-agent sier imidlertid at det foreligger direkte instrukser fra Harare om å holde MDC i Storbritannia under kontroll.

Fra Zimbabwe kommer det også meldinger om at Robert Mugabe, landets leder gjennom de siste 28 årene, blir tatt i ed for en ny presidentperiode i morgen, ifølge nyhetsbyrået Reuters.  

Opptellingen av den andre valgomgangen, der Mugabe stilte som eneste kandidat, gikk langt raskere enn opptellingen etter valgomgangen i slutten av mars.

Da gikk det tre uker før det ble klart at Tsvangirai hadde vunnet knepent.

Forrige søndag trakk Tsvangirai seg fra presidentvalget. Da var ifølge han 86 av hans tilhengere drept og 200 000 drevet fra sine hjem.

Press på Den afrikanske union

Gjenvalget av Mugabe er møtt med internasjonal kritikk og fordømmelse, deriblant fra FN og USA. Heller ikke Norge anerkjenner valget.

Imidlertid knytter det seg størst spenning til hva medlemslandene i Den afrikanske union vil komme fram til, når de møtes i Egypt mandag.

MDC gjør det de kan for å legge press på Zimbabwes naboer, blant dem mange statsledere som fikk beskyttelse av Mugabe under frigjøringskampen, men også statsledere som selv har tvilsomme skussmål når det kommer til demokratisk styresett.

- Vi burde ikke vente til det renner elver av blod og det blir fullt sammenbrudd, sier MDC-talsmann Nelson Chamisa til Reuters.

OVERVÅKES: Ifølge britiske sikkerhetskilder og avisa The Independent overvåkes MDCs aktiviteter i Storbritannia. Her fra en demonstrasjon utenfor Zimbabwes ambassade i London denne uka.
<B>MERKET:</B> En kvinne viser fram rødmerket finger. Den beviser at hun stemte ved presidentvalget fredag, der Mugabe var eneste kandidat.
<B>TRAKK SEG:</B> Morgan Tsvangirai trakk seg forrige søndag. Her holder han pressekonferanse fra sitt hjem i Harare.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!