Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA

Det hvite hus: - Ikke kom på jobb

Sikkerhetsnivået ved Det hvite hus skal være hevet og ansatte er bedt om å unngå å komme på jobb søndag på grunn av pågående demonstrasjoner.

IKKE KOM PÅ JOBB: Demonstranter har i flere dager protesterer mot politivold utenfor Det hvite hus. Ansatte oppfordres nå til å la være å komme på jobb på søndag. Foto: AP / NTB scanpix
IKKE KOM PÅ JOBB: Demonstranter har i flere dager protesterer mot politivold utenfor Det hvite hus. Ansatte oppfordres nå til å la være å komme på jobb på søndag. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Oppfordringen ble sendt på e-post søndag.

- På grunn av de pågående demonstrasjonene bes dere om å unngå å komme til Det hvite hus-anlegget i dag dersom det er mulig, står det å lese i e-posten, ifølge CNN.

For tredje dag på rad har en stor mengde demonstranter samlet seg utenfor Det hvite hus. Bilder fra Washington søndag ettermiddag lokal tid viser demonstranter som messer «Black lives matter», «hvem beskytter dere» og «George Floyd».

KNELER: Søndag ettermiddag lokal tid har en stor mengde demonstranter samlet seg utsiden av Det hvite hus på nytt. På bildet kan man se at mange av dem kneler. Foto: Mandel Ngan / AFP
KNELER: Søndag ettermiddag lokal tid har en stor mengde demonstranter samlet seg utsiden av Det hvite hus på nytt. På bildet kan man se at mange av dem kneler. Foto: Mandel Ngan / AFP Vis mer
STENGTE: Demonstrasjonene natt til lørdag førte til at Det hvite hus stengte av. Foto: Eric Baradat / AFP
STENGTE: Demonstrasjonene natt til lørdag førte til at Det hvite hus stengte av. Foto: Eric Baradat / AFP Vis mer

Stengte ned

Fredag kveld og natt til lørdag var det voldsomme demonstrasjoner utenfor Det hvite hus, som ble stengt ned. Mer enn 60 Secret Service-agenter og betjenter ble skadd i løpet av dette tidsrommet.

- Betjentene og agentene ble skadet da demonstranter kastet prosjektiler som murstein, steiner, flasker, fyrverkeri og andre gjenstander, ifølge en uttalelse fra Secret Service, skriver CNN.

11 ansatte ble fraktet til sykehus. Ifølge CNN var det ikke snakk om livstruende skader.

Som nevnt ble Det hvite hus stengt ned natt til lørdag. Dette skjedde etter at president Donald Trump hadde hatt pressemøte. På grunn av demonstrasjoner utenfor på Pennsylvania Avenue og i Lafayette Park, så sikkerhetstjenesten seg nødt til å stenge Det hvite hus og låse av pressesenteret og kontorene.

Ingen fikk forlate området før demonstrantene var trygt fjernet fra området. Medlemmer av pressen meldte at de så opprørspoliti på området utenfor i fullt utstyr, med hjelmer og skjold.

NEW YORK: Dagbladets reporter Vegard Kvaale forteller om rystende scener i USA. Reporter / video: Vegard Kvaale / AP Vis mer

Hyllet Secret Service

Lørdag hyllet president Donald Trump Secret Service-agentenes innsats under opptøyene.

- Jeg var på innsida og fulgte med på det som skjedde. Kunne ikke følt meg tryggere, skrev Trump.

Han sa at ingen av demonstrantene kom i nærheten av å bryte sperringene.

- Hvis de hadde gjort det, hadde de blitt møtt med de ondeste hundene og de mest illevarslende våpnene jeg noen gang har sett. Det er da folk virkelig hadde blitt alvorlig skadd, skrev Trump.

Lørdag kveld og natt til søndag var det også store demonstrasjoner utenfor Det hvite hus, og nasjonalgarden ble kalt inn for å bistå politiet og sikkerhetstjenesten. Journalister fra Fox News ble angrepet under en direktesending utenfor Det hvite hus samme kveld.

MINNEAPOLIS: En ny video filmet fra en annen vinkel viser at det var tre politimenn som holdt George Floyd nede i bakken. Vis mer

George Floyd

De siste dagene har det pågått store og voldsomme demonstrasjoner flere steder i USA i kjølvannet av George Floyd-dødsfallet. Det var mandag denne uka at Floyd døde, etter at en politimann presset kneet sitt mot halsen til Floyd i nesten ni minutter under en pågripelse.

Politimannen er siktet for drap.

Protestene mot politivolden, som særlig rammer svarte amerikanere, spredte seg raskt over hele USA. Fra New York til Los Angeles, fra Atlanta til Seattle, fra Fargo til Salt Lake City har folk ropt ut sin frustrasjon og sitt sinne.

- Scenene man ser utspille seg er rystende og det virker nærmest litt apokalyptisk å se hvordan landet ser ut til å bli revet i stykker. Det er voldsomme, voldelige sammenstøt mellom politi og demonstranter, det er branner, plyndring, vandalisme, sier Dagbladets journalist i New York.

President Trumps sikkerhetsrådgiver Robert O'Brien har avvist påstanden om systematisk rasisme blant amerikanske politifolk og har uttalt at det kun er snakk om «noen få råtne epler».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!