Det Hvite hus bekrefter: - IS' nestleder drept i droneangrep

Ledet IS' finansnettverk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): IS' nestleder Haji Mutazz ble drept i et droneangrep i Mosul i Irak denne uka, ifølge CNN.

- Fadhil Ahmad al-Hayali, også kjent som Haji Mutazz, ble drept i et amerikansk luftangrep 18. august mens han kjørte i en bil i Mosul i Irak. Sammen med ham var en av IS sine talsmenn, kjent som Abu Abdullah, sier talsmann for Det hvite hus Ned Price fredag.

Mutazz var en av IS-leder Abu Bakr al-Baghdadis nestkommanderende, og han hadde blant annet ansvaret for ekstremistgruppas økonomi.

Stor innflytelse - Al-Haylis død vil helt klart få innvirkning på IS' operasjoner ettersom han hadde innflytelse over alt fra IS' økonomi, mediehåndtering og operasjoner til logistikk, la Price til.

Ifølge talsmannen hadde Mutazz blant annet også ansvar for å flytte våpen, sprengstoff, kjøretøy og folk mellom Irak og Syria. Han ledet IS' operasjoner i Irak og var med på å planlegge ekstremistgruppas offensiv i Mosul i juni i fjor.

- Kortvarig effekt Selv om amerikanske myndigheter mener at drapet på Mutazz vil påvirke IS' slagkraft, sier antiterroreksperten Seth Jones at effekten bare vil være kortvarig.

- Min erfaring etter å ha fulgt IS, er at gruppa flere ganger har viste en evne til å flytte folk opp i posisjoner når framstående medlemmer har blitt drept, sier Jones, som tidligere har jobbet for det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon og som nå er tilknyttet forskningsstiftelsen RAND Corporation.

- Hvor store områder IS kontrollerer har større betydning enn hvem som sitter i ledelsen. Det viktigste er territoriell kontroll, understreker han.

Mutazz, som også går under flere andre navn, er litt av et mysterium. Flere nyhetsorganisasjoner, inkludert CNN, har tidligere rapportert at han døde på slutten av fjoråret, basert på informasjon fra ledende amerikanske tjenestemenn.

Dagbladet kommer tilbake med mer