<strong>GRØNLANDSK:</strong> Tasiilaq på Grønland i juni 2018. Foto: Lucas Jackson / Reuters / NTB Scanpix
GRØNLANDSK: Tasiilaq på Grønland i juni 2018. Foto: Lucas Jackson / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Det hvite hus bekrefter:
Trump undersøker Grønland-kjøp

Donald Trump vil kjøpe Grønland. Det er uaktuelt, sier den danske statsministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dagbladet har tidligere denne uka skrevet om at Donald Trump vil kjøpe Grønland.

Larry Kudlow, økonomisk rådgiver i Det hvite hus, bekrefter søndag at Trump-administrasjonen undersøker et mulig kjøp av Grønland. Det melder Washington Post.

- Det er under utvikling. Vi ser på det. Danmark eier Grønland, Danmark er en alliert. Grønland er et strategisk sted. Presidenten, som vet en del om å kjøpe eiendom, vil gjerne se på det, sier Ludlow ifølge Washington Post.

- Uaktuelt

Øya er et selvstyrt territorium under danske myndigheter, som tar hånd om Grønlands utenrikspolitikk. Nå sier Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, at et salg av Grønland er helt uaktuelt.

- Grønland er ikke til salgs. Grønland er ikke dansk. Grønland er grønlandsk. Jeg håper virkelig at dette ikke er alvorlig ment, sier hun til den grønlandske avisa Sermitslaq.

Donald Trump er ventet å besøke Danmark for første gang om to uker. Om han skulle ta opp et eventuelt kjøp av Grønland, vil det være fånyttes: Danmark eier ikke Grønland, og etter selvstyreloven av 2009 er grønlenderne sitt eget folk, rapporterer Bloomberg.

Trumps forslag om å kjøpe verdens største øy skal ikke ha vært seriøst i første omgang, ifølge kilder til Washington Post. Etter at nyheten først lekket, har altså Det hvite hus likevel bekreftet at det er en reell vurdering.

Strategisk viktig

Dagbladet har tidligere skrevet om at Trump har spurt flere rådgivere - i møter, under middager og i forbifarten - om hvorvidt han kan kjøpe Grønland. Presidenten skal ha nevnt de rike forekomstene av naturressurser, og at øya er et viktig geopolitisk område.

Han ville ikke blitt den første presidenten som forsøkte å kjøpe øya.

I 1946 bød daværende president Harry Truman 100 millioner dollar for Grønland, men den danske regjeringen ville ikke selge.

Beboerne i Thule ble likevel tvangsforflyttet, slik at USA kunne bygge en militærbase som i dag er sentral i USAs interballistiske varslingssystem, skriver CNN.

På 1990-tallet kom det fram at USA lagret atomvåpen på øya, på tross av at disse er bannlyst av danske myndigheter.

FORSKERFUNN: I en ny video illustreres Grønland-øya uten is. Video: British Antarctic Survey Vis mer

Store deler av de uoppdagede mineralressursene på jorda finnes i Arktis, mens polisen smelter og gjør polarområdene stadig mer tilgjengelig for transportruter og mineralutvinning. Den strategiske viktigheten av å kontrollere Grønland vil ikke forsvinne med det første.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer