Det hvite hus brøt USAs retningslinjer da de annonserte besøk fra Myanmar

Det var en taktisk «glipp» å kalle landet det.

I MYANMAR: I november i fjor var president Barack Obama i Myanmar - eller Burma som USA helst vil omtale landet, men som de av diplomatiske hensyn styrer unna. Foto: PETE SOUXA / DET HVITE HUS
I MYANMAR: I november i fjor var president Barack Obama i Myanmar - eller Burma som USA helst vil omtale landet, men som de av diplomatiske hensyn styrer unna. Foto: PETE SOUXA / DET HVITE HUSVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du skal trå varsomt når du er vertskap for en internasjonal delegasjon, og særlig om den kommer fra et splittet og konfliktfylt land.

Dette vet selvsagt Det hvite hus like godt som andre.

Likevel brøt administrasjonen egne retningslinjer da de denne uka annonserte at de får besøk av president Thein Sein.

Trosser CIA Han er nemlig øverste leder i Burma - eller Myanmar - som de selv kaller landet.

Barack Obamas medierådgiver Jay Carney skrev følgende i en pressemelding: «besøket til president Thein Sein fra Myanmar».

Dette til tross for at både utenriksdepartementet og CIA mener at Burma er korrekt betegnelse.

«Militærregimet endret landets navn til Myanmar i 1989. Det er fortsatt USAs politikk å referere til dem som Burma, skriver utenriksdepartementet.

En talskvinne for USAs sikkerhetsråd har forklaringen på forvekslingen - som ikke var tilfeldig.

Diplomatisk høflighet - Amerikanske myndigheter har den siste tida begynt med begrenset bruk av Myanmar, av diplomatisk høflighet. Men vi mener fortsatt Burma er det korrekte navnet, sier Caitlin Hayden til Yahoo News.

Obama besøkte landet i fjor, og også da omtalte han det som Myanmar.

Hayden utdyper:

- Burma (!) har gjennomgått en rekke positive reformer, og har blant annet løslatt over 850 politiske fanger. De har lettet på mediarestriksjonene og åpnet for ytrings- og bevegelsesfrihet. Vi har svart med å utvide vårt arbeid med myndighetene deres og lettet på en rekke sanksjoner. Derfor ser vi på det som ren høflighet å oftere enn før bruke navnet Myanmar.

PS! Norsk UD omtaler landet som Myanmar på sine landsider, men har Burma i parentes i selve oversikten.