OVERRASKENDE MØTE: Pressen fikk ikke være til stede under Lavrovs besøk i presidentboligen, men det russiske utenriksdepartementet har offentliggjort bilder av de to smilende politikerne på Trumps kontor. På bildene dukket det også opp et annet kjent fjes: Russlands ambassadør til USA Sergej Kislyak. Foto: Det Russiske utenriksdepartementet / TASS / AFP / NTB Scanpix
OVERRASKENDE MØTE: Pressen fikk ikke være til stede under Lavrovs besøk i presidentboligen, men det russiske utenriksdepartementet har offentliggjort bilder av de to smilende politikerne på Trumps kontor. På bildene dukket det også opp et annet kjent fjes: Russlands ambassadør til USA Sergej Kislyak. Foto: Det Russiske utenriksdepartementet / TASS / AFP / NTB ScanpixVis mer

Donald Trumps USA:

Det hvite hus er rasende over at dette bildet ble publisert: - De lurte oss

Nå kritiseres Trump for «hemmelig møte».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag fikk USAs president Donald Trump besøk av Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i Det hvite hus. Med på møtet var også Russlands ambassadør til USA Sergej Kislyak.

At sistnevnte deltok på møtet var overraskende for de fleste, og besøket ville trolig ikke vært kjent for offentligheten - hadde det ikke vært for at russerne tok med seg en uønsket gjest.

Det ble klart da det statlige russiske nyhetsbyrået TASS publiserte bilder av møtet onsdag.

For mens amerikanske journalister ble nektet å delta på møtet, var en russisk fotograf den eneste som fikk bli med inn.

Hevder de ble lurt

Andrej Sitov, sjefen for TASS' Washington-kontor, sier til Washington Post at den russiske fotografen følger Russlands utenriksminister Lavrov på heltid. Han skal ha blitt presentert overfor Det hvite hus som utenriksministerens offisielle fotograf.

- Russerne informerte ikke oss om at deres offisielle fotograf bar to hatter, og at bildene ville bli publisert av det statlige nyhetsbyrået, sier en ikke navngitt talsperson ved Det hvite hus til Washington Post.

Donald Trump og Det hvite hus skal derfor ha blitt sjokkerte da bilder av møtet ble offentliggjort via TASS onsdag. Bilder som ikke bare viste møtet mellom USAs president og Lavrov - som var godt kjent, men også bilder av en smilende Trump som håndhilser på den russiske ambassadøren Sergej Kislyak.

CNNs faste korrespondent til Det hvite hus, Jim Acosta, skriver på Twitter at Det hvite hus er rasende over at bildene ble publisert av TASS.

«De lurte oss», skal en tjenesteperson ha sagt til Acosta. «De lyver», sier han videre.

Kislyak har stort sett bare skapt hodebry for Trump-administrasjonen, siden navnet hans dukket opp i forbindelse med FBIs etterforskning av Russlands påvirkning av det amerikanske presidentvalget.

Måtte sparke sikkerhetsrådgiver

Det går derfor ikke upåaktet hen at USAs president møter russerne, og spesielt ambassadør Kislyak, dagen etter at han sparket FBI-sjef James B. Comey.

Det er antatt at de pågående FBI- og kongressetterforskningene av forbindelsene mellom Trump-leiren og Russland under valgkampen i fjor også var et tema i møtene.

I Washington sa den russiske utenriksministeren i likhet med Trump at påstandene er fabrikkerte. Lavrov avviste å mene noe om oppsigelsen av Comey, men på spørsmål fra pressen kommenterte han sarkastisk:

- Fikk han sparken? Du tuller.

FORBLØFFER: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov besøker Rex Tillerson i Washington. Da en reporter spurte dem om sparkingen av FBI-sjefen James Comey kom til å ha noe innflytelse på møtet deres, forventet hun nok ikke dette svaret. Video: CNN Vis mer

I februar i år måtte Trump sparke sin nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn etter at han hadde feilinformert blant annet visepresident Mike Pence om innholdet i telefonsamtaler han hadde med Russlands ambassadør Sergej Kislyak i slutten av desember, før Trump var innsatt som president.

I mars ble justisminister Jeff Sessions anklaget av i Washington Post for å ha hatt kontakt til Russlands ambassadør to ganger i løpet av 2016 uten å ha opplyst om det.

CNN-journalist Jim Acosta sier likevel at Det hvite hus ikke forstår kritikken av møtet mellom Trump og Kislyak.

- Det er latterlig å si at en ambassadør ikke kan møte presidenten.

- Veldig, veldig godt møte

Trump kommenterte selv møtet onsdag, men sørget da for å skryte av hvor produktivt møtet med den russiske utenriksministeren hadde vært.

USAs president ba den russiske utenriksministeren tøyle Bashar al-Assad og hans allierte Iran., ifølge NTB.

- Vi hadde et veldig, veldig godt møte, sa Trump til pressen i Det hvite hus rett etter samtalene, som varte rundt 40 minutter.

- Vi kommer til å stanse drapene og døden, tilføyer Trump med henvisning til krigen i Syria.

Lavrov selv sa at Trump er ute etter et pragmatisk forhold til Moskva.

- President Trump bekreftet tydelig at han er interessert i å bygge gjensidig fordelaktige, forretningsaktige pragmatiske forbindelser, sier Lavrov til pressen i Washington.

Lavrov ble onsdag den mest høytstående russiske tjenestemannen som har møtt Trump siden han ble president. Utenriksministeren er dessuten den mest profilerte russiske politikeren som besøker Det hvite hus på flere år. Det er sjelden at en utenriksminister får et møte med presidenten i Det ovale kontor.