Det hvite hus evakuert etter jordskjelv

Jordskjelvet måler 5,9 i styrke og en rekke bygninger er evakuert i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et kraftig jordskjelv med 5,9 i styrke rammet Mineral i Virginia i kveld norsk tid. Det er like sør for Washington DC og skjelvet førte til at bygninger i den amerikanske hovedstaden ristet kraftig.

Både Capitol Hill, Pentagon og Det hvite hus er evakuert. I tillegg er kontrolltårnet på JFK-flyplassen i New York evakuert, skriver amerikanske luftfartsmyndigheter på Twitter.

Vinduer knuste
Skjelvet var så kraftig at man merket det så langt borte som New England, Toronto og Ohio. I Virginia skal vinduer ha knust og gjenstander ristet av hyllene de var plassert på.

CBSs reporter i Det hvite hus, Norah O'Donnell, skriver på Twitter at Secret Service evakuerer Det hvite hus i all hast.
 
To atomreaktorer skal også ha blitt skrudd av. Det sier flere offentlige myndigheter. Det skal være snakk om to atomreaktorer ved North Anna kraftstasjon i Louisa County. De ble slått av automatisk som en del av et sikkerhetssystem.Det er ikke meldt om noen personskader ennå.

Holdt seg rolig
Siv Birkelund kommer fra Bergen og er på vei til Las Vegas etter å ha vært noen dager i New York. Flyet hennes er nå forsinket ved John F. Kennedy internasjonale lufthavn i New York.

- Flyplassen beveget seg veldig. Stolen jeg satt på gynget, men folk var veldig rolige.

Nyheten om jordskjelvet skal ha spredt seg raskt, og kontrollsonen på flyplassen skal være evakuert.

SYMBOLSK BYGG: Et helikopter flyr over det Hvite Hus i Washington. Det ikoniske bygget har blitt evakuert. Foto:AP Photo/Pablo Martinez Monsivais
SYMBOLSK BYGG: Et helikopter flyr over det Hvite Hus i Washington. Det ikoniske bygget har blitt evakuert. Foto:AP Photo/Pablo Martinez Monsivais Vis mer

- Det begynner å bli forsinkelser nå, sier Siv Birkelund til Dagbladet.

Avbrøt pressekonferansen

Jordskjelvet skal også ha avbrutt pressekonferansen til Manhattans delstatsadvokat Cyrus R. Vance Jr. som brifet pressen om hvorfor aktoratet i saken mot Dominique Strauss-Kahn spurte dommeren om å droppe siktelsen mot den tidligere IMF-sjefen.
Kan bli værre
Minutter etter skjelvet sa direktøren for U.S. Geological Survey, Marcia McNutt at det kan kommet et verre skjelv. Det melder The Washington Post.

- Det som bekymrer oss er at dette kan være et forskjelv. Om det er tilfellet har vi det verste foran oss.

Allikevel ser det verste ut til å nå være over. USAs president sin sikkerhetstjeneste, Secret Service, rapporterer nå at de er på vei inn i det Hvite Hus igjen.

EVAKUERT: Folk samler seg i Pennsylvania Avenue i Washington etter et jordskjelv. Pennsylvania Avenue er gata hvor det Hvite Hus ligger. Foto: AP Photo/Charles Dharapak
EVAKUERT: Folk samler seg i Pennsylvania Avenue i Washington etter et jordskjelv. Pennsylvania Avenue er gata hvor det Hvite Hus ligger. Foto: AP Photo/Charles Dharapak Vis mer

Dette er det største jordskjelvet som har blitt rapportert i staten Virginia siden det ble en stat. Det største jordskjelvet før dagens skjelv hadde en styrke på 4.8 på Richters skala. Det skjedde i 1875.