Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Det hvite hus fjernet side for homo-rettigheter etter Trumps innsettelse

Bekymring i LHBT-miljøet.

OVERGANG: Donald Trump har tatt over hele Barack Obamas presidentapparat - inkludert Det hvite hus' hjemmesider. Foto: Robyn Beck / AFP / NTB Scanpix
OVERGANG: Donald Trump har tatt over hele Barack Obamas presidentapparat - inkludert Det hvite hus' hjemmesider. Foto: Robyn Beck / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kort tid etter at Donald Trump var innsatt som USAs 45. president, var Det hvite hus' side om lesbiske, homofile, bifile og transseksuelles (LHBTs) rettigheter fjernet.

Først ledet URL-en whitehouse.gov/lgbt til ei «overgangsside» som ba folk om å abonnere på oppdateringer fra den nye presidenten - men nå får man bare beskjed om at sida «ikke kan finnes».

UTEN INNHOLD: Det hvite hus' LHBT-side er for tida uten innhold. Faksimile: whitehouse.gov
UTEN INNHOLD: Det hvite hus' LHBT-side er for tida uten innhold. Faksimile: whitehouse.gov Vis mer

Flere sider

Ifølge CBS News inneholdt sida i Barack Obamas presidentperiode informasjon om administrasjonens seirer og endringer i lovgivningen som angår LHBT - blant annet It Gets Better-kampanjen for ungdom.

I tillegg til LHBT-sida er også Det hvite hus' sider om helsevesenet (whitehouse.gov/the-record/health-care), borgerrettigheter (whitehouse.gov/issues/civil-rights), funksjonshemninger (whitehouse.gov/disabilities) og klimaforandringer (whitehouse.gov/energy/climate-change) borte.

Flere velgere gir på sosiale medier uttrykk for bekymring.

- Nå må jeg ha på meg en pin som sier at jeg er homofil. Jeg begynner å få en dårlig følelse, sier Gary Janetti på Twitter.

Planlagt

På den annen side understreker sida Snopes at den gamle sida om LHBT, og de andre fjernede sidene, er flyttet til Barack Obamas arkivsider - obamawhitehousearchives.gov. President-Twitter-kontoen @POTUS er på samme vis overført til Trump, mens Obama gamle meldinger nå fins på nye @POTUS44.

- Kort sagt: Det tidligere innholdet på whitehouse.gov ble flyttet til obamawhitehouse.gov på innsettelsesdagen. President Trumps team holder på å fylle whitehouse.gov med innhold som gjelder hans administrasjon, skriver skriver Snopes-redaksjonen.

Spørsmålet som da gjenstår, er om Trump-administrasjonen i framtida vil ha sider om LHBT og klimaforandringer eller ikke.

Homofiendtlig

Visepresident Mike Pence har markert seg som ikke spesielt hjelpsom for LHBT-miljøet, bl.a. ved å være imot avskaffingen av «Don't Ask, Don't Tell» - det amerikanske forsvarets regelverk som hindret åpne LHBT-personer i å tjenestegjøre. Han stemte også imot loven som ville ha forhindret diskriminering av LHBT-personer i arbeidslivet, og uttalte seg imot likekjønnede ekteskap.

Donald Trump, derimot, er av Log Cabin Republicans - republikanere som kjemper for LHBT-rettigheter - hyllet som «kanskje den mest pro-LHBT-kandidaten i Det republikanske partiets historie».

På den annen side: Human Rights Campaign påpeker at Trump konsekvent har vært en motstander av likekjønnet ekteskap, og at han har rekruttert en såpass LHBT-fiendtlig person som Pence som sin nestkommanderende.

Trump ble dessuten gjenstand for betydelig harselas etter «Ask the gays»-affæren, i kjølvannet av Orlando-terroren i sommer. Trump gikk ut og oppfordret folk til å «spørre de homofile» hvor homovennlig han er, men utspillet slo tilbake på ham.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling