MISTER KOMITEMEDLEMMER: Flere av Donald Trumps rådgivere har sagt farvel den siste tida. I brevet ligger en beskjed. Foto: AFP / SAUL LOEB / NTB Scanpix
MISTER KOMITEMEDLEMMER: Flere av Donald Trumps rådgivere har sagt farvel den siste tida. I brevet ligger en beskjed. Foto: AFP / SAUL LOEB / NTB ScanpixVis mer

Det hvite hus-komité sier opp i protest. La igjen kodeord i sitt siste brev til presidenten

Vil ikke stå bak Trumps håndtering av nazidemonstrasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Samtlige 17 medlemmer av komiteen Kunst og humaniora i Det hvite hus har sagt fra seg sine verv, i protest mot president Donald Trumps håndtering av nazidemonstrasjonen i Charlottesville forrige uke.

Det er første gang en hel avdeling i Det hvite hus har trukket seg, ifølge Politico.

En 32 år gammel kvinne ble drept og 19 andre skadd, da en sjåfør kjørte en bil inn i en gruppe motdemonstranter som hadde møtt opp for å vise sin avsky mot nazistene og de såkalte hvite nasjonalistene, som blant annet ropte antisemittiske slagord.

Da Trump først kommenterte det som hadde skjedd, sa han at begge sider hadde skyld i utfallet. Han mente det var «veldig fine folk» i marsjen, og påpekte at motdemonstrantene ikke hadde søkt om lov til å demonstrere.

Komiteen som nå har valgt å forlate sine verv, har fungert som Det hvite hus' rådgivere i kulturelle spørsmål. I avskjedsbrevet skriver de blant annet:

Skuespiller blant medlemmene

«At administrasjonen ikke raskt var ute med å fordømme hatet førte bare til ytterligere motivasjon for dem som ønsker Amerika vondt. Vi kan ikke sitte og se på - slik dine West Wing-rådgivere har gjort - uten å snakke ut mot dine ord og handlinger.»

Komiteen påpeker at Det hvite hus siden Reagan-regjeringen på 80-talllet har hatt en slik komité, men at de ikke ønsker å være del av en gruppe som hauser opp ekstremister.

De ber presidenten lære av USAs ofte smertefulle historie, og sier de ser seg nødt til å tre av.

KLAR TALE: Denne videoen, av Arnold Schwarzeneggers er sett 40 millioner ganger. Her tar han et kraftig oppgjør med Trumps uttalelser i etterkant av hendelsen i Charlottesville forrige helg. Video ATTN via AP / NTB Scanpix Vis mer

«Hadde vi ignorert din hatefulle retorikk, hadde vi sagt oss enige i dine ord og handlinger. (...) Dine verdier er ikke amerikanske. Vi må være bedre enn dette. Vi er bedre enn dette», skriver komitémedlemmene.

Komitémedlemmene har lagt igjen et kodeord synlig for de mer oppmerksomme, skriver The Washington Post: Hvert av de seks avsnittenes første ord begynner med en bokstav som sammen utgjør ordet RESIST - å motstå, på norsk.

Ordet er hyppig brukt blant Trump-motstandere.

Ett av medlemmene som trekker seg er Kal Penn, skuespilleren fra blant annet «Designated Survivor», «House» og «How I Met Your Mother». På Twitter har han delt brevet som ble sendt til presidenten på fredag.

TREKKER SEG: Kal Penn fra blant annet «Designated Survivor», «How I Met Your Mother» og «House». Foto: J. Scott Applewhite/AP/NTB Scanpix
TREKKER SEG: Kal Penn fra blant annet «Designated Survivor», «How I Met Your Mother» og «House». Foto: J. Scott Applewhite/AP/NTB Scanpix Vis mer

«Ber deg trekke deg»

Der tar de også til orde for at presidenten bør vurdere hvorvidt han bør bli sittende som president.

«Dersom ikke dette er åpenbart for deg, så ber vi også deg om å trekke deg fra din stilling.»

Da komiteen hadde sagt takk og farvel, kom Det hvite hus fredag med en pressemelding om at de «uansett ikke hadde tenkt til å la komiteen få fortsette». Skuespiller Penn skrev deretter på Twitter at «Du kan ikke gjøre det slutt med oss etter at vi gjør det slutt med deg. LMFAO» (Laughing My Fucking Ass Off, red.journ.).

De 17 medlemmene føyer seg inn i rekka av rådgivere og politikere som ikke lenger ønsker å assosieres med den amerikanske presidenten.

TRUMP OM BANNON: - Han er en bra fyr, men vi får se hva som skjer, sa Trump om Steve Bannon for bare noen dager siden. Nå ser det ut til at Bannon er ferdig som sjefsstrateg for presidenten. Video: CNN Vis mer

Tidligere denne uka trakk lederen for USAs største fagforening seg fra Trumps industriråd, også det på bakgrunn av at presidenten ga begge sider skylda for volden i Charlottesville.

Også tre konsernsjefer, for datamaskinselskapet Intel, farmasøytfirmaet Merck og sportsklær-giganten Under Armour, trakk seg i et ønske om å ville distansere seg fra Trump-administrasjonen.

Skulle krysse veien

Moren til 32-åringen som ble drept av bilen som kjørte inn i motdemonstrantene lørdag forrige uke, har sagt til NBC News at datteren Heather Heyer ikke var der for slåss, men for å protestere mot nynazistene. Susan Bro forteller at datteren var opptatt av de mindre privilegerte.

Heyer var på stedet sammen venner. Hun skulle krysse veien da hun ble påkjørt og drept av bilen.

Føreren av bilen er siktet for drap og for å med overlegg ha skadet en rekke mennesker.