Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Budsjettkrise i USA

Det hvite hus om Demokratene: - De holder våre lovlige medborgere som gisler

Demokratene og Republikanerne legger skylda på hverandre etter «shutdown» i USA.

«SHUTDOWN»: Donald Trump har i dag vært president i ett år. Han må trolig ofre den feiringen nå som det er «shutdown» i USA. Foto: Reuters / NTB scanpix
«SHUTDOWN»: Donald Trump har i dag vært president i ett år. Han må trolig ofre den feiringen nå som det er «shutdown» i USA. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Senatet har ikke klart å bli enige om en finansieringsplan for det statlige 2018-budsjettet innen fristen, hvilket betyr at det har gått mot en såkalt «shutdown». Det innebærer at statlige ansatte over hele USA blir midlertidig permittert.

Nå legger Demokratene og Republikanerne skylda på hverandre etter at de ikke klarte å bli enige.

- Tapere

Nyhetsbyrået AP skriver at Det hvite hus mener at det er Demokratene sin feil at budsjettforhandlingene ikke kom i havn.

- Ødeleggende tapere, ikke lovmakere, heter det i en melding fra Det hvite hus.

Demokratene er heller ikke tilbakeholden i sin kritikk av den andre parten i forhandlingene.

Demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer, legger all skyld på president Donald Trump.

Chuck Schumer skriver på Twitter at han kaller situasjonen for «Trumpshutdown».

- Det er ingen andre som fortjener mer skyld for situasjonen vi befinner oss i enn ham, skriver han.

Like etter avstemningen sa han til pressen at han til og med støttet den mye omstridte grensemuren til Mexico for å få til en avtale.

- Politisk spill

Senatets majoritetsleder, Mitch McConnell, sier at han vil legge fram en midlertidig finansieringsløsning innen de neste 24 timene. Målet er at de skal bli enige om en avtale før mandag, skriver Politico.

- Det vi nettopp har sett, var en kynisk beslutning fra Demokrater i Senatet om å kaste bort millioner av amerikanere på grunn av uansvarlig politisk spill, sier McConnell og fortsetter:

- «Shutdown» var 100 prosent unødvendig. Fullstendig unødvendig.

Rett før midnatt lokal tid, hvilket vil si klokka 6 norsk tid, gikk Sarah Huckabee Sanders, pressesekretær i Det hvite hus, hardt ut mot Demokratene.

- I kveld setter de politikk høyere enn nasjonal sikkerhet, militærfamilier, sårbare barn og vårt lands evne til å tjene alle amerikanerne. Vi vil ikke forhandle om status for ulovlige innvandrere mens Demokratene holder våre lovlige medborgere som gisler over hensynsløse krav. Dette er oppførselen til ødeleggende tapere, ikke lovmakere, sier Sarah Sanders, skriver Politico.

Senatets majoritetsleder Mitch McConnell (R-KY) forlater Capitol Hill klokka 6 norsk tid (midnatt lokal tid). McConnell regner med å komme med et nytt budsjettforslag innen 24 timer. Foto: NTB scanpix
Senatets majoritetsleder Mitch McConnell (R-KY) forlater Capitol Hill klokka 6 norsk tid (midnatt lokal tid). McConnell regner med å komme med et nytt budsjettforslag innen 24 timer. Foto: NTB scanpix Vis mer

Innvandring

President Donald Trumps plan om å oppheve den såkalte DACA-ordningen som sikrer 800.000 unge innvandrere oppholdstillatelse i USA, er stridens kjerne. Flere demokrater har krevd at Trump legger bort disse planene før de kan støtte en midlertidig budsjettavtale.

Donald Trump har på sin side knyttet en DACA-løsning opp til sine egne ønsker om å finansiere muren han vile bygge på grensa mot Mexico.

At Demokratene støttet muren under forhandlingene, var likevel ikke nok.

Budsjettdirektør Mick Mulvaney tror at det er en «stor sjanse» for at de klarer å komme i havn med avtalen innen mandag når folk skal tilbake på jobb, skriver Washington Post.

Forsvaret og andre sentrale statlige aktører, som sykehus, sender imidlertid ikke sine ansatte hjem. Det er ventet at det vil bli en ny budsjettavstemning lørdag morgen lokal tid.

«Shutdown» for fire år siden

Sist gang partene ikke ble enige om budsjettavtale var for over fire år siden, da Obama-teamet satte hardt mot hardt for å beholde hans egen helsereform, Obamacare.

Krisen toppet seg da hele 850 000 ansatte ble permittert fra jobbene sine.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!