Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Utestengt fra Det hvite hus

Det hvite hus stengte CNN, NY Times og andre medier ute fra pressemøte

- Det er slik de svarer når man rapporterer fakta de ikke liker. 

FIKK IKKE BLI MED: Flere journalister måtte gå, da Sean Spicer valgte å holde en mer uformell pressekonferanse med kun utvalgte medier, fredag. Foto: NTB Scanpix
FIKK IKKE BLI MED: Flere journalister måtte gå, da Sean Spicer valgte å holde en mer uformell pressekonferanse med kun utvalgte medier, fredag. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mediehus som New York Times, CNN, Buzzfeed, Daily Mail, LA Times og Politico ble utestengt fra et pressemøte i Det hvite hus fredag.

Det melder flere amerikanske medier i kveld, deriblant The Hill og CNN.

Trump-vennlige fikk bli

I stedet for å holde pressekonferansene foran kamera og med alle mediene til stede, skal Spencer ha bestemt seg for å holde en såkalt gaggle - en mer uformell diskusjonsrunde utenfor kamera.

Flere av journalistene skal ha måttet gå, mens en håndplukket gruppe fikk bli med inn til møtet med Sean Spicer, presidentens pressetalsmann.

Saken fortsetter under bildet.

TRUMPS PRESSETALSMANN: Sean Spicer. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/NTB Scanpix
TRUMPS PRESSETALSMANN: Sean Spicer. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/NTB Scanpix Vis mer

Blant mediene som fikk bli med inn var blant annet Trump-vennlige Breitbart, One America News Network, Washington Times, Fox News, ABC og NBC News.

- Dette er uakseptabel oppførsel av Det hvite hus. Dette er tydeligvis slik de svarer når man rapporterer fakta de ikke liker. Vi kommer til å fortsette å rapportere, uansett, skriver CNN i en offisiell uttalelse fredag kveld.

Boikottet i solidaritet

Det skjer samtidig som Trump har brukt flere anledninger til å kritisere pressen - kanskje særlig CNN - som han mener sprer feilaktige og falske nyheter.

Saken fortsetter under.

CNNs korrespondent i Det hvite hus, Athena Jones - en av journalistene som ikke fikk delta - skriver på Twitter at hun minner om et paragraf i grunnloven (First amendment) som omhandler pressefrihet.

Peter Baker, New York Times korrespondent i Det hvite hus, sier at han ikke kan huske at noen andre pressetalspersoner fra de tidligere regjeringene i USA har utestengt medier fra møter.

Han roser samtidig nyhetsbyrået AP og Time for å boikottet møtet i solidaritet med mediene som måtte bli igjen på utsida.

SIST: President Donald Trump sa «stille, stille, stille» til pressen under sin forrige pressekonferanse, torsdag for en uke siden. . Video: AP Vis mer

Vis mer

Baker skriver samtidig:

- Da Obama-administrasjonen forsøkte å utestenge Fox News fra et pressemøte protesterte de andre mediene, slik at administrasjonen umiddelbart trakk avgjørelsen, skriver han på Twitter.

- Ingen kilder

Tidligere i kveld talte presidenten for en konservativ forsamling i Washington. Det tok omlag tre minutter før han kritiserte pressen, slik han også gjorde forrige torsdag. Denne gangen snakket Trump om det han mener er pressens manglende bruk av kilder.

- De har ingen kilder, så de finner opp folk, sa han fredag.

- Jeg så en sak her om dagen der de sto at (de hadde snakket med) ni personer. Kom igjen. De finner dem opp. Jeg er ikke mot media, jeg er ikke mot pressen - jeg liker mange av sakene som skrives. Men jeg er imot de falske nyhetene og jeg er imot dem som finner opp kilder, sa Trump.

- Ikke fritt

- (Journalister) bør ikke få lov til å bruke anonyme kilder, det bør være et krav at de (som intervjues) stiller opp ved navn. La dem si det til meg, sa Trump.

Torsdag forrige uke brukte Donald Trump store deler av den en time og 17 minutter lange pressekonferansen til å kritisere pressen, da særlig nyhetskanalen CNN.

Reporters Without Borders ber presidenten forstå hvor alvorlig det er, at hans administrasjon nå stenger ute enkelte medier.

«President Trumps angrep på media har blitt farligere og farligere. Hans nedgradering av medier som CNN, ABC og The New York Times har blitt en vanlig del av hans daglige retorikk. Likevel, forrige ukes pressekonferanse var særlig hard mot pressen. President Trump stilte gjentatte ganger spørsmål ved medias integritet, kalte dem «falske nyheter» og uærlige. (...)

«President Trump bør forstå akkurat hvor seriøse påstandene hans mot media er. Som USAs president har han en maktposisjon uten sidestykke. Journalister er nødt til å rapportere hva som skjer i Det hvite hus, slik at vi kan ivareta demokratiet vårt. (...) Landet vårt er ikke fritt uten en fri presse», skriver Reporters Without Borders.

President Donald Trump har foreløpig ikke kommentert utestengingen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media