Det hvite hus visste at IS ville henrette Foley

Den halshogde reporterens arbeidsgiver fikk e-post av kidnapperne for ei uke siden.

HALSHOGD: I IS' video blir James Foley (42) halshogd, etter å ha framført en antiamerikansk tale som trolig er forfattet av kidnapperne. Foto: PRIVAT / REUTERS / NTB SCANPIX
HALSHOGD: I IS' video blir James Foley (42) halshogd, etter å ha framført en antiamerikansk tale som trolig er forfattet av kidnapperne. Foto: PRIVAT / REUTERS / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det hvite hus ble for flere dager siden varslet om at James Foleys kidnappere aktet å henrette ham innen kort tid, uten at henrettelsen ble avverget. Det opplyser den avdøde reporterens oppdragsgiver til TV-kanalen WCVB.

En video der den 42-årige frilansjournalisten blir halshogd, ble i går offentliggjort av Den islamske stat (IS). Foley ble kidnappet Syria i november 2012, og i videoen går det fram at han blir drept på grunn av de nylige amerikanske luftangrepene mot IS i Irak.

- Ingen forhandlinger - For ei uke siden mottok vi en e-post fra kidnapperne der de erklærte at de aktet å henrette Jim, sier Global Posts sjef og grunnlegger Philip Balboni til WCVB.

Balboni sier at Det hvite hus ble varslet, men at ingen forhandlinger med kidnapperne fant sted i etterkant.

En ikke navngitt høytstående tjenestemann i regjeringsapparatet bekrefter overfor ABC News at Det hvite hus ble informert om henrettelses-e-posten.

Balboni sier han hadde håp om at Foley skulle overleve, selv etter å ha lest e-posten.

- Det kunne ha vært en bløff, og vi måtte tro det var en bløff, sier han.

Global Post-sjefen beskriver Foley som en fantastisk, varm, morsom og omgjengelig person, og at alle som jobber i avisa, synes henrettelsen er avskyelig.

- Fikk ikke hjelp I lengre tid har omfattende kampanjer som Free James Foley utøvd press for å få 42-åringen løslatt. Så vel Det hvite hus som utenriksdepartementet og FBI har vært engasjert i letingen etter ham - men Balboni sier Global Post og familien gjorde mesteparten av innsatsen.

- Vi bar hovedbyrden av etterforskningen alene svært lenge, sier han, og krever «sterkere reaksjon» fra USA nå, uten å utdype hva den skal bestå i.

President Barack Obama uttalte seg i kveld i sterke ordelag mot IS etter at henrettelsesvideoen ble funnet ekte av FBI-etterforskere.

- Ingen gud kan rettferdiggjøre det IS gjorde i går, sa presidenten, og sa at USA vil gjøre det som trengs for at rettferdigheten skjer fyllest.

Anklager mot presidenten Men mange anklager Obama for å være passiv i Foley-saken, og reagerer på at han etter talen dro tilbake til fritidsstedet på Martha's Vineyard i Massachusetts for å fortsette ferien. Onde tunger anklager ham for å være mer opptatt av raseopptøyene i Ferguson og å spille golf enn å bekymre seg for et hvitt gissel i Midtøsten.

På slutten av IS' video vises også Foleys medfange Steven Sotloff fram, og kidnapperne truer med å drepe også ham dersom USA ikke slutter med det militære engasjementet i Irak.