Fikk skylda for massesmitten i Ischgl:

- Det ideelle stedet for viruset

Mens tusenvis av turister hygget seg på afterski, spredte en usynlig fiende seg blant bargjestene. Den norske favoritten Kitzloch i Ischgl ble raskt syndebukk for virusets lynraske ferd i Europa.

DEN «HEMMELIGE» BAREN: Baren Kitzloch i Alpene rommer vanligvis flere hundre tørste afterski-gjester. Daglig leder Bernhard Zangerl viser oss rundt i lokalene, som nå har stått tomme i et år. Video: Jeanette N. Vik / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 116 000 +407
innlagt114 -1
døde 757
påvist smittet 157 000 000+830.5K
døde 3 270 000 +13.8K
Se mer

ISCHGL (Dagbladet): Den populære afterski-baren Kitzloch, beliggende i nærheten av de populære skiløypene i alpelandsbyen Ischgl i Tirol i Østerrike, blir omtalt som et «hemmelig sted» av daglig leder Bernhard Zangerl (25). Det skulle imidlertid coronapandemien endre på.

Årlig tar hundrevis av nordmenn turen til baren for å nyte alkohol, mat og gode venners lag etter en dag i bakken, men pandemien har etterlatt baren tom og iskald, og stemplet som syndebukk.

- Vi fikk på en måte skylda for å spre viruset til hele Europa. Det var en vanskelig situasjon for oss, for vi gjorde som myndighetene sa. Alle her i Ischgl fulgte reglene som kom fra myndighetene, så det er ikke hyggelig å få skylda for noe du ikke gjorde, forteller han til Dagbladet.

URETTFERDIG: Bernhard Zangerl (25) driver den populære afterski-baren Kitzloch i sentrum av skiparadiset Ischgl i Østerrike. Han mener det er urettferdig at baren har fått skylda for at coronaviruset spredte seg med voldsom fart i Europa i mars i fjor. Foto: Marthe S. Lien / Dagbladet
URETTFERDIG: Bernhard Zangerl (25) driver den populære afterski-baren Kitzloch i sentrum av skiparadiset Ischgl i Østerrike. Han mener det er urettferdig at baren har fått skylda for at coronaviruset spredte seg med voldsom fart i Europa i mars i fjor. Foto: Marthe S. Lien / Dagbladet Vis mer

Massesmitte

Kitzloch er en av Ischgls minste barer, men huser normalt flere hundre personer til afterski og middag hver eneste dag. For et år siden ble dette oppskriften på den perfekte superspreder-hendelse.

- Folk holder ikke avstand. De har det gøy og blir kjent med hverandre, og det er kanskje 20 nasjonaliteter innom i løpet av en dag. Vi er egentlig stolte av at det kommer så mange nasjonaliteter til Ischgl, men for viruset er det kanskje det ideelle stedet. Det kommer så mange hver dag, som går fra bar til bar, danser og snakker sammen. Så ja, dette er kanskje det ideelle stedet for et virus som sprer seg så lett, sier Zangerl.

I mars i fjor ble brått verdens øyne rettet mot det lille skistedet, hvor stort sett alt og alle er involvert i turisme på en eller annen måte. For Zangerl skulle fredag 7. mars endre alt.

- Bartenderen vår hadde fått noen symptomer, og ble sendt til legen for test. Vi visste fra turistkontoret at det var noen islandske gjester som hadde fått påvist corona etter ferien her, og på kvelden fikk vi beskjed om at bartenderen vår testet positivt. Det var da alt begynte, sier Zangerl.

IKKE FOR ALLE: Daglig leder for afterskibaren Kitzloch elsker å ha besøk av norske gjester, og viser Dagbladet noe av det villeste nordmenn gjør på afterski. Reporter: Marthe S. Lien / Video: Jeanette N. Vik Vis mer

Alle var smittet

Dagbladet har tidligere snakket med coronasmittede nordmenn som gjestet Ischgl og Kitzloch i mars i fjor, og som beskrev situasjonen i alpelandsbyen som «business as usual». Dette bekrefter Zangerl overfor Dagbladet.

- På denne tida var det ingen som ventet at pandemien skulle bli så stor som nå, og ingen ventet at vi skulle ha denne situasjonen i hele Europa. Det var enkelte som kansellerte reservasjonene sine, men ingen ventet at viruset allerede var her. Så det var ganske vanlige dager fram til dette positive tilfellet, sier 25-åringen.

FORLATT: Kitzloch er vanligvis fylt til randen av blant andre festglade nordmenn. Nå har baren stått tom i over ett år, etter at afterski-stedet ble sentrum for smitteskandalen i mars i fjor. Foto: Marthe S. Lien / Dagbladet
FORLATT: Kitzloch er vanligvis fylt til randen av blant andre festglade nordmenn. Nå har baren stått tom i over ett år, etter at afterski-stedet ble sentrum for smitteskandalen i mars i fjor. Foto: Marthe S. Lien / Dagbladet Vis mer

Han forteller om motstridende beskjeder fra myndighetene, og ekspertenes uenighet om hvor farlig dette viruset var.

- Men vi fulgte restriksjonene vi hadde fått, sier han.

Alle de ansatte ble sendt i karantene og testet.

- På mandag kom beskjeden om at alle ansatte var smittet. Det var da vi skjønte at det hadde spredt seg kraftig, og Kitzloch ble stengt.

Flyktet i panikk

Ennå skulle det gå fire dager før myndighetene tok affære og stengte ned hele Ischgl den 13. mars. Fra karantene i leiligheten sin observerte Zangerl de surrealistiske scenene som utspilte seg.

- En eller annen gang fredag ettermiddag ble det annonsert at hele dalen skulle stenge. Det satte gjestene under press, fordi de ønsket å forlate dalen og ikke bli her i to-tre uker. Ingen var forberedt på den beskjeden, forteller Zangerl.

Utenfor vinduet hans hopet trafikken seg opp på grunn av politikontrollene.

- Jeg har hørt at folk forlot stedet uten bagasjen sin, og med skiskoene fortsatt på beina. Folk kastet skiene inn i butikkene. Alle trodde de kunne reise ut fram til lørdag, men så kom denne nyheten fredag og utløste den kaotiske situasjonen.

Tusenvis av turister tok beina på nakken og forlot både Ischgl, Tirol og Østerrike i en rasende fart denne dagen. I biler, og på stappfulle busser og fly, hadde mange også med seg en ubuden gjest, og i rekordfart raste pandemien i store deler av Europa - også i Norge.

SER FRAMOVER: Bernhard Zangerl sier han forsøker å se lyst på framtida, og håper han snart kan ta imot nordmenn i baren sin igjen. Foto: Marthe S. Lien / Dagbladet
SER FRAMOVER: Bernhard Zangerl sier han forsøker å se lyst på framtida, og håper han snart kan ta imot nordmenn i baren sin igjen. Foto: Marthe S. Lien / Dagbladet Vis mer

Omfattende spredning

En knapp måned seinere kunne Folkehelseinstituttet spore over 600 norske smittetilfeller tilbake til Ischgl og andre skisteder i Østerrike, og globalt spredte smitten seg herfra til rundt 45 land.

Da skylda skulle fordeles, rettet en hel verdens øyne seg mot Ischgl og den lille afterski-baren.

- Det er jo mange afterski-barer i Ischgl, hvorfor tror du akkurat Kitzloch fikk skylda?

- Det var helt tilfeldig. Vi var i den kjipe situasjonen hvor vår bartender fikk påvist smitte, sier Zangerl.

- Jeg mener vi må akseptere at dette er en global pandemi og det er ingen som kan få skylda. Det var en ny situasjon for alle, så det blir feil å hele tida skulle lete etter noen skyldige. Vi må heller prøve å komme oss ut av situasjonen som fort som mulig. Det er bedre å konsentrere seg om framtida enn å lete etter syndebukker, legger han til.

CORONA-ØL: På baren Kitzloch i Ischgl var det fest med Corona-øl dager før vinterferierende nordmenn ankom vintersportstedet. Bildet er fra en Facebook-post, som har blitt delt videre. Foto: Facebook Vis mer

Plasserer skylda

Om noen skal ha skylda, er Zangerl imidlertid klar på hvem han mener skal ha den.

- Det er ikke vår jobb å håndtere situasjonen og se at dette er farlig og at vi bør stenge. Det er myndighetenes jobb. Så om noen skal ha skylda, da må det være politikerne eller andre som tok avgjørelsene.

Dagbladet har vært i kontakt med guvernør Günter Platter i delstaten Tirol. Både han og andre myndighetspersoner har hele tida holdt fast ved at de gjorde det beste de kunne, ut fra hva de visste om situasjonen på denne tida.

- Vi har for vane å dømme det som ble gjort på den tida i lys av hva vi vet i dag. Ikke bare i Tirol, men generelt. Hver gang det fokuseres på et utbrudd et sted, spør vi oss selv hvorfor det ikke ble tatt grep tidligere eller på en annen måte. Basert på data og fakta som var tilgjengelig på den tida, jobbet vi ut fra den kunnskapen vi hadde, og det vi trodde var best på daværende tidspunkt, sier Platter til Dagbladet.

Ifølge Platter bekrefter også en uavhengig etterforskning dette.

- Men, jeg hevder ikke at alt gikk bra. Med dagens kunnskap ville noe blitt gjort annerledes nå. På den positive sida klarte vi å hindre at helsevesenet ble overbelastet, sier guvernøren.

Savner nordmenn

Kitzloch har nå vært stengt i over et år, og Zangerl håper å kunne ta imot de første gjestene igjen en gang til sommeren.

- Det er mange som tar kontakt og vil ha informasjon om situasjonen i Ischgl, og mange venter bare på å komme tilbake. Vi ser fram mot det øyeblikket vi kan ta imot gjester igjen.

Zangerl forteller at mange nordmenn besøker stedet hvert eneste år, og at flere har tatt kontakt med ham og lengter tilbake.

- Jeg savner dem. Mange av gjestene har jeg kjent siden jeg ble født fordi du snakker med dem hvert år og står på ski med dem. Det er et stort ønske å ta dem imot snart, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer