Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Det ikoniske bildet gikk verden rundt. Nå er familien utradert, og han er savnet

Familiens SUV funnet i sjøen.

BERØMT BILDE: Her får en tolvårig Devonte Hart trøst av politimannen Bret Barnum under en demonstrasjon i Portland, i kjølvannet av drapet på Michael Brown i Ferguson. Foto: Johnny Huu Nguyen / AP / NTB Scanpix
BERØMT BILDE: Her får en tolvårig Devonte Hart trøst av politimannen Bret Barnum under en demonstrasjon i Portland, i kjølvannet av drapet på Michael Brown i Ferguson. Foto: Johnny Huu Nguyen / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USA, august 2014. Landet rystes av kraftige raseopptøyer etter at den svarte 18-åringen Michael Brown ble skutt og drept av en hvit politimann i Ferguson i Missouri. Men et bilde ga håp og gikk verden rundt: En ung svart gutt omfavner gråtende en hvit politimann under en demontrasjon i Portland i Oregon.

Gutten på bildet var den gang 12-årige Devonte Hart, et av seks adopterte barn i en stor familie med to mødre, bosatt i delstaten Washington. Men nå er begge mødrene og tre av søsknene funnet døde, etter at familiens bil havnet utenfor veien og styrtet i vannet langs kystveien Highway 1 i nordlige California, melder CNN.

DØDE ELLER SAVNET: Hart-familien, med mødrene Sarah og Jennifer, begge 38. Foto: Politiet
DØDE ELLER SAVNET: Hart-familien, med mødrene Sarah og Jennifer, begge 38. Foto: Politiet Vis mer

- Var med på turen

Men tre av søsknene befant seg verken i eller utenfor vraket av familie-SUV-en: 15-årige Devonte, Hannah (16) og Sierra (12). De er sporløst forsvunnet, og har status som savnet, ifølge sheriffen i Mendocino County.

Sheriffen opplyser at de tre savnede barna «med all sannsynlighet» var med på bilturen, men holder muligheten åpen for at de gikk av for å være sammen med venner før ulykken.

Stedet der SUV-en kjørte utfor, er et grusdekt utsiktspunkt. Ingen spor etter bremsing eller sladding er funnet, og ifølge sheriff Tom Allman er det ikke klart hvorvidt bilen rullet eller kjørte over kanten. Også tidspunktet for utforkjøringen er usikkert.

STYRTET UTFOR KANTEN: Hart-familiens SUV havnet utenfor kanten på et utsiktpunkt ved kystveien Highway 1 i nordlige California. Foto: Alvin Jornada / The Press Democrat / AP / NTB Scanpix
STYRTET UTFOR KANTEN: Hart-familiens SUV havnet utenfor kanten på et utsiktpunkt ved kystveien Highway 1 i nordlige California. Foto: Alvin Jornada / The Press Democrat / AP / NTB Scanpix Vis mer

Allman understreker at han ikke har holdepunkter for å si at utforkjøringen skjedde med vilje. Hjemme hos familien har politiet ikke funnet noen tegn på at de planla å bli borte for godt.

Barnevernet ble varslet

På sosiale medier får familien de beste skussmål fra folk som kjente dem. Men opplysninger fra naboer tegner et mørkere bilde, og det er også avdekket at barnevernet ble varslet om dem kort tid før ulykken.

Nabo Bruce DeKalb forteller at Hart-familien flyttet inn i nabolaget i Woodland, rett over delstatsgrensa mellom Washington og Oregon, for ti måneder siden. Han beskriver dem som «svært private», og sier han sjelden så barna utendørs, selv om sommeren.

Bill Groener, også han en nabo, forteller at barna fikk hjemmeundervisning og ble holdt innendørs mesteparten av tida.

- Ønsket beskyttelse

DeKalb beskriver også en opprørende episode med to av barna:

- En av jentene banket på klokka 01.30 om natta og sa hun trengte hjelp, at foreldrene ikke behandlet dem bra. Hun ville at vi skulle beskytte henne, sier DeKalb.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 18.08.2014 PORTFORBUD: Voldsomme opptøyer mellom hundrevis av demonstranter og politi i Ferguson, har ført til at politimesteren har innført portforbud i byen. Skolene holdes også stengt mandag. Video: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Han legger til at barna etter hvert gikk hjem igjen, og at han ikke så tegn til noe mistenkelig neste dag, da han stakk innom.

Men han forteller også at Devonte i forrige uke kom innom og ba om mat.

- Han sa at foreldrene tok fra ham maten som straff, sier naboen, som til slutt kontaktet det lokale barnevernet.

Barnevernet avla familien et besøk forrige fredag. Dagen etterpå var begge mødrene, alle barna og SUV-en deres borte. Mandag ble bilen funnet i vannet i California.

Mishandling

Det viser seg at Hart-familien hadde en forhistorie med barnevernet i Minnesota, hvor de bodde tidligere. I 2010 sa Sarah Hart (38) seg skyldig i mishandling av et av barna, som hun ifølge seg selv hadde gitt ris over kanten av badekaret.

SANDERS-STØTTE: Devonte under et valgkamparrangement for Bernie Sanders i Portland i fjor vår. Foto: Steve Dykes / AP / NTB Scanpix
SANDERS-STØTTE: Devonte under et valgkamparrangement for Bernie Sanders i Portland i fjor vår. Foto: Steve Dykes / AP / NTB Scanpix Vis mer

Venner av familien er imidlertid sjokkert over de mørke detaljene som nå kommer fram, og stiller seg uforstående.

- Jen og Sarah var den typen foreldre jeg mener verden desperat trenger, sier Zippy Lomax til Portland-avisa KOIN.

Lomax sier videre at Hart-familien ofte la ut på biltur sammen, der de oppsøkte naturskjønne ruter til nye steder.

- Vær så snill å få fram sannheten om denne fantastiske familien. Etterforskningen vil vise at dette var en ulykke, uten forbindelse til naboens påstander. Familien var selve definisjonen på kjærlighet, og måten de blir portrettert på, er hjerteskjærende! skriver April Hayes på Facebook.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!