Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump-opptaket:

Det intense kappløpet om Trump-opptaket: - Jeg aner ikke hvem som lekket det

- Wow, wow! Jeg må ta noen mintpastiller i tilfelle jeg begynner å kysse henne. 

KVINNEKRITIKK: Donald Trumps omtale av kvinner er på ny gjenstand for kritikk. Denne gang grunnet en video fra 2005 der Trump beskriver hvordan man kan opptre rundt kvinner når man er rik og berømt som han er. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Så var det på'an igjen.

Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump har ved flere anledninger bemerket seg med sexistiske og rasistiske kommentarer i den amerikanske presidentvalgkampen.

Men den nyeste avsløringen, først publisert i Washington Post, tar muligens kaka.

- Klå henne i skrittet

I et videoklipp fra 2005, publisert fredag, snakker en nygift Trump om hvor lett det er å få damer til sengs med kjendisstatusen sin. Han gir også råd til daværende «Hollywood Access»-programleder, Billy Bush:

- Klå henne i skrittet. Du kan gjøre hva som helst, sier Trump om Nancy O'dell (50), som er underholdsningsjournalist.

Skuespiller Arianne Zucker, kjent fra såpeserien «Days of Our Lives» kommer til syne for Trump og hans samtalepartner. Hun venter på Trump, og skal ta ham med til en innspilling:

«LA OSS VÆRE REALISTISKE»: Trump holder en unnskyldnings-tale etter at et 11 år gammelt lydklipp ble sluppet ut til offentligheten. Video: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Wow, wow! Jeg må ta noen mintpastiller i tilfelle jeg begynner å kysse henne. Jeg blir automatisk tiltrukket av vakre kvinner - jeg begynner bare å kysse dem. De er som magneter. Og når du er kjendis, kan du gjøre hva du vil med dem, sier Trump

Det skandaløse lydklippet fra 2005 har forårsaket et politisk jordskjelv i USA. Men hvor kom det fra?

Husket på klippet

Ifølge CNN skal det 11 år gamle klippet ha stått bortglemt i ei hylle hos TV-programmet «Access Hollywood», som går på TV-kanalen NBC.

På mandag, ifølge CNNs kilder hos NBC, skal en av produsentene av programmet ha kommet på videoopptaket, hvor Trump tar seg en svært grisete prat med tidligere programleder i «Access Hollywood», Billy Bush, før innspilling.

Produsenten av TV-programmet skal ha husket på videoklippet som følge av de mange sakene om Trumps sexistiske og undertrykkende uttalelser. En av sakene som skal ha fått produsenten til å huske, er blant annet saken om Alicia Machado, «Miss Universe»-vinneren fra 1996 som Trump kalte for «Miss Piggy».

I dagene etter at klippet ble funnet, skal produsentene av TV-programmet «Access Hollywood» jobbet med å lage et program på klippet. Samtidig jobbet NBC News, som også skal ha visst om opptaket, med en sak på videoklippet. På fredag ble det tatt en beslutning om at klippet skulle sendes mandag, dagen etter debatten mellom Trump og Hillary Clinton.

Tipstelefon

Men så fikk Washington Post-journalist David Fahrenthold tak i en kopi av videoklippet. Ifølge avisas egen sak om «skupet», fikk Fahrenthold en telefon fra en kilde rundt klokka 11 lokal tid fredag formiddag.

Da Fahrenthold ringte produsentene av «Access Hollywood» for å få en kommentar til klippet seinere på dagen, ble produsentene overrumplet, det samme ble NBC News.

- Jeg aner ikke hvem som lekket det, sier produsent Rob Silverstein til Page Six.

Rundt klokka 16 fredag forårsaket Washington Post-saken det politiske jordskjelvet. Bare minutter etter, begynte MSNBC, som hører under NBC, å rapportere om saken, men TV-kanalen som hadde klippet først, var blitt slått på målstreken.

Fahrentholds sak skal ha blitt lest av mer enn 100 000 samtidig på et tidspunkt, noe som er rekord for avisa. Interessen for saken var så stor, at avisas nettside på et tidspunktet krasjet.

Det var Fahrenthold som også avslørte at Trump gjennom sin veldedighetsorganisasjon hadde kjøpt et to meter høyt maleri av seg selv.

«Miss Piggy»
I den første debatten mellom Hillary Clinton og Trump gikk ikke «Miss Piggy»-kallenavnet upåaktet hen.

- Donald, hun har et navn. Hun heter Alicia Machado, har blitt amerikansk statsborger og kommer til å stemme i november, sa Hillary Clinton, uten å få noe klart svar på om republikaneren virkelig hadde kommet med utsagnet.

Seniorforsker og USA-ekspert ved Uni Research Rokkansenteret i Bergen, Hilmar Mjelde, mener det er opplagt at det nye videopptaket kommer til å bli et tema i debatten natt til mandag norsk tid også.

- Det er meningen at dagsaktuelle ting skal tas opp. Politiker-trikset med å svare på spørsmålet en ønsker en fikk, snarere enn det en faktisk fikk, blir vanskeligere å dra nå. Han må være ekstra ydmyk for å klare å overbevise om at han har karakter, dømmekraft og kompetansen til å bli den 45. presidenten, sier han til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling