Det iranske presteskapet på defensiven

For ikke lenge siden holdt det at Irans ledere forbød en brysom avis, lot politiet banke opp en håndfull uregjerlige studenter og fordømte opposisjonen som kontra-revolusjonære. Det var nok til å jage misnøyens ånd tilbake i flasken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men i det nye Iran, etter president Mohammad Khatamis overraskende valgseier for to år siden, er den hardhendte taktikken feilslått. Da den ble anvendt mot studentene sist uke, resulterte det i den verste politiske krisen på mange år og protestaksjoner så omfattende at de kan sprenge rammene for myndighetenes kontroll.

Studenter og støttespillere tok til gatene igjen mandag og fortsatte sine høylytte protester mot politiets og fundamentalisters overfall på fredelige demonstranter på studentbyen i Teheran.

Alle unntatt de mest ekstreme iranske ledere har tatt avstand fra voldshandlingene, som ifølge myndighetene kostet en student livet. Andre kilder sier at inntil seks ble drept.

Spillereglene endret

Resultatet kan bli at Khatami får kontroll over ordensmakten og dermed befester sin innflytelse. Det konservative presteskapet har dominert statsapparatet siden ayatollah Ruhollah Khomeini ledet opprøret som styrtet sjahen for 20 år siden.

- Spillereglene er endret, sier en iransk statsviter. - Selvfølgelig vil det ta tid før den konservative ledelsen innser det.

Røttene til dagens krise finnes i Khatamis uventede valgseier 23. mai 97. De konservative kreftene har siden låss for å gjenvinne overtaket. Men metodene, som spenner fra rasende kritikk av moderate statsråder og munnkurv på liberale prester til forbud mot reformvennlige aviser og tilmed drap, har slått feil.

- De som tapte valget, trodde de gjenvinne makten med voldsbruk, sa Abdollah Nouri, reformvennlig medlem av Teherans byråd og tidligere innenriksminister, til demonstrantene.

Skuffet koalisjon

Millionene som stemte på Khatami og hans reformer, forlangte en slutt på det fryktens klima som har preget store deler av det iranske samfunn siden revolusjonen.

To år etter føler ungdom, kvinner og intellektuelle økende frustrasjon over hvor lite som er gjort for å beskytte dem. Det toppet seg sist høst med en serie drap på opposisjonelle, åpenbart begått av en ytterliggående fraksjon innenfor etterretningsapparatet, og systematiske angrep på ytringsfriheten og mediene som støttet Khatami.

Nå retter protestene seg tilmed mot Khomeinis etterfølger Ali Khamenei, den åndelige leder som hittil har vært skjermet for offentlig kritikk. Han anklages for ikke å ha bremset ekstremistene i gruppen Ansar-e Hezbollah og de anonyme prestene som står bak.

- Ansar begår forbrytelsene, lederen støtter dem, ropte flere studenter under de siste dagenes protestaksjoner. Mandag tok også Khamenei avstand fra ugjerningene. Det gjenstår å se om presteskapet overlever krisen, eller om frøene er sådd til en ny omveltning i Iran.

(NTB)