OPPGJØR: Julia Sandstø forteller om en konservativ og religiøs kultur som stakk kjepper i hjulene for henne da hun hadde visjoner om å endre Kristelig Folkeparti innenfra. Nå har hun meldt overgang til Høyre, men mener at om KrF skal overleve må de orientere seg mot det hun mener er en mer moderne profil og velgermasse. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Varsler i KrF

- Det jeg gikk gjennom, ville jeg ikke unt min verste fiende

Sandstø ser framover etter et krevende år og ønsker seg en bystyreplass for Høyre. Samtidig tar hun et oppgjør med KrF-ledelsens håndtering av varslersaken hennes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg har meldt overgang til Høyre av politiske årsaker. Det er noe jeg har vurdert lenge, helt siden jeg satt i skoledebatter hvor jeg kjente meg mye enig med Høyre sier Julia Sandstø til Dagbladet.

At hun i sin tid valgte KrFU framfor Unge Høyre handlet om en kristen oppvekst og pizzakveld i det lokale KrFU-laget da hun var 14. Men hun følte hele veien at hun like gjerne hørte hjemme i Høyre.

- Grunnen til at jeg ble i KrF så lenge var at jeg hadde ambisjoner om å gjøre KrF til et bredere parti, et parti for andre enn bare kristne. Men det viste seg umulig. KrF er for tungrodd og ute av stand til å fornye seg, sier hun alvorlig.

<strong>HØYREDAME:</strong> Julia Sandstø har leflet med tanken om å melde overgang til Høyre siden hun var 17. I august i år var tiden inne. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
HØYREDAME: Julia Sandstø har leflet med tanken om å melde overgang til Høyre siden hun var 17. I august i år var tiden inne. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Et hjem i Høyre

I fjor høst ble Sandstø over natta kjent som metoo-varsleren i KrF. Januar i år meldte hun seg ut av partiet. I august ble hun Høyre-dame. Årsaken var politisk, men måten hun ble behandlet på av KrF etter hun varslet, gjorde beslutningen mye enklere, forteller hun.

- Høyre er et parti jeg føler meg hjemme i. Et parti hvor private blir likestilt med ideelle og offentlige tjenester framfor å bli uglesett. Vi ønsker ikke å sy puter under armene på folk, men heller stille opp for dem som trenger det.

Hun legger imidlertid ikke skjul på at alle partier gjorde feil under metoo-kampanjen.

- Høyre gjorde også feil i metoo, men de tok likevel saken på alvor. Høyre tok hensyn til varslerne, de tilbydde advokat- og psykologhjelp. De la alle kortene på bordet, og flere av varslerne som jeg har snakket med sier de ble ivaretatt på en god måte.

KrF og metoo

Sandstøs opplevelse av KrFs varslerhåndtering er en annen.

- I KrF nektet partiledelsen å legge seg flat, selv om min sak åpenbart var seksuell trakassering. Det kom påstander fra ledelsen direkte til journalister om at jeg gikk ut med saken fordi jeg var PR-kåt. Det er helt feil. Det jeg gikk gjennom, ville jeg ikke unnet min verste fiende, sier Sandstø og rister på hodet.

Det var en tøff tid. 21-åringen sier hun ble advart i forkant av at hun valgte å gå offentlig: Bekymrede kolleger spurte Sandstø om hun var klar over konsekvensene ved å bli en varsler.

- Det var tragikomisk. Alt er fint med meg nå, men jeg var sjokkert underveis.

- Vurderte du å la være?

- Nei. Jeg kunne ikke sitte stille. Det var en så viktig sak, ikke bare for meg, men for alle kvinner. Jeg hadde ikke klart å leve meg med selv om jeg lot være.

KrFs svar på påstandene fra Julia Sandstø.

- Julia Sandstø ble tatt på det største alvor fra det øyeblikket hun varslet om trakassering for tre år siden. Det ble tatt grep umiddelbart, og KrFU-eren som varselet gjaldt fikk en rekke sanksjoner og trakk seg etter hvert fra sine verv. Så er det ting vi i etterkant ser kunne vært håndtert bedre i saken for tre år siden, noe jeg også har beklaget, sier generalsekretær Hildre Frafjord Johnson til Dagbladet.

- Det er uansett godt å høre at Julia har funnet seg til rette i Høyre, legger hun til.

Hareides veivalg

Som Høyre-politiker uttrykker Sandstø skepsis mot veivalget partileder Knut Arild Hareide ønsker seg.

- Han er en sjarmerende og en dyktig partileder som jeg forstår godt at partiet ikke ønsker å miste.

Sandstø har selv valgt Erna. Hun håper nå å bli nominert av Oslo Høyre til en listeplass som gir sete i bystyret etter valget neste høst. Og hun er klokkeklar på at hennes tidligere parti burde skrote aller tanker om et samarbeid med Ap.

- KrF hører hjemme på høyresida. Uten tvil. I mange saker, som kirkespørsmål, kan jeg ikke se hvordan KrF kan finne enighet med Ap og SV.

- Men de står nærmere hverandre i andre saker?

- Det er kanskje en politisk korrekthet på venstresida som passer deler av KrF bra, men i praktisk politikk står Høyre mye nærmere KrF enn Ap gjør.

Ikke kristen

Sandstø er ikke personlig kristen, tross tiden i KrF. Kristne verdier er derimot viktig for henne, og hun peker på abort som en sak hvor hun mener KrF åpenbart får langt mer igjen ved å bli på borgerlig side.

- Høyres signal om å forhandle om abortloven er et godt eksempel på at KrF får mer gjennomslag for deres viktigste saker på borgerlig side. Ap og SV vil aldri være med på endringer i abortloven. På venstresiden snakker de penere om innvandring, men trumfer det virkelig kampen mot sorteringssamfunnet for KrF, spør Sandstø og svarer seg selv:

- Jeg mener svaret på det spørsmålet er nei.

- Hva har du å tilby Høyre?

- Jeg er nok litt kompromissløs av meg, og det tenker jeg Høyre kan ha godt av. Alle partier, og politikken generelt, behøver folk som sier ting slik de er. Det gjør jeg, sier Sandstø.

- Og at du går til Høyre har altså ingenting med Hareides veivalg å gjøre?

- Nei, men jeg hadde i alle fall meldt meg ut nå, for å si det sånn, sier Sandstø og ler.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer