MØTE:  Utenriksminister Børge Brende (H) møtte USAs utenriksminister John Kerry i Washington D.C. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet.
MØTE: Utenriksminister Børge Brende (H) møtte USAs utenriksminister John Kerry i Washington D.C. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet.Vis mer

- Det kan alltid bli verre

Brende fikk ingen råd om Dalai Lama fra USAs utenriksminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WASHINGTON D.C. (Dagbladet): Både Brende og Kerry smilte og spøkte da de to møttes i den amerikanske hovedstaden i går kveld norsk tid. 

- Forholdet mellom de to landene kunne ikke vært bedre, og jeg har et spesielt forhold til Norge, ettersom jeg bodde der en periode som ung, skrøt Kerry før møtet.  

- USA er utvilsomt Norges viktigste allierte, svarte Brende.  

En rekke temaer, som situasjonen i Syria, Ukraina, Midtøsten og Sør-Sudan sto på agendaen under det halvtime lange møtet. Etterpå var Brende godt fornøyd. Han fortalte om den gode tonen med Kerry og om det gode samarbeidet mellom Norge og USA til tross for mange særdeles vanskelige internasjonale spørsmål å håndtere.  

- Nær framtid Selv har Kerry tidligere møtt Dalai Lama, men Brende spurte ham ikke om råd før Dalai Lama kommer til Norge i mai.  

- Det ble ikke diskutert, bekrefter Brende etter møtet.  

Det høstet massiv kritikk at Stortingets president Olemic Thommessen ikke ønsker å møte Dalai Lama og ber den tibetanske lederen om å komme inn en av sideinngangene etter hardt press fra Kina.  

Brende ville heller ikke kommentere den vanskelige saken utover det han sa til Stortinget onsdag.  
- Det er en vanskelig avveining for den norske regjeringen. Norges situasjon er spesiell fordi det nærmest ikke har vært kontakt mellom Norge og Kina på fire år på politisk nivå. Vi har grunn til å tro at dersom vi tar imot Dalai Lama på regjeringsnivå, så vil det ta lang tid før det bilaterale forholdet mellom Norge og Kina kan normaliseres, sier Brende.  

- Men forholdet er jo allerede dårlig. Kan det bli verre om dere tar imot ham?

- Det kan alltid bli verre, men la meg ikke spekulere i det.  

- Ikke bestemt Brende vil heller ikke si når regjeringen bestemmer seg for hva de vil gjøre, selv om NRK allerede melder at regjeringen har bestemt seg for ikke å møte den tibetanske lederen.  

- Det kommer en beslutning i nær framtid, sier Brende.  

- Er det ikke flaut for norske myndigheter å la seg presse av Kina i en sak som dette?  

- Nå har jeg egentlig ikke så mye å si utover det jeg sa til Stortinget i går. Dette er ikke tema for dagen i dag, men som jeg sa i Stortinget, så er dette en komplisert sak. Jeg har forståelse for at man kan komme til mange ulike konklusjoner, sier Brende til Dagbladet.