17. mai-været:

- Det kan bli varmt i bunad

- Man kan belage seg på å måtte ta av et plagg eller to utover dagen, sier meteorolog Siri Wiberg.

17. MAI: Temperaturene skal stige fra og med mandag. Store deler av landet får varmt og fint 17. mai-vær. Foto: Kyrre Lien / NTB Scanpix
17. MAI: Temperaturene skal stige fra og med mandag. Store deler av landet får varmt og fint 17. mai-vær. Foto: Kyrre Lien / NTB ScanpixVis mer

Det er i underkant av ei uke til den store dagen, og på samtlige langtids-værmeldinger ser det ut til at det går mot sol og varme grader.

Ifølge prognosene har det tidligere vært tvilsomt om folk som oppholder seg innenfor Norges landegrenser vil behøve å dra fram solkremen.

Nå ser det imidlertid ut til at prognosene har tatt en vending.

- Flere deler av landet kan vente seg temperaturer opp mot 20 grader. Kanskje man må ta av seg et plagg eller to utover dagen? sier statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt, Siri Wiberg til Dagbladet.

Ifølge meteorologen ser det ut til at folk i sør kan se barnetoget, spise pølser og is uten bekymring. Men de øverst i nord må - i verste fall - belage seg på nedbør.

- Best i Sør-Norge

Ifølge meteorologen kommer Sør-Norge til å stikke av med det fineste 17. mai-været i år. Wiberg sier at det kan komme varmegrader opp mot sommerværet vi fikk en smakebit på i april.

- Nå ser det lovende ut for store deler av landet. Sannsynligheten for nedbør både på Østlandet, Sørlandet og Vestlandet er svært liten.

Det skal med andre ord være varm luft på vei, men det er vanskelig å slå fast kommende temperaturer for nasjonaldagen, ettersom det er vanskelig å si noe om skydekket så langt fram i tid.

- Med den spådde sola og varmen kan de bli ganske høye temperaturer, men i alt kommer det an på skydekket, og hvordan det legger seg.

- Men kan det bli ordentlig sommervær?

- Hvis det blir en god del sol, tror jeg vi har en 18-20 grader i vente på de varmeste stedene i landet, ut fra de ferskeste prognosene. Det er et høytrykk på vei, og sånn som det ligger an nå, vil det legge seg midt over landet.

Det vil dermed også sannsynligvis bli tørt og varmt i Midt-Norge.

Sjanser for nedbør i Nord

I Nord-Norge er prognosene mer usikre og det kan se ut til at nordlendingene må tåle å bli værtapere på 17. mai.

- Der det er størst sjanse for nedbør på nasjonaldagen er i grensetraktene i Nord-Norge, nord for Nordland. Der kan det forekomme vind fra nordvest, som følge av pålandsvind. Men i de ytre strøk av Finnmark og Troms ser det også ut til å bli tørt.

Men selv om nordlendingene kan se ut til å bli værtaperne, kan de imidlertid bryne seg på at midnattssola på fastlandet akkurat har kommet tilbake.

- Det stemmer. Den starter lengst nord, først på Nordkapp, så beveger den seg gradvis sørover hver dag som går.

Neste gang midnattssola beveger seg under horisonten i Finnmark igjen, vil være 2. august.

- Altfor tidlig

Om dette faktisk blir været for årets store dag, kan være vanskelig å slå fast. Som Meteorologene skrev på Twitter onsdag denne uka, er det for tidlig å si:

«Vi synes jo fortsatt det er altfor tidlig, men her kommer vårt første forsøk. Skal vi tro dagens prognoser er det høy sannsynlighet for oppholdsvær på den store dagen, i alle fall i sør.»

Og på spørsmål om hvor sikre de ferske prognosene er, svarer Wiberg:

- Det er fortsatt noen dager igjen til 17. mai, så jeg vil ikke slå fast prognosene helt ennå jeg heller. Men vi bruker et omfattende sannsynlighetsvarsel, og ifølge det er det stor enighet om at det ser ganske lovende, tørt og varmt ut store deler av landet.

Et godt eksempel er fjorårets prognoser. Rundt halvannen uke før den store dagen lovte meteorologene en tørr 17. mai over hele Norge, med gode muligheter for sol i store deler av landet. Så gjorde Meteorologisk institutt helomvending og varslet regn og gråvær i nesten hele landet.

16. mai viste prognosene noe annet - igjen. Da lovet meteorologene fint vær over store deler av landet, bortsett fra noen regnbyger enkelte steder på morgenen eller ettermiddagen.