- Det kan brenne i flere uker

Har kontroll enkelte steder, men vinden øker i styrke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Brannen i Froland i Aust-Agder herjer videre. Siden mandag har hele ti tusen mål med skog brent opp. Brannmannskapene konsentrerer seg om å hindre at brannen når bebyggelse.

- Vi konsentrerer oss primært om bebygde områder. Hele brannområdet er enormt og deler av brannfronten beveger seg mot ingenmannsland, med myrer og vannpytter. Der lar vi det brenne, forteller brannsjef Jan Sverre Kongsvik, til fvn.no.

Vinden blusser opp igjen

Den sterke vinden er den viktigste årsaken til at brannen har spredt seg så dramatisk. Sterke vindkast har ført til at flammene endrer retning og mannskapene mister dermed kontrollen over brannen. Vinden løyet i natt, men har tatt seg opp igjen i dag.

- Det har vært roligere vind i natt, noe som har hjulpet. Vi har hatt rundt 80 mann i arbeid på fire-fem fronter i natt, forteller skadestedsleder Ove Frigstad hos brannvesenet til NTB.

Sterkere vind i dag vil imidlertid vanskeliggjøre arbeidet. Værmeldingen gir håp om noe nedbør framover mot helga, men ikke i store nok mengder til at det kan slukke brannen.

-  Hvis det ikke kommer regn kan det gå uker før vi får slukket hele brannen, sier Frigstad til agderposten.

Brannvesenet håper nå at de snart får kontroll over flammene slik at de klarer å hindre at den når fram til bebyggelsen. Men det vil ta lang tid før den blir slukket.

ENESTE HÅP: Brannslukningen fra helikoptrene er det eneste håpet brannvesenet har om å få slukket brannen. Men de frykter flammene vil vare i ukesvis. Foto: Thomas Rasmus Skaug
ENESTE HÅP: Brannslukningen fra helikoptrene er det eneste håpet brannvesenet har om å få slukket brannen. Men de frykter flammene vil vare i ukesvis. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

- Vi har kontroll i enkelte områder mens andre er uoversiktlige. To nye helikoptre fra forsvaret er på vei inn nå for å bidra i slukningsarbeidet. Vi har innsats på flere steder i området og det blusser opp småbranner en rekke steder, sier fagleder Ove Hansen i Agder brannvesen.

Røyk helt ned til Kristiansand

Litt over hundre mann jobber mot flammene i dag. Den ekstreme vinden har skapt fryktelig vanskelige forhold for mannskapene helt siden brannen startet på mandag. Ordfører Sigmund Pedersen forteller at kommunen har opplevd stor pågang av frivillige som vil hjelpe til i arbeidet, men de tør ikke slippe til uerfarne folk på grunn av de farlige forholdene mannskapet jobber under.

Innbyggerne kan kjenne røyklukt og se røyk helt ned til Kristiansand, to timers kjøretur unna brannen.

Bekymrede mennesker ringer alarmtelefonene og lurer på om det brenner i nærheten. Den sterke vinden vil føre til at røyklukta vil henge over store deler av Agderfylkene også i dag og i morgen.

Over 60 mennesker har blitt evakuert, men brannmannskapene sier ingen blir evakuert før flammene truer bebyggelse eller når røyken blir for plagsom og farlig.

ENORME RØYKMASSER: Det har utviklet seg enorme røykskyer fra brannen i Froland. Nå kjennes røyklukta helt nede i Kristiansand og Lindesnes, flere timers kjøring unna brannstedet.