UTE MED BOK: Trude Drevland, tidligere ordfører i Bergen som er siktet for grov korrupsjon, møtte pressen torsdag i forbindelse med at hun slipper boken «Litt privat». Video: NTB Scanpix Vis mer

Trude Drevland med ny bok

- Det kan du spørre om, men det får du selvfølgelig ikke svar på

Trude Drevland er nådeløs i sin kritikk av politi og presse, men vil ikke vise til konkrete eksempler. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I sin nye bok «Litt privat» forteller bedragerisiktede Trude Drevland om hvordan hun har opplevd mistankene og anklagene, og tar et kraftig oppgjør med både politi og media.

- Det har vært godt å få satt en del ting på plass. Men boka er jo skrevet mens jeg var og er i min verste livskrise. Jeg har kjent mye på usikkerheten, sa hun da hun lanserte boka onsdag, og la til at hun nødig ville virke patetisk selvmedlidende i boka.

Drevland ble sammen med havnedirektør Inge Tangerås og reder Torstein Hagen i Viking Cruises i september i fjor siktet for grov korrupsjon etter at Drevland og Tangerås ble fløyet for rederens regning til Italia for å delta i sjøsettingen av et nytt cruiseskip. Ingen av de siktede erkjenner noen form for skyld i saken.

Politiet har ikke innstilt på at Torstein Hagen skal tiltales, men saken mot Drevland og Tangerås har nå ligget til behandling hos statsadvokaten i over fire måneder. 4. oktober ble det kjent at Statsadvokaten i Hordaland utsetter avgjørelsen om en eventuell tiltale.

- Ønsker ikke å svare

Angående den pågående korrupsjonssaken, sier Drevland følgende:

- Det er en meget alvorlig sak, det er det eneste jeg tenker på. Det er altoppslukende. Jeg vil ut av dette marerittet så fort som overhodet mulig.

I boka går Drevland i rette med både politi og presse:

«Jeg har fått mer enn nok av Bergens Tidende fordi jeg ikke husker årsgamle detaljer, men selv greier de ikke å gjengi fakta korrekt», skriver Drevland blant annet, uten å trekke fram konkrete faktafeil.

- Du kritiserer både politi og presse, men du peker ikke på noen konkrete feil som du mener de har gjort, enten faktafeil, sakshåndteringsfeil eller liknende?

- Hvis jeg skulle rette på faktafeil i pressen, så hadde jeg ikke rukket å gjøre noe annet, sier Drevland til Dagbladet.

- Har du ett eksempel på noe feil som er skrevet?

- Nei. Og det ønsker jeg selvfølgelig ikke å svare på heller .

- Et sjokk

Drevland mener at norske medier i stedet for det heftige personfokuset mot henne, heller burde ha ettergått politiets arbeid.

SIKTET FOR KORRUPSJON: Fredag ble ordfører Trude Drevland og havnedirektør Inge Tangerås siktet for grov korrupsjon. - Siktelsen beror på en totalvurdering, og så vil etterforskningen vise hva som er skjedd, opplyser politiet. Video: Scanpix Vis mer

Men heller ikke her trekker Drevland fram konkrete feil i etterforskningen, utover seindrektighet, misnøye med telefonavlytting og lekkasjer til pressen.

«Gang på gang undret jeg meg over hvorfor mediene ikke jaktet på politiet? Hvorfor etterlyste ikke pressen resultater? Hvorfor kunne de ikke, hver gang de skrev om meg, også skrive noe om sendrektigheten i politiet?»

- Når det gjelder politiet, så kritiserer jeg ikke jobben de har gjort, men at de lekker, utdyper Drevland.

Men i boka uttrykker Drevland også sterk misnøye med at politiet overvåket henne, og forteller om sjokket da hun ble informert om telefonavlyttingen i perioden 11. september til 8. oktober 2015:

«Kroppen ble helt nummen, og blodet forsvant fra hjernen. (...) Fra før hadde de fratatt meg æren, rollen som ordfører og min politiske karriere. Nå fratok de meg også all min egenverdi, der de hadde sittet og overhørt enhver samtale, privat eller ikke.»

Drevland beskriver samtalene og SMS-ene som ble avlyttet på følgende måte:

«Jeg vet ikke hvor mange hundre telefonsamtaler og SMS-er jeg hadde i løpet av perioden de avlyttet meg, men det var mange. Jeg forsøkte å få hjelp av alle jeg kjente, jeg trengte hjelp til både det praktiske og det økonomiske. (...) Og jeg må ærlig innrømme at hvor saklig eller relevant jeg klarte å være i telefonsamtalene i denne perioden, det aner jeg ikke».

Drevland gir i boka også uttrykk for at politiet, bevisst eller ubevisst, kan ha tolket samtalene på verst mulig måte:

«Og hvordan leste politiet disse samtalene? På samme måte som djevelen leser Bibelen, kanskje? Det var så mange nyanser, så mange underforståtte meninger som du måtte kjenne meg for å forstå, så mange referanser og relasjoner de ikke hadde forutsetning for å vite noe om.»

- Mener du at de ikke hadde rett til telefonavlytting, eller opplevde du det bare som ubehagelig?

- Jeg opplevde det som meget ubehagelig og som et sjokk. Så får det være opp til politiet å avgjøre om det var riktig å avlytte.

Vil ikke forhåndsprosedere

- Ser du noe du kunne gjort annerledes i denne saken, eller har alt du har gjort vært i henhold til lover regler, etiske rammer?

- Jeg skjønner at du veldig gjerne vil at jeg skal prosedere saken i Dagbladet, men det kommer jeg ikke til å gjøre.

- Har din advokat John Christian Elden lest gjennom hele boka med tanke på å unngå potensielle problemer i en eventuell straffesak?

- Jeg har et godt forhold til min advokat.

- Så han har lest hele?

- Du kan jo spørre John Christian Elden.

- Men du vil ikke si om han har lest den?

Drevland møter spørsmålet med absolutt stillhet, men i etterkant av intervjuet ba Dagbladet om en kommentar fra Elden. Har skriver følgende i en tekstmelding til Dagbladet:

- Jeg har lest gjennom boka, men behøvde ikke å foreslå endringer. Faktum kan nok brukes av begge parter i saken, men jeg tror ikke vi møtes i retten i denne saken, skriver Elden.

Økonomiske problemer

FORSVARTE DREVLAND: I sitt besøk i Dagbladets Valgbod foran Stortinget tirsdag, valgte Oslos ordfører Fabian Stang å forsvare Bergens nå permitterte Trude Drevland, som er under politietterforskning. Video: DBTV Vis mer

I boka skriver Drevland om hvordan hennes ufrivillige tidlige avgang som ordfører, og påfølgende kostnader, har gitt henne økonomiske problemer:

«Og mens mine lokale partifeller har glemt at jeg etter valget sto på første plass og fikk flest personlige stemmer, kranglet de i stedet intenst om hvordan de skulle dele heltidsvervene seg imellom. Selv sliter jeg med det grunnleggende økonomiske og aner ikke om jeg har penger til mat.»

- Har det hendt at du faktisk ikke har hatt råd til middag?

- Når man har lite penger, så er det bare å gjøre noe med utgiftene. Det vet de som har det mye verre enn meg. Man må bruke det man har, og kun det. Så enkelt er det.

- Siden du tar det opp i boka, kan jeg spørre om hvor mye du har hatt å leve på i måneden?

- Det kan du spørre om, men det får du selvfølgelig ikke svar på.

Tenker ikke på tiltale

Statsadvokatene har varslet at de regner med å ha avgjort påtalespørsmålet før jul. Hennes ektemann og advokat Odd Drevland ble i mai i år dømt av Gulating lagmannsrett til to år og ti måneders ubetinget fengsel for grovt økonomisk underslag, bedrageri og dokumentforfalskning. Høyesterett avviste seinere en anke, og han soner for tida dommen.

I boka beskriver Drevland hvordan de to parallelle sakene har satt ekteskapet på prøve.

- Hvordan vil en eventuell tiltale mot deg og påfølgende rettssak prege deg?

- Det tenker jeg veldig lite på. Jeg tenker på at statsadvokaten skal få lov til å sitte i fred og gjøre jobben uten at jeg eller noen mener noe som helst om det.

- Vurderte du noen gang å utsette eller droppe prosjektet i påvente av en avklaring i saken?

- Det er naturlig at man har diskutert hele dette bildet. Men som du vet kjenner ikke jeg tidsrammen til verken politi eller påtalemyndigheten. Derfor har det vært vanskelig å planlegge tidspunkt