- Det kan framstå som foruroligende

Sporene etter IS-terroristene stopper i Aten.

HER STOPPER ALLE SPOR: Flyplassen i Aten. Arkivfoto: John T. Pedersen / Dagbladet
HER STOPPER ALLE SPOR: Flyplassen i Aten. Arkivfoto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet kan i dag avsløre at bakgrunnen for terroralarmen i sommer, da synlig bevæpnet politi patruljerte flyplasser, handlegater og offentlige møtesteder, og grensekontrollen ble skjerpet, var at fire IS-terrorister var på vei mot Norge. De skal ha hatt konkrete planer om å utføre terrorangrep i Norge.

Foruroligende Ifølge Dagbladets opplysninger stopper alle spor etter de fire mennene i Aten. Forsker Anders Romarheim ved institutt for forsvarsstudier sier det er vanskelig å kommentere slike opplysninger, men at vi må lære oss å leve med en viss usikkerhet.

- Det er knyttet høy usikkerhet til slik rapportering om etterretningsinformasjon, og det er derfor krevende å kommentere slike opplysninger, sier Romarheim.

- Når alarmen først går, hender det at aktuelle gjerningsmenn kommer på bedre tanker. Eller at de avbryter og heller går for et nytt mål på et annet tidspunkt. Det kan framstå som foruroligende, men ulike terrortrusler er dessverre i en viss forstand blitt en del av hverdagen. Men det betyr ikke at det trenger å prege befolkningens hverdag.

Bekymret Romarheim sier muligheten for terror utført at IS-tilknyttede er noe som har bekymret alle som jobber med terrorisme og å forhindre terrorisme.

Verken PST, E-tjenesten eller Justisdepartementet, som var sentrale i vurderingene før det ble slått alarm i offentligheten, har ønsket å kommentere Dagbladets sak.